levenseinde, medischemallemolen.nl

Wat zijn de tekenen van het levenseinde?

 

Als een persoon of dierbare bejaard is of een terminale ziekte heeft, is het vaak moeilijk om het levenseinde te verwerken of te begrijpen. Begrijpen wat je kunt verwachten kan dingen een beetje makkelijker maken.

Dit artikel gaat in op 11 tekenen van het levenseinde. Vervolgens wordt ingegaan op de tekenen die erop wijzen dat iemand is overleden en wordt besproken hoe u kunt omgaan met de dood van een dierbare.

 

Hoe u kunt zien of het levenseinde nadert

 

Als iemand terminaal ziek is, ligt hij of zij mogelijk in het ziekenhuis of krijgt hij of zij palliatieve zorg. Het is belangrijk dat hun dierbaren de tekenen herkennen dat de dood nabij kan zijn. Deze tekenen worden hieronder onderzocht.

 

Afnemende eetlust

Een verminderde eetlust kan een teken zijn dat het levenseinde nabij is.
Naarmate een persoon de dood nadert, wordt hij minder actief. Dit betekent dat hun lichaam minder energie nodig heeft dan voorheen. Ze stoppen met eten of drinken, terwijl hun eetlust geleidelijk vermindert.

Als iemand zorgt voor een stervende dierbare die zijn eetlust verliest, moet hij hem laten eten als hij honger heeft. Het aanbieden van ijsjes helpt om gehydrateerd te blijven.

Een paar dagen voor het levenseinde kan iemand helemaal stoppen met eten. Als dit gebeurt, helpt het om de lippen vochtig te houden met lippenbalsem, zodat ze zich niet oncomfortabel voelen.

 

Meer slapen

In de 2 of 3 maanden voor een persoon overlijdt, kan het zijn dat hij minder tijd wakker is.

Dit gebrek aan waakzaamheid komt doordat het metabolisme van het lichaam zwakker wordt. Zonder metabolische energie zal een persoon veel meer slapen.

Als iemand zorgt voor een stervende dierbare die slaperig is, moet hij of zij het hem of haar gemakkelijk maken en hem of haar laten slapen. Als hun dierbare weer energie heeft, moeten ze hem of haar aanmoedigen om te bewegen of uit bed te komen om doorliggen te voorkomen.

 

Minder sociaal worden

Als het energieniveau van een stervende afneemt, kan het zijn dat hij of zij minder tijd met anderen wil doorbrengen dan vroeger.

Als een stervende minder sociaal wordt, moeten zijn of haar naasten proberen dat niet te erg te vinden.

Het is niet ongebruikelijk dat iemand zich ongemakkelijk voelt als anderen zien dat hij zijn kracht verliest. Als dit het geval is, is het raadzaam om bezoeken te regelen wanneer de stervende er klaar voor is om iemand te zien.

 

Veranderende vitale functies

Als een persoon het levenseinde nadert, kunnen zijn of haar vitale functies op de volgende manieren veranderen:

bloeddruk daalt
de ademhaling verandert
de hartslag wordt onregelmatig
hartslag kan moeilijk te detecteren zijn
urine kan bruin, geelbruin of roestkleurig zijn

De kleur van de urine verandert omdat de nieren ermee stoppen. Het kan verontrustend zijn om deze en andere veranderingen bij een dierbare te zien. Maar deze veranderingen zijn niet pijnlijk, dus het kan helpen om te proberen er niet te veel aandacht aan te besteden.

 

Veranderende toiletgewoonten

Omdat een stervende minder eet en drinkt, kan zijn of haar stoelgang verminderen. De stoelgang bevat minder vaak vaste afvalstoffen. Ook urineren ze minder vaak.

Als ze helemaal stoppen met eten en drinken, hoeven ze misschien niet meer naar het toilet.

Deze veranderingen kunnen pijnlijk zijn om te zien bij een dierbare, maar zijn te verwachten. Het kan helpen om met het ziekenhuis te praten over een katheter voor de persoon in kwestie.

 

Verzwakte spieren

In de dagen voor iemands dood kunnen de spieren zwakker worden.

Zwakke spieren betekenen dat de persoon niet meer in staat is om de kleine taken uit te voeren die hij voorheen wel kon. Drinken uit een kopje of zich omdraaien in bed zijn misschien geen taken meer die ze nog kunnen uitvoeren.

Als dit bij een stervende gebeurt, moeten zijn of haar naasten hem of haar helpen dingen op te tillen of zich om te draaien in bed.

 

Daling van de lichaamstemperatuur

Een daling van de lichaamstemperatuur kan betekenen dat er heel weinig bloed naar de handen stroomt.
In de dagen voor iemand sterft, vermindert de bloedsomloop, zodat het bloed zich concentreert op de inwendige organen. Dit betekent dat er nog maar heel weinig bloed naar de handen, voeten of benen stroomt.

