zwangerschap

Zwangerschap: alles wat u kunt verwachten

 

Zwangerschap is een periode van ongeveer 9 maanden waarin een ongeboren baby zich ontwikkelt in de baarmoeder. Het eerste teken van zwangerschap is meestal een misgelopen menstruatie, maar er zijn ook andere tekenen.

Een zwangerschap brengt veranderingen met zich mee die het lichaam van een vrouw ingrijpend zullen veranderen. De meeste zwangerschappen duren ongeveer 280 dagen, maar ze kunnen ook 37 tot ongeveer 42 weken duren, te rekenen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie.

Artsen verdelen de zwangerschap in drie fasen, of trimesters, waarin zich specifieke veranderingen voordoen. Elk trimester duurt ongeveer 3 maanden.

Met een zwangerschapscalculator kunt u voorspellen wanneer de baby waarschijnlijk geboren zal worden.

Bekijk hier 9 maanden zwangerschap in 4 minuten:

 

 

Lees verder om meer te weten te komen over wat u kunt verwachten tijdens de zwangerschap.

 

Vroege tekenen van zwangerschap

Misselijkheid komt vaak voor in het begin van de zwangerschap.
Afgezien van het uitblijven van de menstruatie, zijn andere vroege tekenen van zwangerschap

 • misselijkheid, met of zonder overgeven
 • vermoeidheid
 • duizeligheid
 • veranderingen in de borsten, zoals gevoelige borsten
 • frequent urineren

Misselijkheid komt vaak voor tijdens de eerste 3-4 maanden van de zwangerschap, terwijl veel vrouwen vermoeidheid ervaren tijdens het eerste en laatste trimester.

 


Om een zwangerschap te bevestigen, kan een vrouw

naar een arts gaan of een zwangerschapstest thuis doen

Een zwangerschapstest spoort het hormoon humaan choriongonadotrofine (HCG) in het bloed of de urine op. HCG is al enkele dagen na de zwangerschap aanwezig.

In het begin van de zwangerschap is het HCG-gehalte laag en neemt het geleidelijk toe. Een hoog HCG-gehalte kan wijzen op een meerlingzwangerschap, bijvoorbeeld een tweeling of een drieling.

Als een zwangerschapstest thuis positief is, moet u naar een arts gaan voor bevestiging. Zij kunnen dit bevestigen met een echografie.

shop voor gezondheid

Het onderzoek kan bevestigen:

 • de zwangerschapsduur
 • hoeveel embryo’s er zijn
 • of de plaatsing in de baarmoeder correct is

De arts kan er ook voor zorgen dat een vrouw vanaf het begin van de zwangerschap de juiste adviezen en steun krijgt.

Na de bevestiging van de zwangerschap raadt de arts vaak aan een multivitamine supplement te nemen dat foliumzuur bevat. Als de zwangerschap gepland is, kan de arts aanraden om vóór de conceptie foliumzuur in te nemen.

 

Wat gebeurt er tijdens de zwangerschap? 

Een zwangerschapstest thuis kan uitwijzen of een vrouw zwanger is, maar een arts moet het resultaat bevestigen.
De bevruchting vindt plaats wanneer het sperma van een man een eicel van een vrouw binnendringt en bevrucht. Dit gebeurt meestal in de eileider van de vrouw na de ovulatie. Het resultaat is een één gemaakte zaadcel en eicel.

Deze begint zich onmiddellijk te delen en vormt een cluster cellen die embryo wordt genoemd.

Na 5-7 dagen delen en groeien hecht het embryo zich aan de wand van de baarmoeder, of uterus, en zet het wortelachtige aderen uit. Dit proces wordt innesteling genoemd.

Dit zorgt ervoor dat het embryo aan het baarmoederslijmvlies wordt verankerd. Uiteindelijk wordt dit de placenta, die het embryo of de foetus tijdens zijn ontwikkeling voedt en beschermt, van zuurstof en voeding voorziet en afvalstoffen afvoert.

