cholesterol verlagen

Wat zijn goede cholesterolwaarden op mijn leeftijd?

 

De cholesterolwaarden variëren per leeftijd, gewicht en geslacht. Na verloop van tijd heeft iemands lichaam de neiging meer cholesterol te produceren, wat betekent dat alle volwassenen hun cholesterolwaarden regelmatig moeten controleren, idealiter ongeveer elke 4 tot 6 jaar.

 

Cholesterolwaarden worden gemeten in drie categorieën:

totaal cholesterol
LDL, of “slechte cholesterol”
HDL, of “goede cholesterol”.

Voor de meeste mensen is het moeilijk om deze niveaus in evenwicht te houden. Terwijl het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterolgehalte laag moeten worden gehouden, kan een hoger HDL-cholesterolgehalte enige bescherming bieden tegen hartaandoeningen, zoals hartaanvallen en beroertes.

 

Cholesterolwaarden en leeftijd

Cholesterolspiegels hebben de neiging te stijgen met de leeftijd. Artsen raden aan om in een vroeger stadium van het leven stappen te ondernemen om te voorkomen dat een gevaarlijk hoog cholesterolgehalte ontstaat naarmate iemand ouder wordt. Jaren van onbeheerde cholesterol kan veel lastiger te behandelen zijn.

Kinderen hebben de minste kans op hoge cholesterol waarden en hoeven hun cholesterolgehalte maar één of twee keer te laten controleren voor ze 18 jaar oud zijn.

Als het kind echter risicofactoren heeft voor een hoger cholesterolgehalte, moet het vaker worden gecontroleerd.

Over het algemeen hebben mannen hun hele leven lang hogere cholesterolwaarden dan vrouwen. Het cholesterolgehalte van mannen stijgt over het algemeen naarmate ze ouder worden. Vrouwen zijn echter niet immuun voor een hoog cholesterolgehalte. Het cholesterolgehalte van een vrouw stijgt vaak wanneer ze in de menopauze komt.Aanbevolen niveaus

Gezonde cholesterolwaarden variëren niet veel voor volwassenen. De variatie in aanbevolen cholesterolwaarden is vaak te wijten aan andere gezondheidstoestanden en overwegingen.


Cholesterolwaarden voor volwassenen

Een totaal cholesterolgehalte van minder dan 200 milligram per deciliter (mg/dL) wordt als wenselijk beschouwd voor volwassenen. Een waarde tussen 200 en 239 mg/dL wordt als grenswaarde beschouwd en een waarde van 240 mg/dL en meer als hoog.


LDL cholesterolwaarden

LDL-cholesterol waarden moeten lager zijn dan 100 mg/dL. Niveaus van 100 tot 129 mg/dL zijn aanvaardbaar voor mensen zonder gezondheidsproblemen, maar kunnen van meer belang zijn voor mensen met hartaandoeningen of risicofactoren voor hartaandoeningen. Een meting van 130 tot 159 mg/dL is op de grens hoog en 160 tot 189 mg/dL is hoog. Een waarde van 190 mg/dL of hoger wordt als zeer hoog beschouwd.

 

HDL cholesterolwaarden

HDL-niveaus moeten hoger worden gehouden. Een waarde van minder dan 40 mg/dL wordt beschouwd als een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen. Een waarde tussen 41 mg/dL en 59 mg/dL wordt beschouwd als borderline laag. De optimale waarde voor HDL is 60 mg/dL of hoger.

 

Cholesterolwaarden voor kinderen

Ter vergelijking, aanvaardbare niveaus van totaal cholesterol en LDL-cholesterol bij kinderen zijn verschillend.

Een aanvaardbaar bereik van totaal cholesterol voor een kind is minder dan 170 mg/dL. Een hoog totaal cholesterol voor een kind varieert van 170 tot 199 mg/dL. Elke waarde van het totale cholesterol bij een kind hoger dan 200 is te hoog.
Het LDL-cholesterolgehalte van een kind moet ook lager zijn dan dat van een volwassene. Het optimale bereik van LDL-cholesterol voor een kind is minder dan 110 mg/dL. Hoog is van 110 tot 129 mg/dL terwijl hoog meer dan 130 mg/dL is.

 

Tips

De beste aanbeveling voor kinderen en adolescenten om het cholesterolgehalte onder controle te houden is een gezonde, actieve levensstijl. Dit omvat een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Kinderen met overgewicht en een zittend leven, die veel bewerkte voedingsmiddelen eten, hebben het meeste kans op een hoog cholesterolgehalte. Kinderen met een familiegeschiedenis van hoge cholesterol kunnen ook risico lopen.

Over het algemeen geldt dat hoe vroeger een volwassene begint met een gezonde levensstijl, hoe beter voor zijn cholesterolgehalte. Cholesterol wordt in de loop van de tijd opgebouwd. Een plotselinge verandering in levensstijl zal uiteindelijk helpen, maar hoe ouder een persoon is, hoe minder effect hij of zij zal zien in het cholesterolgehalte.

