knoflook

Wat zijn de voordelen van knoflook?

 

Knoflook (Allium sativum) wordt veel gebruikt als smaakmaker in de keuken, maar het werd ook gebruikt als geneesmiddel door de oude en moderne geschiedenis heen. De voordelen van knoflook zijn dan ook alom bekend en het wordt genomen om een breed scala van aandoeningen en ziekten te voorkomen en te behandelen.

Knoflook behoort tot het geslacht Allium en is nauw verwant aan de ui, rakkyo (een ui die in Azië voorkomt), sint-jakobsschelp, bieslook, prei en sjalot. Knoflook wordt al duizenden jaren door de mens gebruikt en werd in het Oude Egypte gebruikt voor zowel culinaire doeleinden als voor zijn gezondheids- en therapeutische voordelen.

 

Dit artikel gaat in op de mogelijke voordelen van knoflook voor de gezondheid en behandelt alle onderzoek dat deze beweringen ondersteunt.

 

Snelle feiten over knoflook

 

In veel landen wordt knoflook al eeuwenlang medicinaal gebruikt.
Knoflook kan een reeks gezondheidsvoordelen hebben, zowel rauw als gekookt.
Het kan belangrijke antibiotische eigenschappen hebben.

 

Geschiedenis van knoflook

 

Er zijn veel medicinale claims over knoflook.
Knoflook wordt al duizenden jaren over de hele wereld gebruikt. Archiefstukken geven aan dat knoflook al werd gebruikt toen de piramides van Gizeh werden gebouwd, ongeveer 5.000 jaar geleden.

Richard S. Rivlin schreef in het Journal of Nutrition dat de oude Griekse arts Hippocrates (circa 460-370 v. Chr.), vandaag bekend als “de vader van de Westerse geneeskunde”, knoflook voorschreef voor een breed scala van aandoeningen en ziekten. Hippocrates promootte het gebruik van knoflook voor de behandeling van ademhalingsproblemen, parasieten, slechte spijsvertering en vermoeidheid.

De oorspronkelijke Olympische atleten in het oude Griekenland kregen knoflook toegediend – wellicht het vroegste voorbeeld van “prestatieverhogende” middelen die in de sport werden gebruikt.

Vanuit het oude Egypte verspreidde knoflook zich naar de geavanceerde oude beschavingen van de Indusvallei (het huidige Pakistan en West-India). Vandaar ging het naar China.

Volgens deskundigen van Kew Gardens, het koninklijk botanisch centrum bij uitstek van Engeland, waardeerden de mensen in het oude India de therapeutische eigenschappen van knoflook en beschouwden zij knoflook ook als een afrodisiacum. De hogere klassen vermeden knoflook omdat zij de sterke geur verafschuwden, terwijl monniken en zij die een gelofte hadden afgelegd of aan het vasten waren, geen knoflook mochten eten vanwege de stimulerende kwaliteit ervan.

Doorheen de geschiedenis in het Midden-Oosten, Oost-Azië en Nepal werd knoflook gebruikt voor de behandeling van bronchitis, hypertensie (hoge bloeddruk), TB (tuberculose), leveraandoeningen, dysenterie, winderigheid, kolieken, darmwormen, reuma, diabetes en koorts.

De Fransen, Spanjaarden en Portugezen introduceerden knoflook in de Nieuwe Wereld.

 

Gebruik van knoflook

 

Tegenwoordig wordt knoflook op grote schaal gebruikt voor verschillende aandoeningen die verband houden met de bloedsomloop en het hart, waaronder atherosclerose (aderverkalking), hoog cholesterolgehalte, hartaanval, coronaire hartziekten en hoge bloeddruk.

Knoflook wordt tegenwoordig door sommigen ook gebruikt ter voorkoming van longkanker, prostaatkanker, borstkanker, maagkanker, rectale kanker en kanker van de dikke darm.

Het is belangrijk hieraan toe te voegen dat slechts enkele van deze toepassingen door onderzoek worden ondersteund.

Kortstondige verhitting kan de ontstekingsremmende effecten van verse rauwe knoflookextracten vermindert. Dit kan een probleem zijn voor sommige mensen die de smaak en/of geur van verse knoflook niet lekker vinden of niet kunnen verdragen.

 

 

Voordelen van knoflook

 

Hieronder vindt u voorbeelden van enkele wetenschappelijke studies gepubliceerd in peer-reviewed academische tijdschriften over de therapeutische voordelen (of niet) van knoflook.

 

Risico op longkanker

Mensen die minstens tweemaal per week rauwe look aten gedurende een studieperiode van 7 jaar hadden een 44 procent lager risico op het ontwikkelen van longkanker, volgens een studie uitgevoerd aan het Jiangsu Provincial Center for Disease Control and Prevention in China.

De onderzoekers, die hun studie publiceerden in het tijdschrift Cancer Prevention Research, voerden face-to-face interviews uit met 1.424 longkankerpatiënten en 4.543 gezonde personen. Ze werden ondervraagd over hun voeding en levensstijl, met inbegrip van vragen over roken en hoe vaak ze knoflook aten.