 

 

shop voor gezondheid


Trimester 1 van de zwangerschap

Het eerste trimester omvat de eerste 12 weken. Het embryo ontwikkelt zich snel in dit stadium.

Een vrouw zal waarschijnlijk ervaren:

 • vermoeidheid
 • misselijkheid
 • gevoelige borsten
 • een toename van het urineren, als gevolg van hormonale veranderingen en een verhoogde bloedstroom door de nieren

In deze periode beginnen de botten, de spieren, het bloed, het zenuwstelsel en de meeste inwendige organen van de foetus zich te vormen.

Wanneer deze volledig zijn, wordt het embryo een foetus genoemd.

Tegen die tijd is de foetus ongeveer 2.5 cm lang, zijn de oren en gelaatstrekken duidelijk, en beginnen de vingers en tenen te verschijnen.

De foetus ontwikkelt zich in de baarmoeder, omgeven door vruchtwater. Dit is het “water” dat vlak voor de bevalling “breekt”.

Tegen het einde van het eerste trimester zal de arts enkele tests aanbevelen, waaronder follow-up echoscopieën, om de gezondheid en ontwikkeling van de baby te controleren.

Trimester 2 van de zwangerschap

Het tweede trimester duurt van week 13-28. De zwangere vrouw komt aan en ontwikkelt extra vetreserves.

Ze zal de bewegingen van de foetus kunnen voelen en anderen kunnen die vaak voelen door een hand op de buik van de vrouw te leggen. De bewegingen kunnen ook zichtbaar zijn.

Veel vrouwen voelen zich prettiger in het tweede trimester. De misselijkheid houdt meestal op en het energieniveau is vaak hoger.

De vrouw kan rugpijn krijgen en het moeilijker vinden om comfortabel te rusten. Zij zal ook vaker moeten plassen, als gevolg van de druk op haar blaas. Bovendien kan ze last krijgen van indigestie als de foetus tegen de maag drukt.

Veel ziekenhuizen bieden prenatale cursussen aan, waarin informatie wordt gegeven over de bevalling en de verzorging van een pasgeborene, inclusief tips over borstvoeding.

Gezondheidszorg tijdens je zwangerschap

 

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap contact te houden met je gynacoloog.

 

Het eerste bezoek

De eerste afspraak vindt meestal plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.

De gynacoloog noteert de algemene gezondheidstoestand van de vrouw en eventuele problemen die verzorging of behandeling vereisen. Hij geeft ook advies over een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap.

Hij weegt de vrouw, controleert haar bloeddruk en onderzoekt haar urine op tekenen van infectie en andere afwijkingen. De arts kan ook een lichamelijk onderzoek doen en een uitstrijkje maken.

Ook beveelt een arts meestal een echoscopie aan. Dit onderzoek maakt gebruik van geluidsgolven om een beeld van de foetus te krijgen en de geboortedatum te voorspellen. Het kan ook aantonen of er sprake is van een meerlingzwangerschap.

 

Verdere bezoeken en onderzoeken

Een tweede echoscopie kan plaatsvinden tussen week 18 en 20 om te bevestigen of de baby zich goed ontwikkelt.

Sommige onderzoeken kunnen uitwijzen of een vrouw een aandoening heeft die van invloed kan zijn op haar gezondheid of die van de foetus.

 

Deze aandoeningen zijn onder meer:

 

Bloedarmoede:

Een vrouw kan tijdens de zwangerschap meer ijzer nodig hebben om hemoglobine aan te maken, een eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof naar andere cellen transporteert. Bloedarmoede, een tekort aan rode bloedcellen, kan dit proces bemoeilijken.

 

Down-syndroom:

Het risico neemt toe met de leeftijd van de vrouw. Met eenvoudige bloedtests kunnen deze en andere aandoeningen al vanaf de zwangerschapsduur van 9 weken worden opgespoord. Een vruchtwaterpunctie kan ook chromosoomafwijkingen opsporen.

 

Hepatitis:

Hepatitis B en C kunnen van de vrouw op de baby worden overgedragen. In samenwerking met een arts kan het risico voor de baby tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en na de geboorte worden beperkt.