Een verminderde bloedsomloop betekent dat de huid van een stervende koud aanvoelt. De huid kan er ook bleek of gevlekt uitzien met blauwe en paarse vlekken.

De stervende heeft het misschien zelf niet koud. Een deken aanbieden is een goed idee als een familielid of vriend denkt dat hij of zij er een nodig heeft.

 

Verwarring ervaren

Wanneer iemand op sterven ligt, zijn de hersenen nog zeer actief. Toch kunnen ze soms verward of onsamenhangend worden. Dit kan gebeuren als ze het overzicht verliezen over wat er om hen heen gebeurt.

Iemand die zorgt voor een dierbare die stervende is, moet met hem of haar blijven praten. Uitleggen wat er om hen heen gebeurt en elke bezoeker voorstellen is belangrijk.

 

Verandering van ademhaling

Het kan lijken alsof iemand die op sterven ligt moeite heeft met ademhalen. Hun ademhaling kan plotseling van snelheid veranderen, ze kunnen naar lucht happen, of tussen twee ademhalingen pauzeren.

Als iemand die voor een dierbare zorgt dit opmerkt, moet hij of zij proberen zich geen zorgen te maken. Dit is meestal niet pijnlijk of hinderlijk als de stervende dit ervaart.

Het is een goed idee om met de arts te praten voor advies als iemand zich zorgen maakt over deze verandering in het ademhalingspatroon.

 

Toenemende pijn

Het kan moeilijk zijn om te aanvaarden dat de pijn van een persoon kan toenemen naarmate hij sterft.

Het zien van een gepijnigde uitdrukking, of het horen van een geluid dat pijnlijk klinkt, is nooit gemakkelijk.

Iemand die voor iemand zorgt die op sterven ligt, moet met de arts praten over de mogelijkheden om pijnmedicatie toe te dienen. De arts kan proberen om het de stervende zo comfortabel mogelijk te maken.

 

Hallucinaties

Het is niet ongebruikelijk dat iemand die op sterven ligt, hallucinaties of vervormde visioenen ervaart.

Hoewel dit verontrustend kan lijken, moet een persoon die voor een stervende zorgt, zich niet ongerust maken. Het is het beste om niet te proberen hen te corrigeren over deze visioenen, omdat dit extra leed kan veroorzaken.

 

Hoe omgaan in de laatste uren van het levenseinde

In de uren voor iemand sterft, stoppen zijn organen en werkt zijn lichaam niet meer. Op dat moment is het enige wat ze nodig hebben dat hun dierbaren bij hen zijn.

Iemand die in de laatste uren voor iemand zorgt die op sterven ligt, moet ervoor zorgen dat hij of zij zich zo prettig mogelijk voelt.

Het is een goed idee om met een stervende te blijven praten tot hij of zij overlijdt. Ze kunnen vaak nog horen wat er om hen heen gebeurt.

uitvaartverzekering medischemallemolen.nl

Tekenen van overlijden

Nadat een dierbare is overleden, kan steun van familie en vrienden mensen helpen om ermee om te gaan.
Als een stervende is aangesloten op een hartslagmonitor, kunnen de mensen om hem heen zien wanneer zijn hart is gestopt met werken, wat betekent dat hij is overleden.

 

Andere tekenen van overlijden zijn

geen polsslag
geen ademhaling
geen spierspanning
ogen blijven stilstaan
loslaten van darmen of blaas
oogleden gedeeltelijk gesloten

Wanneer bevestigd is dat iemand is overleden, willen de naasten misschien nog enige tijd bij de overledene blijven.

Zodra zij afscheid hebben genomen, moet de familie contact opnemen met een begrafenisonderneming. De begrafenisondernemer zal dan het lichaam van de persoon verwijderen en de begrafenis voorbereiden.

Wanneer iemand in het hospice of ziekenhuis overlijdt, zal het personeel namens de familie contact opnemen met de begrafenisondernemer.

 

Hoe om te gaan met het overlijden van een dierbare

Zelfs als het wordt verwacht, is het overlijden van een dierbare nooit gemakkelijk te verwerken voor degenen die dicht bij hem of haar stonden.

Het is essentieel dat mensen zichzelf de tijd en ruimte geven om te rouwen. Zij moeten ook steun zoeken bij vrienden en familie.

Elke persoon gaat op een andere manier om met rouw. Maar er zijn een aantal gemeenschappelijke gevoelens en ervaringen die mensen willen delen. Daarom kunnen steungroepen voor rouwenden nuttig zijn.

Steungroepen helpen mensen hun verdriet te verwerken in een troostende omgeving met andere mensen die een soortgelijke ervaring hebben.

Lees ook ons blog : euthanasie in Nederland

(58)