De auteurs van de studie schreven: “Er is een beschermend verband waargenomen tussen de inname van rauwe knoflook en longkanker met een dosis-respons patroon, wat suggereert dat knoflook mogelijk kan dienen als een chemo-preventief middel tegen longkanker.”

 

Hersenkanker

Organische zwavelverbindingen die in knoflook worden aangetroffen, zijn effectief gebleken bij het vernietigen van de cellen in een type van een dodelijke hersentumor.

Wetenschappers van de Medical University of South Carolina meldden in het tijdschrift Cancer dat drie zuivere organische zwavelverbindingen uit knoflook – DAS, DADS en DATS – “doeltreffend bleken bij het uitroeien van hersenkankercellen, maar dat DATS het meest doeltreffend bleek te zijn”.

Co-auteur, Ray Swapan, Ph.D., zei: “Dit onderzoek benadrukt de grote belofte van plantaardige verbindingen als natuurlijke medicijnen voor het controleren van de kwaadaardige groei van menselijke hersentumorcellen. Meer studies zijn nodig in diermodellen van hersentumoren alvorens deze therapeutische strategie toe te passen op hersentumorpatiënten.”

 

Heupartrose

Vrouwen wier dieet rijk was aan alliumgroenten hadden lagere niveaus van artrose, een team van King’s College London en de University of East Anglia, beide in Engeland, rapporteerde in het tijdschrift BMC Musculoskeletal Disorders. Voorbeelden van allium groenten zijn knoflook, prei, sjalotten, uien, en rakkyo.

De auteurs van de studie zeiden dat hun bevindingen niet alleen de mogelijke impact van voeding op de resultaten van osteoartritis aantonen, maar ook het potentieel aantonen om verbindingen die in look voorkomen te gebruiken om behandelingen voor de aandoening te ontwikkelen.

De langetermijnstudie, waarbij meer dan 1.000 gezonde vrouwelijke tweelingen betrokken waren, toonde aan dat degenen met een dieet dat veel fruit en groenten bevatte, “in het bijzonder alliums zoals knoflook,” minder tekenen van vroege artrose in het heupgewricht hadden.

 


Hoogwaardige tablet met zwarte knoflook die een actieve levensstijl en een goede hartfunctie ondersteunt

 

Potentieel een krachtig antibioticum

Diallylsulfide, een verbinding in knoflook, was 100 keer effectiever dan twee populaire antibiotica bij het bestrijden van de Campylobacter-bacterie, zo blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

De Campylobacter-bacterie is een van de meest voorkomende oorzaken van darminfecties.

Dr. Xiaonan Lu, hoofdauteur van de Washington State University, zei: “Dit werk is erg opwindend voor mij omdat het aantoont dat deze verbinding het potentieel heeft om ziekteveroorzakende bacteriën in het milieu en in onze voedselvoorziening te verminderen.”

 

Bescherming van het hart

Knoflook kan hartbeschermende chemicaliën bevatten.
Diallyl trisulfide, een bestanddeel van knoflookolie, helpt het hart te beschermen tijdens een hartoperatie en na een hartaanval, ontdekten onderzoekers van de Emory University School of Medicine. Zij denken ook dat diallyltrisulfide kan worden gebruikt als behandeling voor hartfalen.

Van waterstofsulfidegas is aangetoond dat het het hart beschermt tegen schade.

Het is echter een vluchtige verbinding en moeilijk toe te dienen als therapie.

Daarom besloten de wetenschappers zich te richten op diallyltrisulfide, een bestanddeel van knoflookolie, als een veiliger manier om de voordelen van waterstofsulfide aan het hart toe te dienen.

In experimenten met laboratoriummuizen ontdekte het team dat, na een hartaanval, de muizen die diallylsulfide hadden gekregen 61 procent minder hartschade hadden in het risicogebied, vergeleken met de onbehandelde muizen.

In een andere studie, gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry, ontdekten wetenschappers dat knoflookolie diabetespatiënten kan helpen beschermen tegen cardiomyopathie.

Cardiomyopathie is de belangrijkste doodsoorzaak bij diabetespatiënten. Het is een chronische aandoening van het myocardium (hartspier), dat abnormaal verdikt, vergroot en/of verstijfd is.

Het team voedde diabetische laboratoriumratten met knoflookolie of maïsolie. De dieren die knoflookolie kregen, ondervonden significant meer veranderingen die geassocieerd worden met bescherming tegen hartschade, vergeleken met de dieren die maïsolie kregen.

De auteurs van de studie schreven: “Concluderend kan worden gesteld dat knoflookolie een aanzienlijk potentieel heeft om harten te beschermen tegen door diabetes veroorzaakte cardiomyopathie.”

Studies bij mensen zullen moeten worden uitgevoerd om de resultaten van deze studie te bevestigen.

