Open ruggetje

Spina bifida of open ruggetje is een ernstige aangeboren afwijking waarbij het ruggenmerg is misvormd en mist zijn gebruikelijke beschermende skelet en weke delen bekledingen.

Spina bifida kan verschijnen in het middellijn van het lichaam overal van de nek naar de billen toe. In de meest ernstige vorm, aangeduid spinale rachischisis is de gehele wervelkanaal geopend, waardoor het ruggenmerg en zenuwen bloot liggen. Vaker ziet de afwijking eruit als een gelokaliseerde massa op de rug die een bobbel vormt. Spina bifida is meestal snel duidelijk bij de geboorte door de misvorming van de rug en verlamming onder het niveau van de afwijking.

Verschillende vormen van spina bifida staan bekend als myelomeningocele, spina bifida aperta, geopend spina bifida, myelodysplasie, spinale dysraphism, spinale rachischisis, myelocele en meningocele. De term meningocele wordt gebruikt wanneer de wervelkolom misvorming bevat op de beschermende laag van het ruggenmerg. De andere termen duiden betrokkenheid van het ruggenmerg en de zenuwen in de misvorming. Een verwante term, spina bifida occulta, blijkt dat een of meer van de organen in de benige wervelkolom onvolledig verhard zijn, maar dat er geen afwijking van het ruggenmerg zelf bestaat.

Spina bifida komt wereldwijd voor, maar er is een gestage afname van het optreden ervan over de afgelopen 50-70 jaar, met name in gebieden van hoge prevalentie. De hoogste percentages, ongeveer een op de 200 zwangerschappen, zijn gemeld uit bepaalde noordelijke provincies in China.

Belangrijke termen

Chiari II anomalie – een structurele afwijking van het onderste gedeelte van de hersenen (cerebellum en hersenstam) verbonden aan spina bifida. De onderste structuur van de hersenen druken in het foramen magnum, de opening waardoor de hersenen en het ruggenmerg verbonden kan worden gedwongen.
Foetus – De term wordt gebruikt om een ontwikkeling van de menselijke zuigeling beschrijven uit ongeveer de derde maand van de zwangerschap tot aan de bevalling. De term embryo wordt gebruikt vóór de derde maand.
Hydrocephalus – De overmatige ophoping van cerebrospinale vloeistof rond de hersenen, wat vaak vergroting van de kans op spina bifida veroorzaakt.

Preventie van geïsoleerde spina bifida en andere spinale afwijkingen zijn mogelijk geworden de afgelopen decennia. De belangrijkste preventie is door het gebruik van een vitamine B, foliumzuur, enkele maanden vóór en na de bevruchting. Dus nog voordat je zwanger wordt. De Centers Control en Prevention raden aan de inname van 400 microgram synthetisch foliumzuur per dag voor alle vrouwen in de vruchtbare jaren.

(80)