beste slaaptijden

Wat zijn de beste slaaptijden?

 

De beste slaaptijden, in een “ideale” wereld zou u de luxe hebben om vroeg naar bed te gaan en vroeg op te staan, uitgerust voor een productieve dag.

Maar sommige verplichtingen, zoals werk of de zorg voor kinderen, kunnen het moeilijk maken om de filosofie “vroeg naar bed, vroeg op” te volgen.

Er zijn misschien twee belangrijke aspecten om rekening mee te houden als het om slapen gaat: de hoeveelheid slaap die je krijgt en de consistentie in de tijd.

Naar bed gaan als het donker is, kan ervoor zorgen dat u voldoende rust krijgt en dat u gemakkelijker in slaap valt. Het is ook belangrijk om regelmatig de juiste hoeveelheid slaap te krijgen om mogelijke gevolgen voor de gezondheid te voorkomen.

Als u advies zoekt voor uw eigen slaaptijden  overweeg dan de volgende richtlijnen voor de ideale slaap.

 

Beste slaaptijden

Idealiter zouden mensen vroeger naar bed moeten gaan en in de vroege ochtenduren wakker worden. Dit patroon komt overeen met onze biologische neiging om ons slaappatroon aan te passen aan dat van de zon. Het kan zijn dat u van nature slaperiger bent na zonsondergang.

Het precieze tijdstip hangt af van wanneer u ‘s morgens wakker wordt. Een andere overweging is de hoeveelheid slaap die je per nacht nodig hebt.

 

Hoe ons circadiane ritme werkt

Het circadiane ritme is een term om het natuurlijke slaap-waak schema van je hersenen te beschrijven. Het is als onze interne klok.

Iedereen ervaart natuurlijke dips in alertheid en verhoogde waakzaamheid gedurende bepaalde tijden in een periode van 24 uur. Mensen zijn op twee momenten het meest slaperig: tussen 13.00 en 15.00 uur en tussen 2.00 en 4.00 uur.

Hoe beter de kwaliteit van uw slaap, hoe kleiner de kans dat u overdag slaperig wordt.

Het circadiane ritme dicteert ook uw natuurlijke bedtijd en ochtendwaakschema. Als je er eenmaal aan gewend bent om elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden, passen je hersenen zich aan dit schema aan.

Uiteindelijk zul je ‘s avonds gemakkelijk naar bed gaan en zonder problemen voor je wekker wakker worden.

Uw circadiane ritme kan uit balans zijn als u onregelmatige diensten draait of door de week op verschillende tijden naar bed gaat. Dit kan leiden tot perioden van slaperigheid overdag.

 

Hoeveel slaap hebben we nodig?

De meeste deskundigen raden volwassenen aan minstens 7 uur slaap per nacht te krijgen. Hier is een uitsplitsing van de gemiddelde hoeveelheid slaap die je zou moeten krijgen per leeftijd:

 

Leeftijd Aanbevolen hoeveelheid slaap

0-3 maanden 14-17 uur totaal
4-12 maanden 12-16 uur in totaal
1-2 jaar 11-14 uur totaal
3-5 jaar 10-13 uur totaal
9-12 jaar 9-12 uur totaal
13-18 jaar 8-10 uur totaal
18-60 jaar ten minste 7 uur per nacht
61-64 jaar 7-9 uur per nacht
65 jaar en ouder 7-8 uur per nacht

 

Bijwerkingen van te weinig slaap

Als u overdag slaperig bent, is dat een teken dat u ‘s nachts niet genoeg slaapt. U kunt ook last hebben van ongelukken, prikkelbaarheid en vergeetachtigheid.

Te weinig slaap op regelmatige basis kan ook leiden tot gevolgen voor de gezondheid op langere termijn. Deze omvatten:

vaker ziek worden
hoge bloeddruk (hypertensie)
diabetes
hartkwalen
obesitas
depressie

 

Slaapshop

 

Bijwerkingen van te veel slaap

Hoewel de bijwerkingen van te weinig slaap al lang bekend zijn, onderzoeken onderzoekers nu de gevolgen voor de gezondheid van te veel slaap.

U slaapt misschien te veel als u regelmatig meer dan 8 tot 9 uur slaap nodig hebt, en misschien ook nog dutjes moet doen.

Te veel slapen kan leiden tot veel van dezelfde bijwerkingen als te weinig slapen, waaronder:

depressie
prikkelbaarheid
cardiovasculaire problemen
Deze effecten zijn echter niet altijd toe te schrijven aan het feit dat u te veel slaapt. Het teveel aan slaap kan een teken zijn van een onderliggende gezondheidstoestand.

 

Enkele van de mogelijkheden zijn:

 

angst
depressie
slaapapneu
ziekte van Parkinson
diabetes
hartkwaal
obesitas
schildklieraandoeningen
astma

 

Wanneer moet ik gaan slapen?

De beste slaaptijden bevinden zich in een tijdsbestek waarin u de aanbevolen slaap voor uw leeftijdsgroep kunt bereiken.

U kunt de beste bedtijd voor uw schema bepalen op basis van wanneer u ‘s morgens wakker moet worden en terugtellen met 7 uur (de aanbevolen minimum per nacht voor volwassenen).

Als u bijvoorbeeld om 6 uur ‘s ochtends moet opstaan, kunt u overwegen om vóór 23 uur te gaan slapen.

Een ander belangrijk punt is om een slaapschema op te stellen waaraan u zich elke nacht kunt houden, zelfs in het weekend. Laat opblijven en uitslapen in het weekend kan het moeilijk maken om tijdens de werkweek de draad weer op te pakken.

 

Snelle tips voor voldoende slaap

 

Samenvatting beste slaaptijden

In het algemeen is het het beste om ‘s avonds vroeger naar bed te gaan en elke dag vroeger op te staan. Toch werkt een dergelijk slaapschema niet voor iedereen.

Het is veel belangrijker om ervoor te zorgen dat u voldoende slaap krijgt en dat die slaap van goede kwaliteit is. Daar kun je voor zorgen door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden.

 

(24)