galblaasproblemen

De meest voorkomende galblaasproblemen

 

De meeste mensen besteden niet veel aandacht aan hun galblaas totdat deze problemen begint te geven. Als er echter galblaasproblemen zijn, kan dat behoorlijk pijnlijk zijn en moet er onmiddellijk actie worden ondernomen.

De galblaas is een peervormig orgaan met een doorsnede van 2,5 cm dat zich onder de lever rechtsboven in de buikholte bevindt. Het slaat gal op, een stof die door de lever wordt aangemaakt om vet te verteren, en helpt het lichaam bij de opname van in vet oplosbare vitaminen en voedingsstoffen.

In een gezonde galblaas verloopt dit proces pijnloos. Wanneer de galblaas echter verstopt raakt of niet goed meer functioneert, kan dat aanzienlijke galblaasproblemen veroorzaken, zoals pijn en ongemak.

In dit artikel gaan we in op de functie van de galblaas, enkele veel voorkomende galblaasproblemen en de symptomen daarvan, de behandelingsmogelijkheden en de vooruitzichten op lange termijn.

 


 

 

 


 

 

 

 

Galblaaskanker

 

Galblaaskanker is zeer zeldzaam, maar als het zich voordoet kan het zich naar andere delen van het lichaam verspreiden.

Risicofactoren zijn galstenen, een porseleinen galblaas (hieronder beschreven), vrouwelijk geslacht, overgewicht en hoge leeftijd.

 

Ontstoken galblaas, cholecystitis

 

Acute of plotselinge cholecystitis treedt op wanneer gal de galblaas niet kan verlaten. Dit gebeurt meestal wanneer een galsteen de galbuis blokkeert die de gal in en uit de galblaas transporteert.

Chronische cholecystitis treedt op als er sprake is van terugkerende acute aanvallen.

Wanneer de galbuis geblokkeerd is, hoopt de gal zich op. Het teveel aan gal irriteert de galblaas, wat leidt tot zwelling en infectie. Na verloop van tijd raakt de galblaas beschadigd en kan deze niet meer volledig functioneren.

 

Geperforeerde galblaas

 

Als galstenen onbehandeld blijven, kunnen ze leiden tot een geperforeerde galblaas – met andere woorden, er kan een gat in de wand van het orgaan ontstaan. Perforatie komt ook voor als complicatie van acute cholecystitis.

Door deze breuk in de wand van de galblaas kan een infectie naar andere delen van het lichaam lekken, waardoor een ernstige, wijdverbreide infectie ontstaat.

 

Infectie van het normale galkanaal

 

Als het gemeenschappelijke galkanaal verstopt raakt, kan dit leiden tot een infectie. Dit kan worden behandeld als het vroeg wordt ontdekt; als het echter wordt gemist, kan het zich uitbreiden en ontwikkelen tot een ernstige, levensbedreigende infectie.

 

Disfunctionele galblaas of chronische galblaasaandoening

 

Herhaalde aanvallen van galstenen of cholecystitis kunnen de galblaas blijvend beschadigen. Dit kan leiden tot een stijve, met littekens bedekte galblaas.

In dat geval zijn de symptomen moeilijk aan te wijzen. Ze kunnen bestaan uit een vol gevoel in de onderbuik, indigestie, en meer winderigheid en diarree.

 

Galsteen ileus

 

Galsteen-ileus komt zelden voor, maar kan fataal zijn. Het komt voor wanneer een galsteen naar de darm migreert en deze blokkeert. Vaak is een spoedoperatie nodig om de blokkade op te heffen.

 

Abces in de galblaas

 

Soms ontwikkelt een patiënt met galstenen ook pus in de galblaas; dit wordt empyema genoemd. De aandoening kan hevige pijn in de buik veroorzaken. Het kan levensbedreigend zijn als het niet wordt behandeld.

Mensen met diabetes, een verminderd immuunsysteem en obesitas hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van deze complicatie.

 

Porseleinen (verkalkte) galblaas

 

Een porseleinen galblaas is een aandoening waarbij de spierwanden van de galblaas na verloop van tijd een opeenhoping van calcium ontwikkelen. Hierdoor worden ze stijf, waardoor de galblaas minder goed kan functioneren en het risico op galblaaskanker toeneemt.

Het woord “porselein” wordt gebruikt omdat het orgaan blauwachtig en broos wordt.

 

Galblaaspoliepen

 

Poliepen zijn een soort gezwel dat meestal goedaardig (niet-kankerachtig) is. Kleinere galblaaspoliepen veroorzaken vaak geen problemen en geven zelden klachten. Grotere poliepen moeten soms worden verwijderd.