 

Rubella (rodehond):

Het risico op overdracht is zeer klein, maar het kan leiden tot een miskraam, genetische afwijkingen of soortgelijke ontwikkelingsproblemen.

 

HIV:

Medicijnen kunnen de overdracht van het virus op de baby tijdens de zwangerschap, de bevalling en de borstvoeding voorkomen.

 

Syfilis:

Als een vrouw geen behandeling krijgt, kan deze infectie haarzelf en de baby ernstig schaden.

 

Zwangerschapsdiabetes:

Deze ontwikkelt zich tijdens de zwangerschap en verdwijnt vaak na de bevalling. Er zijn weinig symptomen.

Aan het begin van de zwangerschap is het belangrijk om met een arts te praten over eventuele bestaande aandoeningen of symptomen, zoals hoofdpijn, bloeddrukproblemen, diabetes en schildklieraandoeningen. Het is ook een goed idee om eerdere operaties ter sprake te brengen.


De moderne gids van zwangerschap


Complicaties

Veel voorkomende oorzaken van ongemak tijdens de zwangerschap zijn

 • misselijkheid en braken
 • brandend maagzuur
 • constipatie
 • infecties van de genitaliën en de urinewegen
 • aambeien
 • hoge of lage bloeddruk
 • tandvlees- of gebitsproblemen
 • stemmingswisselingen
 • vergeetachtigheid

Bloedarmoede is ook een veel voorkomend probleem, en veel vrouwen nemen ijzersupplementen om het te voorkomen.

 

Wanneer naar de dokter?

Sommige complicaties van de zwangerschap vereisen een medische ingreep.

Een miskraam is het verlies van een zwangerschap. Het gebeurt meestal in het eerste trimester. Het eerste teken is vaginaal bloedverlies, dat gepaard kan gaan met buik- of rugpijn.

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap treedt op wanneer het embryo ergens anders dan in de baarmoederwand innestelt. Dit kan leiden tot aanzienlijke inwendige bloedingen en is mogelijk fataal voor de vrouw.

Symptomen kunnen zijn:

 • vaginale bloeding
 • pijn aan één kant van de onderbuik
 • pijn bij het plassen of de ontlasting

De arts zal meestal een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vaststellen tijdens het eerste halfjaar.

Pre-eclampsie is een hoge bloeddruk, tijdens de zwangerschap of vlak na de bevalling. Het kan gevaarlijk zijn voor zowel de vrouw als de baby.

Symptomen zijn onder meer:

Als een van de bovenstaande symptomen optreedt, inclusief een stijging van de bloeddruk, moet de vrouw dringend medische hulp inroepen.

Placenta previa treedt op wanneer de placenta de baarmoederhals, de doorgang waarlangs de baby de baarmoeder verlaat, geheel of gedeeltelijk bedekt. Dit probleem lost meestal vanzelf op. Als dat niet het geval is, kan een keizersnede nodig zijn.

Obstetrische cholestase treedt op wanneer gal zich ophoopt in het bloed. Het kan leiden tot vroeggeboorte of doodgeboorte, en veroorzaakt meestal ernstige jeuk aan handen en voeten van de vrouw.

Een molaire zwangerschap treedt op wanneer het sperma de eicel bevrucht, maar een genetisch probleem de ontwikkeling van het embryo verhindert. Het resultaat is meestal zwangerschapsverlies. In sommige gevallen kan dit gevaarlijk zijn voor de vrouw.

Vroeggeboorte is wanneer een baby te vroeg geboren wordt. Hoe vroeger de geboorte, hoe groter het risico op complicaties, aangezien de systemen van de pasgeborene mogelijk nog niet voldoende ontwikkeld zijn om buiten de baarmoeder te overleven. Dankzij de medische vooruitgang kunnen deze baby’s echter worden verzorgd en velen van hen groeien op tot volwaardige, gezonde levens.

Doodgeboorte is een baby die na 24 weken zwangerschap wordt geboren zonder tekenen van leven.

