lavendelolie

Werken lavendelolie producten tegen angst?

Mensen gebruiken lavendel al eeuwen om stress te verlichten en te helpen met slapen. Vandaag de dag gebruiken veel mensen lavendelolie als een aanvullende therapie voor angst.

Lavendelolie is een essentiële olie die afkomstig is van de lavendelplant. Het wordt gebruikt voor aromatherapie, hetzij door het inademen van de geur via een diffuser of stoom of door het te verdunnen in een basisolie om op de huid aan te brengen.

 

Dit artikel gaat in op de vraag of essentiële lavendelolie kan helpen bij angst en hoe u deze veilig kunt gebruiken.

 

Helpt lavendelolie bij angst?

 

Traditionele kruidengeneeskunde heeft lavendel lang geassocieerd met slaap, ontspanning, en pijnbestrijding. Onderzoek naar de effectiviteit ervan als behandeling voor angst is echter nog gaande.

Een onderzoek uit 2018 op muizen toonde aan dat linalool (terpeen), een van de verbindingen in lavendel, vergelijkbare effecten had op de hersenen als veelgebruikte angstmedicijnen, zoals selectieve serotonine heropname remmers en benzodiazepines.

Dit zou kunnen verklaren waarom lavendel angst bij mensen zou kunnen verminderen.

 

Hoe lavendelolie gebruiken bij angst

 

Lavendelolie is op verschillende manieren te gebruiken, onder andere als een roll-on, spray of door de pure essentiële olie te verdunnen.

Het is essentieel om de veiligheidsrichtlijnen te volgen bij het gebruik van het pure product. In hoge concentraties kan lavendelolie huidirritatie veroorzaken. Het kan ook allergische reacties en andere bijwerkingen veroorzaken.

 

Stoom inhalatie:

Voeg een paar druppels lavendelolie toe aan een kom met stomend water. Leun over de kom en leg een handdoek over het hoofd, waarbij u de ogen gesloten houdt om irritatie te voorkomen. Adem in om de stoom te inhaleren. Doe dit niet langer dan 15-20 minuten achter elkaar.

 

Diffusie:

Volg de instructies van het apparaat om het reservoir van de diffuser te vullen en voeg de juiste hoeveelheid lavendelolie toe. Diffuseer niet langer dan 30-60 minuten, neem dan een pauze van ten minste 30-60 minuten. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is.

 


Zeer geschikt als geurmiddel in basiscrèmes, massage oliën en tevens te gebruiken op aromalampjes. 100% zuivere lavendelolie.

 

Baden:

 Verdun lavendel olie met een basisolie, zoals zoete amandelolie, maar ook kokosolie, arganolie  of een andere neutrale olie. Meng vier druppels lavendelolie met tien milliliter basisolie. Wil je de olie voor een kind of baby gebruiken? Halveer dan het aantal druppels lavendelolie. Vervolgens kan je dit mengsel veilig toevoegen aan een bad. Pure essentiële olie rechtstreeks aan een bad toevoegen is riskant, omdat de olie dan aan de oppervlakte blijft drijven en zich niet met het water vermengt, wat huidirritatie kan veroorzaken.

 

Toepassing op de huid:

Verdun de lavendelolie in een concentratie van 1,5-3% voor gebruik op het lichaam, en 0,2-1,5% voor gebruik op het gezicht.

 

Is lavendelolie veilig?

 

Lavendelolie is veilig wanneer het met mate wordt gebruikt. Wees voorzichtig wanneer je volgende producten gebruikt : 

Deze omvatten:

  • selectieve serotonine heropname remmers
  • benzodiazepinen, zoals diazepam (Valium)
  • kruidenremedies tegen angst of depressie, zoals Sint Janskruid

Sommige studies suggereren dat lavendelolie ook de bloeddruk kan verlagen. Als gevolg hiervan zou het een wisselwerking kunnen hebben met medicijnen die een hoge bloeddruk behandelen.

Hoewel onderzoek aantoont dat essentiële oliën voordelen voor de gezondheid kunnen hebben, is het belangrijk om te onthouden dat omwille van hun natuurlijke oorsprong essentiële oliën vaak ten onrechte als ongevaarlijk worden beschouwd.

Het gaat om erg geconcentreerde producten die bij overdosering een vergiftiging kunnen veroorzaken. Ze worden opgenomen in het bloed na inslikken, inademen of aanbrengen op de huid. 

Doe altijd een patch test vooraleer een nieuwe essentiële olie te proberen.


Wanneer naar een dokter?

 

Lavendelolie is geen vervanging voor een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg. Als een persoon zich regelmatig angstig voelt en dit interfereert met het dagelijks leven, kan hij/zij baat hebben bij een gesprek met een arts of therapeut voor ondersteuning.

Praat altijd met een arts voordat u essentiële oliën gebruikt, vooral als u zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt.

 

Samenvatting

 

Er zijn voldoende aanwijzingen dat lavendelolie mensen met angst kan helpen zich rustiger te voelen. Als gevolg hiervan kunnen hoogwaardige producten die essentiële lavendelolie bevatten voor verlichting zorgen.

Onderzoekers begrijpen echter nog steeds niet volledig hoe lavendel het lichaam beïnvloedt en het is geen bewezen behandeling voor geestelijke gezondheidsproblemen. 

Gids met alles over beginnen met mediteren

(63)

Zeer geschikt als geurmiddel in basiscrèmes, massage oliën en tevens te gebruiken op aromalampjes. 100% zuivere lavendelolie.