Zwangerschap, wat wordt er vergoed?

Als je graag een kindje wil of in verwachting bent, verandert er een hoop. En niet alleen lichamelijk. Je denkt ineens na over babynamen, kinderkamers, zwangerschapsverlof en kinderopvang. Maar ook over zorg moet je nu al na gaan denken. Niet alle zorg die je nodig hebt tijdens en na een zwangerschap wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. En omdat je maar één keer per jaar naar een andere zorgverzekering kunt overstappen, is het slim om zo snel mogelijk te kijken of je wel de juiste dekkingen hebt.

Basisverzekering

Tijdens en na de zwangerschap heb je veel meer – en andere – zorg nodig dan daarvoor. Gelukkig wordt er vanuit de basisverzekering een hoop vergoed en kun je je voor andere kosten vaak aanvullend verzekeren.

Verloskundige hulp

Vlak nadat de zwangerschapstest roze is gekleurd en je zeker weet dat je zwanger bent, kun je contact opnemen met de huisarts of de verloskundige praktijk bij jou in de regio om een afspraak te maken. Zowel de huisarts als de verloskundige worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Echo’s

Rond de 12e week wordt door de verloskundige de eerste echo gemaakt. Daarbij wordt gekeken hoelang de zwangerschap al duurt, of het hartje klopt en of er eventueel een meerling wordt verwacht. Ook met 20 weken wordt er – als onderdeel van de prenatale screening – een echo gedaan. Hierbij wordt er gekeken naar de ligging van de baby en eventuele aangeboren afwijkingen. Deze echo’s worden vergoed vanuit de basisverzekering. Moet – of wil – je een 8-weken echo, een screeningsecho of een pretecho, dan worden deze niet vergoed, tenzij het medisch noodzakelijk is.

Testen en onderzoek

Een prenatale screening omvat onder andere counseling, een combinatietest, de 20-wekenecho en de NIPT-test (niet-invasieve prenatale test) en start tussen de 11e en de 14e week van de zwangerschap. Counseling, ofwel een voorlichtingsgesprek over de screening, en de 20-wekenecho worden beiden vergoed vanuit de basisverzekering. De combinatietest en de NIPT-test worden alleen vergoed vanuit de basisverzekering wanneer hier een medische reden voor is. Wel bieden sommige zorgverzekeraars een aanvullende verzekering aan waarbij de kosten voor de combinatietest alsnog vergoed worden, ook zonder medische indicatie.

Kraamzorg en zwangerschapsgym

In de eerste maanden van de zwangerschap heb je nog geen kraamzorg of zwangerschapscursussen nodig, maar het is verstandig om je hiervoor vroeg in de zwangerschap al aan te melden. Kraamzorg wordt deels vergoed vanuit de basisverzekering, maar hiervoor geldt altijd een eigen bijdrage van € 4,20 per uur. Daarnaast wordt er maar een beperkt aantal uur aan kraamzorg door de zorgverzekeraar betaald. Wil je geen onverwachte kosten? Sluit dan een aanvullende verzekering af die deze kosten wel vergoedt.

Zwangerschapscursussen worden nooit door de basisverzekering gedekt, maar ook hiervoor bestaan aanvullende verzekeringen. Via de aanvullende verzekering vergoeden veel verzekeraars ook het kraampakket, waarin veel spullen zitten die tijdens een bevalling van pas komen.

Bevalling in het ziekenhuis

Thuisbevallingen worden altijd begeleid door een verloskundige. Maar wat als je liever in het ziekenhuis wil bevallen? Dat kan, maar dan betaal je een hogere eigen bijdrage. Tegen deze bijdrage kan je je aanvullend verzekeren. Is het medisch noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen, dan wordt dat wél vergoed vanuit de basisverzekering.

Wat als zwangerschap niet vanzelfsprekend is?

Zwanger worden gaat niet bij iedereen vanzelf. Zowel bij mannen als bij vrouwen kunnen gezondheidsproblemen ervoor zorgen dat een zwangerschap wordt bemoeilijkt. Gelukkig betekent dit niet dat zwanger worden onmogelijk is. Er bestaan bijvoorbeeld vruchtbaarheidsbehandelingen die ervoor zorgen dat de kans op een zwangerschap wordt vergroot. Ook behoren kunstmatige inseminatie of in-vitrofertilisatie tot de mogelijkheden. Gelukkig worden ook hierbij diverse behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.

Kunstmatige zwangerschap

Geneesmiddelen, hormonen en preparaten die de vruchtbaarheid bevorderen, worden veelal gewoon vergoed. Ook voor gynaecologische- en urologische behandelingen en operaties geeft de basisverzekering dekking. Hieronder vallen ook verschillende inseminatietechnieken, waaronder kunstmatige inseminatie en intra-uteriene inseminatie, waarbij het zaad van de eigen partner afkomstig is. Echter worden niet alle onderdelen van de behandeling altijd vergoed. Het verschilt per zorgverzekeraar of je je hier aanvullend voor kunt verzekeren.

IVF

Bij IVF, waarbij één of meerdere eicellen buiten het lichaam worden samengebracht met zaadcellen en (bij bevruchting) worden teruggeplaatst, is de vergoeding anders. IVF behandelingen worden voor vrouwen onder de 43 ook vergoed vanuit de basisverzekering. Echter krijgen vrouwen van 38 jaar of jonger alleen de eerste twee pogingen vergoed als er maar één bevruchte eicel per keer wordt teruggeplaatst. Omdat de kans op bevruchting bij twee pogingen met IVF niet gegarandeerd is, zijn er ook verzekeraars die de mogelijkheid bieden om IVF behandelingen aanvullend te verzekeren.

Vergelijken en bellen

Bij een zwangerschap komt dus een hoop zorg kijken. Doordat het lang niet altijd duidelijk is wat er wordt vergoed, is het slim om alle zorgverzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Stel, eventueel in overleg met een arts, een lijstje op met zorg die jij nodig denkt te hebben en welke kosten je liever niet zelf betaalt. Pas daarop je zorgverzekering en eventueel aanvullende verzekeringen aan. Zo kan jij onbezorgd genieten van je zwangerschap en daarna van je kindje.

(70)