Pijn in het midden of rechtsboven deel van de buik: meestal komt en gaat de pijn in de galblaas vanzelf over. Het varieert echter van mild en onregelmatig tot zeer hevige, frequente pijn. Het veroorzaakt vaak pijn op de borst en in de rug.


Misselijkheid of overgeven: elk galblaasprobleem kan misselijkheid of braken veroorzaken. Langdurige aandoeningen van de galblaas kunnen leiden tot langdurige spijsverteringsproblemen die vaak misselijkheid veroorzaken.


Koorts of rillerige rillingen: dit duidt op een infectie in het lichaam. Naast andere galblaassymptomen kunnen koorts en rillingen wijzen op een galblaasprobleem of -infectie.


Veranderingen in de stoelgang: Galblaasproblemen veroorzaken vaak veranderingen in de darmgewoonten. Veelvuldige, onverklaarbare diarree kan wijzen op een chronische galblaasaandoening. Lichtgekleurde of krijtachtige ontlasting kan wijzen op een probleem met de galwegen.

Veranderingen in de urine: bij patiënten met galblaasproblemen kan de urine donkerder zijn dan normaal. Donkere urine kan wijzen op een blokkade van de galwegen.


Geelzucht: de symptomen van geelzucht treden op bij een opstapeling van bilirubine. Dit komt meestal door een probleem met de lever of door een blokkade van de galwegen als gevolg van galstenen.
Symptomen zijn geelverkleuring van de huid of van het oogwit, donkere urine en licht gekleurde stoelgang.

 

Wanneer naar de dokter met galblaasproblemen?


Iedereen met galblaassymptomen moet medische hulp zoeken. Lichte, intermitterende pijn die vanzelf overgaat, hoeft niet onmiddellijk te worden behandeld. Patiënten met dit soort pijn moeten echter een afspraak maken met hun arts voor nader onderzoek.

Als de symptomen ernstiger zijn en het volgende omvatten, moet een patiënt onmiddellijk worden gezien:

pijn in het kwadrant rechtsboven die niet binnen 5 uur weggaat
koorts, misselijkheid of braken
veranderingen in stoelgang en urineren

Deze combinatie van symptomen kan wijzen op een ernstige infectie of ontsteking die onmiddellijk moet worden behandeld.

 

Galblaas dieet


Artsen dachten vroeger dat een vetarm dieet kon helpen bij de behandeling van galstenen of op zijn minst de groei ervan kon voorkomen.

Nieuw bewijs heeft deze benadering echter ontkracht en suggereert dat te snel afvallen er zelfs toe kan leiden dat galstenen groter worden in plaats van kleiner.

Een evenwichtig dieet met een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen zal galstenen niet genezen, maar kan wel de algehele gezondheid op peil houden en eventuele pijn veroorzaakt door galstenen onder controle houden.

Aanbevolen wordt:
vezelrijk voedsel te eten, zoals bonen, erwten, fruit, volle granen en groenten
minder koolhydraten en suiker te eten
vetten te consumeren die goed voor u zijn, bijvoorbeeld de vetten in visolie en olijfolie

 

Meer dan 99.000 volgers van de Makkelijk Afvallen Methode gebruiken dit boek als programma om af te vallen. Maar het verdient ook een plekje op je keukenplank als inspiratie kookboek voor koolhydraatarme recepten.

 

Diagnose galblaasproblemen


Als een arts vermoedt dat een patiënt een galblaasprobleem heeft, zal hij waarschijnlijk het volgende voorstellen:

Beeldvormend onderzoek van de galblaas: echografie en CT-scans worden vaak gebruikt om de galblaas in beeld te brengen. Deze worden dan gecontroleerd op galstenen.


Onderzoek van de galwegen: bij deze tests wordt kleurstof gebruikt om aan te tonen of een galsteen een verstopping in de galwegen veroorzaakt. Onderzoeken om de galwegen op stenen te controleren zijn MRI, HIDA-scans (hepatobiliary iminodiacetic acid) en ERCP-scans (endoscopic retrograde cholangiopancreatography).


Bloedonderzoek: Artsen kunnen bloedonderzoeken gebruiken om tekenen van infectie, ontsteking van de galwegen, pancreatitis of andere complicaties als gevolg van galstenen aan het licht te brengen.

 

Behandeling galblaasproblemen


Galstenen en cholecystitis zijn behandelbare aandoeningen.

Wanneer ze geen klachten veroorzaken, hoeven ze niet direct behandeld te worden, behalve dat u alert moet zijn op mogelijke problemen met de galblaas in de toekomst.

Galstenen die klachten of infecties van de galblaas veroorzaken, moeten echter wel worden behandeld.

Behandelmogelijkheden zijn onder meer het operatief verwijderen van de galblaas, medicijnen om galstenen af te breken en antibiotica om infecties te behandelen.

 

30 tips voor een gelukkig en gezonder leven

(382)