Alle volwassenen moeten actief blijven en regelmatig aan lichaamsbeweging doen. Vrouwen in de menopauze en volwassenen met een hoog cholesterolgehalte kunnen medicijnen of supplementen overwegen die het cholesterolgehalte sneller helpen verlagen dan alleen een dieet.

Een hoog cholesterolgehalte op elke leeftijd houdt een risico in voor hartaandoeningen, hartaanvallen en beroertes. Deze risico’s nemen na verloop van tijd alleen maar toe, vooral voor volwassenen die geen maatregelen nemen om hun cholesterolgehalte te verlagen.

 


Meer info
koopjesdrogisterij.nl (€24,19)

Naar de dokter

 

Kinderen moeten voor hun 18e een of twee keer naar de dokter om hun cholesterol te laten controleren, maar niet in de puberteit. Als het kind uit een familie komt met een voorgeschiedenis van hartaandoeningen, overgewicht of andere gezondheidsproblemen, kan de aanbeveling veranderen.

Volwassenen boven de 20 jaar moeten elke 4 tot 6 jaar naar de dokter. Voor volwassenen zonder gezondheidsproblemen is dit over het algemeen voldoende. Mensen moeten echter de hulp van een arts inroepen voor behandeling en stappen die moeten worden genomen om het cholesterolgehalte omlaag te brengen als:

uit een cholesteroltest blijkt dat het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterolgehalte hoog of bijna hoog zijn
ze overgewicht hebben
ze een familiegeschiedenis van hartaandoeningen hebben

 

Behandelingsopties

 

Er zijn methoden die mensen kunnen gebruiken om het cholesterolgehalte te verlagen en te voorkomen dat het stijgt. Een mogelijke methode is het gebruik van therapeutische veranderingen in levensstijl , waaronder dieet, lichaamsbeweging en gewichtsbeheersing. Een andere optie zijn geneesmiddelentherapieën die ofwel het cholesterol verlagen of de absorptie van cholesterol verminderen.

Op elke leeftijd zijn diëten met weinig verzadigde vetten en transvetten en veel oplosbare vezels en eiwitten goed om de opbouw van cholesterol te verminderen.

Een goed eetplan is met weinig verzadigde vetten en weinig cholesterol. Mensen die het dieet volgen, moeten dagelijks minder dan 7% van hun calorieën uit verzadigd vet halen en minder dan 200 milligram cholesterol binnenkrijgen. Dit dieet moedigt mensen aan om de volgende voedingsmiddelen te eten:

fruit
groenten
volle granen
magere of vetvrije zuivelproducten
vis
gevogelte zonder vel
mager vlees

Daarnaast wordt aanbevolen om alleen genoeg calorieën in te nemen om een gewenst gewicht te behouden en gewichtstoename te voorkomen. Het verhogen van de inname van oplosbare vezels en bepaald voedsel zoals sommige margarines, kan ook de LDL-verlagende kracht van het dieet versterken.

Een goede gewichtsbeheersing is een ander essentieel onderdeel van het verlagen van cholesterol en het voorkomen van de opbouw ervan. Mensen met overgewicht die hun gewicht verminderen kunnen helpen bij het verlagen van LDL in het proces.

Afvallen is vooral belangrijk voor mensen met een groep risicofactoren die omvat:

hoge triglyceride niveaus
lage HDL-niveaus
mannen met overgewicht en een tailleomvang van meer dan 115 cm
vrouwen met overgewicht en een tailleomtrek van meer dan 90 cm

Regelmatige lichaamsbeweging van 30 minuten op de meeste dagen wordt voor iedereen aanbevolen. Dit zal ook helpen bij gewichtsbeheersing, wat op zijn beurt helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte.

Wanneer deze stappen niet voldoende zijn, kan ook een behandeling met medicijnen nodig zijn. Er zijn verschillende soorten cholesterolverlagende medicijnen beschikbaar, waaronder:

Statines. Deze medicijnen blokkeren de aanmaak van cholesterol door de lever.
Deze medicijnen verminderen de hoeveelheid vet die uit voedsel wordt opgenomen.

Rode gist rijst : heeft een positief effect op het cholesterol, het hart en de bloedvaten.

Cholesterol absorptie remmers. Deze geneesmiddelen verlagen de triglyceriden in het bloed en verminderen de hoeveelheid cholesterol die uit de voeding wordt opgenomen.

Omega-3 vetzuren. Deze zuren verhogen het niveau van HDL en verlagen de triglyceriden. Er zijn verschillende soorten omega-3 vetzuren online verkrijgbaar.

De beste behandeling om het cholesterolgehalte te verlagen omvat een reeks verschillende methoden, waaronder levensstijl en dieet. Uiteindelijk is een arts de beste gesprekspartner om uit te zoeken wat voor iemand de beste manier is om het slechte cholesterolgehalte te verlagen.

30 tips voor een gelukkig en gezonder leven

(179)