 

Hoge cholesterol en hoge bloeddruk

Onderzoekers van de Universiteit van Ankara onderzochten de effecten van knoflookextractsupplementen op het bloedlipiden(vet)profiel van patiënten met een hoog cholesterolgehalte in het bloed. Hun studie werd gepubliceerd in het Journal of Nutritional Biochemistry.

Aan de studie namen 23 vrijwilligers deel, allen met een hoog cholesterolgehalte; 13 van hen hadden ook een hoge bloeddruk. Zij werden in twee groepen verdeeld:

De normotensieve groep met hoog cholesterolgehalte (normale bloeddruk).
De groep met hoge cholesterol en hypertensie (hoge bloeddruk).
Zij namen gedurende 4 maanden knoflookextracten in en werden regelmatig gecontroleerd op bloedlipidenparameters, alsook op nier- en leverfunctie.

Aan het einde van de 4 maanden concludeerden de onderzoekers “…knoflookextract supplementatie verbetert het bloedlipidenprofiel, versterkt het antioxidant potentieel van het bloed, en veroorzaakt significante verlagingen van de systolische en diastolische bloeddruk. Het leidt ook tot een daling van het niveau van oxidatieproduct (MDA) in de bloedmonsters, wat wijst op verminderde oxidatiereacties in het lichaam.”

Met andere woorden, de supplementen met knoflookextract verlaagden het hoge cholesterolgehalte, en ook de bloeddruk bij de patiënten met hypertensie. De wetenschappers voegden eraan toe dat hun studie klein was – er moet nog meer werk worden verricht.

 

Prostaatkanker

Artsen van de afdeling Urologie van het China-Japan Friendship Hospital in Beijing, China, voerden een studie uit waarin het verband tussen de consumptie van Allium groenten en het risico op prostaatkanker werd geëvalueerd.

Ze verzamelden en analyseerden gepubliceerde studies tot mei 2013 en rapporteerden hun bevindingen in het Asian Pacific Journal of Cancer Prevention.

De auteurs van de studie concludeerden: “Allium groenten, vooral de inname van knoflook, zijn gerelateerd aan een verminderd risico op prostaatkanker.”

Het team merkte ook op dat omdat er niet veel relevante studies zijn, verdere goed opgezette prospectieve studies moeten worden uitgevoerd om hun bevindingen te bevestigen.

 

Door alcohol veroorzaakte leverschade

Door alcohol veroorzaakte leverschade wordt veroorzaakt door het langdurig overmatig gebruik van alcoholische dranken.

Wetenschappers van het Institute of Toxicology, School of Public Health, Shandong University, China, wilden bepalen of diallyl disulfide (DADS), een van knoflook afgeleide organische zwavelverbinding, beschermende effecten zou kunnen hebben tegen door ethanol veroorzaakte oxidatieve stress.

Hun studie werd gepubliceerd in Biochimica et Biophysica Acta.

De onderzoekers concludeerden dat DADS zou kunnen helpen beschermen tegen door ethanol veroorzaakte leverschade.

 

Vroeggeboorte

Microbiële infecties tijdens de zwangerschap verhogen het risico van een vroeggeboorte. Wetenschappers van de afdeling Epidemiologie van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid hebben onderzocht welke invloed voedingsmiddelen zouden kunnen hebben op antimicrobiële infecties en het risico van vroeggeboorte.

De studie en de bevindingen werden gepubliceerd in het Journal of Nutrition.

Ronny Myhre en collega’s concentreerden zich op de effecten van Alliums en gedroogd fruit, omdat een literatuuronderzoek had uitgewezen dat deze twee voedingsmiddelen de grootste belofte inhouden voor het verminderen van het risico op vroeggeboorte.

Het team onderzocht de inname van gedroogd fruit en Alliums bij 18.888 vrouwen in het Noorse Moeder en Kind Cohort, waarvan 5 procent (950) een spontane vroeggeboorte onderging.

De auteurs van de studie concludeerden: “Inname van voedsel met antimicrobiële en prebiotische verbindingen kan van belang zijn om het risico van spontane voeggeboorte te verminderen. In het bijzonder werd knoflook geassocieerd met een algemeen lager risico op spontane vroeggeboorte.

 


Knoflook en verkoudheid

Een team van onderzoekers van St. Joseph Family Medicine Residency, Indiana, voerde een studie uit getiteld “Treatment of the Common Cold in Children and Adults,” gepubliceerd in American Family Physician.

Zij rapporteerden dat “Profylactisch gebruik van knoflook de frequentie van verkoudheden bij volwassenen kan verminderen, maar geen effect heeft op de duur van de symptomen.” Profylactisch gebruik betekent regelmatig gebruik om ziekte te voorkomen.

Hoewel er onderzoek is dat suggereert dat rauwe knoflook de meeste voordelen heeft, hebben andere studies gekeken naar de totale inname van allium, zowel rauw als gekookt, en hebben voordelen gevonden. Daarom kunt u op verschillende manieren van knoflook genieten om de voordelen ervan te plukken.


 

 

(65)

Hoogwaardige tablet met zwarte knoflook die een actieve levensstijl en een goede hartfunctie ondersteunt