dementie medischemallemolen.nl

Wat zijn de eerste tekens van dementie?

Dementie is een term die een verscheidenheid aan symptomen beschrijft die het cognitieve functioneren van een persoon beïnvloeden, met inbegrip van hun vermogen om te denken, te onthouden en te redeneren. Het wordt in de loop van de tijd steeds erger, dus er zijn een paar belangrijke vroegtijdige waarschuwingstekens, de eerste tekens van dementie.

Dementie treedt op wanneer de zenuwcellen in de hersenen van een persoon stoppen met werken. Hoewel het typisch gebeurt bij oudere mensen, is het geen onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden. De natuurlijke achteruitgang van de hersenen gebeurt bij iedereen als ze ouder worden, maar het gebeurt sneller bij mensen met dementie.

Er zijn veel verschillende soorten dementie, de meest voorkomende is de ziekte van Alzheimer. De andere meest voorkomende soorten zijn:

  • Lewy body dementie
  • frontotemporale dementie
  • vasculaire aandoeningen
  • of een combinatie van soorten

Er zijn 10 typische vroege of eerste tekens van dementie. Om de diagnose te stellen, zouden ze meestal twee of meer van deze symptomen dienen te ervaren, en de symptomen zouden ernstig genoeg moeten zijn om hun dagelijks leven te verstoren.

 


 

Deze vroege tekens van dementie zijn:

 

Geheugenverlies

Een persoon die dementie ontwikkelt kan moeite hebben met het onthouden van data of gebeurtenissen.
Geheugenverlies is een veelvoorkomend symptoom van dementie.

Een persoon met dementie kan het moeilijk vinden om informatie die hij/zij onlangs heeft geleerd, zoals data of gebeurtenissen, of nieuwe informatie, terug te halen.

Hij/zij kan het nodig vinden dat vrienden en familie of andere geheugensteunen hem/haar helpen om dingen bij te houden.

De meeste mensen vergeten wel vaker af en toe dingen naarmate ze ouder worden, maar ze kunnen de zaken later terughalen als hun geheugenverlies leeftijdsgebonden is en niet het gevolg is van dementie.

 

Moeite met het plannen of oplossen van problemen

Een persoon met dementie kan het moeilijk vinden om een plan te volgen, zoals een recept tijdens het koken, of aanwijzingen tijdens het rijden.

Het oplossen van problemen kan ook lastiger worden, bijvoorbeeld het optellen van getallen voor het betalen van rekeningen.

 

Moeilijkheden bij het uitvoeren van bekende taken

Een persoon met dementie kan het moeilijk vinden om taken uit te voeren die hij/zij regelmatig doet, zoals het veranderen van instellingen op een televisie, het bedienen van een computer, het maken van een kopje thee of het bereiken van een vertrouwde locatie. Deze moeilijkheid met vertrouwde taken kan thuis of op het werk gebeuren.

 

In de war zijn over tijd of plaats

Dementie kan het moeilijk maken om het verstrijken van de tijd te beoordelen. Mensen kunnen ook op elk moment vergeten waar ze zich bevinden.

Ze kunnen het moeilijk vinden om gebeurtenissen in de toekomst of het verleden te begrijpen en kunnen worstelen met data.

 

Uitdagingen om visuele informatie te begrijpen

Visuele informatie kan een uitdaging zijn voor een persoon met dementie. Het kan moeilijk zijn om te lezen, om afstanden te beoordelen of om de verschillen tussen kleuren uit te werken.

Iemand die meestal auto rijdt of fietst kan deze activiteiten uitdagend gaan vinden.

 

Problemen met spreken of schrijven

Het handschrift kan minder leesbaar worden naarmate de dementie vordert.
Een persoon met dementie kan het moeilijk vinden om gesprekken te voeren.

Ze kunnen vergeten wat ze zeggen of wat iemand anders heeft gezegd. Het kan moeilijk zijn om een gesprek aan te gaan.

Mensen kunnen ervaren dat hun spelling, interpunctie en grammatica achteruit gaat.

Het handschrift van sommige mensen wordt moeilijker te lezen.

 

Alledaagse voorwerpen niet terugvinden

Iemand met dementie kan zich misschien niet herinneren waar hij alledaagse voorwerpen achterlaat, zoals een afstandsbediening, belangrijke documenten, geld of zijn sleutels.

Misplaatste bezittingen kunnen frustrerend zijn en kunnen betekenen dat ze andere mensen beschuldigen van diefstal.

 

Slecht oordeel of slechte besluitvorming

Het kan moeilijk zijn voor iemand met dementie om te begrijpen wat eerlijk en redelijk is. Dit kan betekenen dat ze te veel betalen voor dingen of gemakkelijk zaken gaan kopen die ze eigenlijk niet nodig hebben.

Sommige mensen met dementie besteden ook minder aandacht aan persoonlijke hygiëne.

 

Achteruitgang in socialiseren

Iemand met dementie kan ongeïnteresseerd raken in het socialiseren met andere mensen, zowel thuis als op het werk.

Ze kunnen zich terugtrekken en niet met anderen praten, of niet opletten als anderen met hen praten. Ze kunnen stoppen met hobby’s of sporten waarbij andere mensen betrokken zijn.

 

Veranderingen in persoonlijkheid of stemming

Een persoon met dementie kan last hebben van stemmingswisselingen of persoonlijkheidsveranderingen. Ze kunnen bijvoorbeeld prikkelbaar, depressief of angstig worden.

Ze kunnen ook meer ontmoedigd raken of ongepast handelen.

 


HULPMIDDELWERELD


Wanneer naar de dokter gaan

Iemand die een van deze eerste tekens van dementie, één van de typische ouderdomsziekten,  ervaart of ze bij een geliefde opmerkt, moet met een medische professional spreken.

Volgens de Alzheimervereniging is het een mythe dat het cognitief functioneren altijd erger wordt naarmate een persoon ouder wordt. Tekenen van cognitieve achteruitgang kunnen dementie zijn of een andere ziekte waarvoor artsen ondersteuning kunnen bieden.

Hoewel er nog geen genezing voor dementie bestaat, kan een arts helpen de progressie van de ziekte te vertragen en de symptomen te verlichten, en zo de kwaliteit van leven van een persoon te verbeteren.

 

Lees ook ons blog: veel-voorkomende-ziekten-bij-volwassenen-op-oudere-leeftijd

(89)