 

Tips

Het is niet altijd mogelijk om zwangerschapscomplicaties te vermijden, maar de volgende strategieën kunnen helpen om het risico te verkleinen:

 • Lichaamsbeweging kan bijdragen aan een gezonde zwangerschap.
  Blijf lichamelijk actief om uw algemene gezondheid en lichaamsgewicht op peil te houden en om te helpen bij de bevalling. Wandelen en zwemmen zijn vaak geschikte activiteiten, en artsen waarschuwen meestal tegen contactsporten.
 • Vermijd overmatige gewichtstoename, boven wat nodig is. Een vrouw met overgewicht, bijvoorbeeld, mag tijdens de zwangerschap niet te veel aankomen. Een arts kan advies geven over hoeveel gewichtstoename geschikt is.
 • Vermijd tabaksrook, want blootstelling daaraan verhoogt het risico op ziekten op latere leeftijd. Ga ook zoveel mogelijk blootstelling aan luchtvervuiling uit de weg.
 • Vermijd alcohol, omdat dit het foetale alcoholsyndroom kan veroorzaken.
 • Neem vitaminen en supplementen precies zoals de arts adviseert. Meestal zal hij foliumzuur aanraden, dat de foetus ten goede kan komen. Vermijd vitamine A-supplementen en informeer naar de mogelijke risico’s en voordelen van het gebruik van andere supplementen en middelen.
 • Bespreek alle geneesmiddelen met een arts voordat u ze gebruikt.
 • Volg een gezond en evenwichtig dieet, met veel fruit, groenten en volle granen
 • Drink voldoende, minstens 2 liter per dag, bij voorkeur water.
 • Beperk het gebruik van cafeïne.
 • Vermijd rauw vlees, rauwe vis en sommige kaassoorten: Sommige bacteriële infecties door voedsel, vooral salmonella en listeriose, kunnen de foetus schaden. Deze kunnen afkomstig zijn van gerookt, ongekookt of onvoldoende verhit voedsel en door schimmel gerijpte kazen.
 • Pas op met aarde: Aarde en sommige uitwerpselen van dieren kunnen infecties overbrengen. Toxoplasmose uit kattenuitwerpselen kan bijvoorbeeld ernstige schade toebrengen aan de foetus. Het is belangrijk handschoenen te dragen en de handen te wassen voor en na het tuinieren of het verschonen van kattenbakvulling.

Bevalling

Bij of na 39 weken zwangerschap is de ontwikkeling van de baby meestal voltooid. Als een zwangerschap 42 weken duurt, zal een arts waarschijnlijk de bevalling opwekken.

Sommige vrouwen bevallen nog steeds thuis. Het kan echter langer duren om medische hulp te krijgen. Wie een thuisbevalling overweegt, moet dit bespreken met een arts, die individuele aanbevelingen zal doen.

Als het tijd is om te bevallen, kan een vrouw kiezen uit verschillende pijnstillers.

Sommige ziekenhuizen bieden ook het gebruik van een bevalbad aan, waarin de bevalling in het water plaatsvindt. In andere gevallen kan de arts een warm bad aanbevelen om de pijn te verlichten, maar adviseren de bevalling buiten het water te laten plaatsvinden. Dit zijn allebei veilige opties, zolang een arts ze begeleidt.

Het is belangrijk om alle bevallingsmogelijkheden met een arts te bespreken en zijn instructies op te volgen.

 

Samenvatting

Zwangerschap kan een spannende tijd zijn die wordt gekenmerkt door belangrijke veranderingen.

Om het risico voor de foetus te verminderen, is het belangrijk om het gebruik van alcohol, tabak en soortgelijke stoffen te vermijden.

Bespreek alle nieuwe of ongewone symptomen die tijdens de zwangerschap optreden met een arts. Bel onmiddellijk een arts als u vaginaal bloedverlies heeft. Bespreek ook met de arts de voorzorgsmaatregelen tijdens elk trimester.

Contact houden met uw arts kan een belangrijke steun zijn tijdens de zwangerschap.

 

Lees meer over zwangerschap

 

(90)