wat is bloeddruk

Wat zijn goede bloeddrukmeting waarden?

 

 Een goede bloeddruk is belangrijk voor je gezondheid, maar wat weet je eigenlijk allemaal over je bloeddruk? Misschien ken je de waarden van je eigen bloeddruk, maar wat zijn nu goede bloeddrukmeting waarden?  Wanneer is je bloeddruk te hoog? Of te laag? En wanneer is het gevaarlijk? Wat voel je ervan en wat kun je eraan doen als je bloeddruk te hoog of te laag is? We geven je alle antwoorden op deze vragen in dit artikel.

 

Wat is bloeddruk?

 

De druk van het bloed in de bloedvaten wordt bloeddruk genoemd. Deze bloeddruk is opgedeeld in een bovendruk en een onderdruk. Als je bloeddruk wordt gemeten, horen daar dan ook twee getallen bij, bijvoorbeeld 110/75, hetgeen betekent dat je een bovendruk van 110 hebt en een onderdruk van 75. Het hoogste getal is altijd de bovendruk, het laagste de onderdruk.
A ls je hart samentrekt, wordt het bloed krachtig je slagaders in gepompt. Op dat moment is de druk op de vaatwanden hoog. Dit wordt de bovendruk of systolische bloeddruk genoemd. Als het hart weer ontspant na die samentrekking, is de druk in de vaten weer lager. Dat is de onderdruk ofwel diastolische druk.

 

Bloeddrukmeting

 

De eerste bloeddrukmeting stamt al uit 1711. Stephen Hales gebruikte daarvoor een glazen buisje die hij in een slagader van een paard stak. Hij constateerde toen dat het bloed steeg en weer daalde. Hij concludeerde toen dat de druk in de bloedvaten van het paard fluctueerde. Deze techniek was echter niet geschikt om de bloeddruk echt te meten, want het paard overleefde het niet. In 1855 deed Karl Vierordt de eerste niet-invasieve bloeddrukmeting. Dat deed hij met een manshoog apparaat van 1,70 meter. Het apparaat was bovendien niet betrouwbaar, want de resultaten waren zeer ongelijk. In 1882 kwam Robert Ellis Dudgeon met een handzame bloeddrukmeter.

 

 

Bloeddrukmeting zoals we het nu kennen


Pas in 1905 kwam de Rus Nicolai Nrotokoff met een manier om de bloeddruk te meten zoals we die nu kennen, dus met een bovendruk en een onderdruk. Tegenwoordig gebeurt dat vaak volledig automatisch. Je krijgt een manchet om je bovenarm geknoopt. Die wordt opgepompt en loopt daarna langzaam leeg. Ondertussen meet een apparaat je bloeddruk. Ook de handmatige methode wordt nog vaak door huisartsen toegepast. Beide methodes zijn overigens even betrouwbaar.

 

Wanneer is er sprake van een normale bloeddruk en wanneer van een te hoge bloeddruk?

 

Je bloeddruk wordt gemeten als je volledig in rust bent. Je dient dan eventjes rustig te zitten of te liggen, zodat je helemaal tot rust komt. Als je net hebt gelopen of gefietst, is je bloeddruk namelijk altijd iets hoger. Ook emoties en stress situaties kunnen voor een verhoogde bloeddruk zorgen. Pas als je volledig tot rust gekomen bent, zal de arts jouw bloeddruk meten.

Als je bloeddruk ergens tussen de 90/60 en 120/80 ligt, heb je een ideale bloeddruk. Een bloeddruk boven de 140/90 wordt hoge bloeddruk of hypertensie genoemd. Is je bloeddruk te hoog, dan zal de arts meerdere keren je bloeddruk meten. Vervolgens wordt gekeken naar de gemiddelde bloeddruk. Als die hoger is dan 140, is er sprake van hoge bloeddruk.

 

Wat zijn de gevolgen van een (te) hoge bloeddruk?

 

Anders dan je zou verwachten merk je er vaak helemaal niks van als jouw bloeddruk te hoog is. Je krijgt er meestal helemaal geen klachten van, althans niet op korte termijn. De gevolgen op lange termijn kunnen echter wel desastreus zijn. Het is daarom ook verstandig, zeker als je ouder bent (boven de 40) of het in je familie voorkomt, om je bloeddruk regelmatig te laten controleren. Is je bloeddruk extreem hoog, dan kun je wel klachten als hoofdpijn, misselijkheid of kortademigheid krijgen.

