orthopedische braces

Wat zijn orthopedische braces?

Orthopedische braces zijn medische hulpmiddelen die zijn ontworpen om bewegingsproblemen aan te pakken. Ze worden gebruikt om bepaalde delen van het lichaam (met name de spieren, gewrichten en botten) goed uit te lijnen. Ze worden gebruikt om de positie te corrigeren, te ondersteunen, te stabiliseren en te beschermen. Tijdens het gebruik genezen de letsels of trauma’s. Deze medische hulpmiddelen worden vaak voorgeschreven aan de patiënt om te dragen tijdens het proces van herstel en revalidatie.

Het is echter belangrijk op te merken dat orthopedische braces niet mogen worden gedragen zonder het advies of de aanbeveling van een arts.  Een clinicus die verantwoordelijk is voor het controleren van orthopedische braces en andere orthesen.

Orthopedische braces kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Ze kunnen worden voorgeschreven om ledematen, specifieke lichaamssegmenten of gewrichten gedurende een vooraf bepaalde periode bewegingsvrij te maken. Dit kan van groot belang zijn voor een goed herstel. Tevens voor  een goede positionering tijdens de genezing van het aangetaste lichaamsdeel.

Braces worden vaak aanbevolen om de algemene beweging te beperken en te ondersteunen. Het gewicht te onttrekken aan genezende of geblesseerde gewrichten. De spieren en de vorm en functie te corrigeren om de pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Patiënten die botbreuken hebben opgelopen, kunnen eveneens orthopedische braces voorgeschreven krijgen. Dit om te helpen bij de revalidatie van het bewegingsapparaat.

Wie gebruikt orthopedische braces?

Patiënten die letsel hebben opgelopen, zoals verstuikingen, breuken, verrekte spieren, ontwrichte gewrichten en botbreuken, kunnen baat hebben bij het dragen van orthopedische braces.

Sportgerelateerde blessures nemen toe met het groeiende aantal sportactiviteiten.

 

Atleten

Atleten richten zich op fitness-gerelateerde activiteiten zoals hardlopen, fietsen en andere. Terwijl ze gezondheidsvoordelen halen uit dergelijke activiteiten, lopen ze de kans blessures op te lopen, die verder kunnen leiden tot gewrichtsletsels.

 

Zaalsporters

Zaalsporters lopen een hoog risico op een scheuring van de enkelbanden. Daarom generen zij een aanzienlijke vraag naar enkelbraces. Bovendien worden enkelbraces aanbevolen door orthopedisten na een acute verstuiking van de enkel.

 

Atleten gebruiken orthopedische braces ook om zich te beschermen tegen verdere blessures tijdens sportactiviteiten. Het helpt hen om ongewenste bewegingen tijdens wedstrijden te beperken, waardoor ze gemakkelijker kunnen spelen.

 

Senioren

 

Senioren worden beschouwd als een van de bevolkingsgroepen die het meest bijdragen tot de vraag naar orthopedische braces en bandages. Deze bevolkingsgroep is zeer vatbaar voor aandoeningen van het bewegingsapparaat. Botten en verbindingsweefsels, zoals ligamenten en kraakbeen, worden van nature zwakker naarmate men ouder wordt. Hierdoor is het risico op spierletsel groot, vooral in de knieën en schouders. Hierdoor verstijven de gewrichten verder, waardoor de behoefte aan braces en steunen toeneemt om de mobiliteit te verbeteren.

Na het dragen van deze medische hulpmiddelen gedurende de aanbevolen periode, wordt verwacht dat de patiënt een volledige functie en mobiliteit in het getroffen gebied krijgt.

Het niet opvolgen van de instructies bij het dragen van orthopedische braces kan leiden tot verdere blessures of risico’s voor de patiënt.

 


sportbracesWat zijn de verschillende soorten orthopedische braces?

 

Orthopedische braces worden over het algemeen verdeeld in twee categorieën, afhankelijk van de plaats waar ze worden toegepast: bovenste ledematen en onderste ledematen.

Braces aan de bovenste ledematen kunnen worden toegepast op de schouders, sleutelbeenderen, de armen, ellebogen, polsen, handen en vingers.

Braces voor de onderste ledematen kunnen daarentegen worden aangebracht op de voeten, enkels, knieën en benen.

Ze kunnen ook worden voorgeschreven, ontworpen en vervaardigd om de stand van de wervelkolom bij patiënten met scoliose te corrigeren.

 

 

 

(32)