 

Meten is weten

 

Dat het verstandig is om regelmatig je bloeddruk te laten meten blijkt wel uit de cijfers, want maar liefst 1 op de 4 Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk. Bij 65-plussers is dat nog hoger, namelijk 1 op de 2. Een te hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte, maar vormt ook een extra belasting voor je hersenen, nieren en ogen. En omdat je er niks van merkt als je bloeddruk te hoog is, is het dus zeer bedrieglijk en daarom zeer gevaarlijk.

 

Wat kun je doen als je een te hoge bloeddruk hebt?

 

Als je een te hoge bloeddruk hebt, is het zaak dat je er zo snel mogelijk iets aan doet. Er zijn verschillende manier om je bloeddruk te verlagen en het weer op een gezondheid niveau te krijgen. Dat betekent niet, dat als je alles doet, dat je bloeddruk ook direct weer normaal is of wordt, laat je daarom altijd regelmatig controleren door een arts.

 

 Eet gezond

 

Eet je gezond en gevarieerd, dan is dat goed voor je bloeddruk en voor een gezond gewicht. Eet volkoren producten, veel groente en regelmatig fruit. Nuttig niet teveel drop en zoethoutthee, want daar zit glycyrrhizine in en dat stofje verhoogd je bloeddruk. Ook alcohol kan ongunstig werken op je bloeddruk. Het advies is daarom om maximaal 1 glas alcohol per dag te drinken. Knoflook, Hibiscus extracten, Spirulina en magnesium hebben daartegenover juist weer een bloeddrukverlagende werking.

 

Cursussen Gezonder Leven

Deze cursussen zijn zeer geschikt voor iedereen die aan een gezondere leefstijl wil beginnen of even vast zit en graag weer door wil gaan.

 

BEKIJK HIER HET AANBOD

 

 

Eet minder zout

 

Zout, zeker te veel zout, heeft een bloeddrukverhogende werking. In veel producten zit al zout, voeg daarom niet te veel zout toe. In veel thuismaaltijden zit het bovendien vaak al heel veel, dus beter is om zoveel mogelijk verse producten te bereiden. Gebruik daarbij kruiden in plaats van keukenzout.

 

Beweeg voldoende

 

Zorg voor voldoende beweging. Ga elke dag minstens een half uurtje stevig wandelen. Dat helpt om je bloeddruk te verlagen. Het is bovendien stress verlagend, dus is het op twee manieren goed voor je bloeddruk. Ook andere vormen van sporten zijn goed voor je gezondheid. Kies wel iets wat je met plezier doet, zodat het het ook blijft doen en het niet na een tijdje alweer opgeeft.

 

Hou je gewicht gezond

 

Heb je een gezond gewicht, dan heb je ook minder kans op hart- en vaatziekten en een te hoge bloeddruk. Ben je te zwaar, neem dan geen crashdieet, maar pas je eetpatroon ietsje aan, zodat je maximaal een half killootje per week afvalt. Dat is makkelijker vol te houden.

 

Stop met roken

 

Sigaretten bevatten nicotine en dat verhoogt de bloeddruk. Wil je stoppen met roken, schakel dan de hulp van je huisarts in. Dat maakt de kans op stoppen een stuk groter. Lukt het niet, beschouw het niet als falen en laat je niet ontmoedigen, maar probeer het gewoon opnieuw. Makkelijk zal het zeker niet gaan, maar iedereen kan stoppen met roken, ook jij!

 

Bovenstaande adviezen zijn goed voor je bloeddruk en voor je algehele gezondheid. Je verlaagt je bloeddruk ermee en je krijgt er bovendien meer energie van. Lukt het niet om je bloeddruk hiermee te verlagen, dan kan het ook nodig zijn om met medicatie je bloeddruk te verlagen. Je huisarts zal je hierover meer kunnen vertellen.

 

Wat is een te lage bloeddruk?

 

Naast een te hoge bloeddruk kun je ook last hebben van een te lage bloeddruk, ook wel hypotensie genoemd. Er wordt gesproken over hypotensie als je bloeddruk lager is dan 90/60, maar in de praktijk hangt hier niet echt een exacte waarde aan. Eigenlijk is je bloeddruk te laag op het moment dat je er last van hebt. Je krijgt dan klachten als duizeligheid, licht in je hoofd of je valt flauw. Het is dan echter geen optie om bijvoorbeeld extra zout of drop te eten, want daarmee worden je nieren weer te zwaar belast. Over het algemeen is een te lage bloeddruk onschuldig, maar als je het vermoeden hebt, kun je beter even contact opnemen met je huisarts om je bloeddruk op te meten.

(27)