migraine bij kinderen, medischemallemolen.nl

Wat veroorzaakt migraine bij kinderen?

 

Mensen van alle leeftijden hebben last van migraine, en de symptomen bij kinderen zijn vergelijkbaar met die bij volwassenen. Ze kunnen bestaan uit matige tot ernstige hoofdpijn, misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht en geluid.

De onderliggende mechanismen van migraine bij kinderen zijn onduidelijk, maar genetica kan een rol spelen. Bovendien stopt ongeveer de helft van de kinderen die migraine hebben met de symptomen na de puberteit.

In dit artikel beschrijven we de symptomen, oorzaken en behandelingen van migraine bij kinderen.

 

Kunnen kinderen migraine krijgen?

Ongeveer 3-10% van de kinderen krijgt migraine. De prevalentie neemt toe met de leeftijd tot de puberteit, wanneer ongeveer de helft van deze kinderen of jonge tieners geen migraine-episodes meer heeft.

Als de migrainesymptomen echter beginnen tijdens de puberteit, is de kans groter dat de persoon de aandoening blijft ervaren tot in zijn volwassenheid.

Vóór de puberteit hebben mannen net zo vaak last van migraine als vrouwen. Na de puberteit is de kans groter dat vrouwen er last van hebben.

 

Symptomen van migraine bij kinderen

Kinderen met migraine hebben veel van dezelfde symptomen als volwassenen. Deze kunnen zijn:

een hoofdpijn die 2-72 uur aanhoudt
hoofdpijn aan één kant van het hoofd
matige tot ernstige pijn
pijn die erger wordt bij lichamelijke activiteit
gevoeligheid voor licht of geluid
misselijkheid of braken
aura, zintuiglijke stoornissen zoals knipperende lichten in het gezichtsveld die het eerste symptoom kunnen zijn

Volgens het National Migraine Centre van het Verenigd Koninkrijk hebben kinderen in vergelijking met volwassenen vaker pijn op meerdere plaatsen, of over het hele hoofd.

Ook kunnen de episodes bij kinderen korter zijn dan bij volwassenen.

Het kan moeilijk zijn migraine te diagnosticeren bij jonge kinderen, die niet in staat zijn hun symptomen te beschrijven. Een andere uitdaging is de subjectiviteit van de pijnintensiteit – kinderen en hun ouders of verzorgers hebben soms weinig of niets om mee te vergelijken. Om deze redenen stellen artsen zelden de diagnose migraine bij kinderen jonger dan 2 jaar.

 

Wat veroorzaakt migraine bij kinderen?

Onderzoekers weten niet waarom sommige kinderen migraine hebben en andere niet. Echter, veel kinderen met migraine hebben familieleden met de aandoening, wat suggereert dat er een genetische component is.

Deskundigen weten wel dat bepaalde genetische mutaties kinderen predisponeren voor sommige vormen van migraine. Bijvoorbeeld, als een kind hemiplegische migraine heeft, een type dat tijdelijke zwakte en verlamming veroorzaakt, kan het een mutatie hebben in een van de volgende genen:

CACNA1A
ATP1A2
SCN1A

Het onderzoek naar de oorzaken van andere vormen van migraine is nog gaande.

Mensen met migraine merken vaak dat bepaalde voedingsmiddelen, situaties of omgevingsfactoren migraineaanvallen uitlokken. Het identificeren van deze triggers kan vaak helpen de episodes te voorkomen.

Het identificeren van de triggers kan echter tijd kosten. Het is ook goed om te weten dat verschillende triggers elkaar vaak overlappen en bijdragen aan de ontwikkeling van een migraineaanval.

Het kan helpen om de migrainesymptomen van een kind en de mogelijke oorzaken ervan bij te houden. We geven specifieke ideeën over wat u kunt noteren in het gedeelte “Thuiszorg” hieronder.

Veel voorkomende triggers om rekening mee te houden zijn onder meer:

 • Veranderingen in slaappatronen: Een kind kan een episode krijgen als het te veel of te weinig slaapt. Het kan helpen om een regelmatig slaapschema op te stellen en aan te houden.
 • Uitdroging: Ervoor zorgen dat een kind genoeg water drinkt, vooral na fysieke activiteit, kan helpen migraine symptomen te verminderen.
 • Voedsel en dranken: Specifieke voedingsmiddelen kunnen symptomen uitlokken, evenals te weinig eten. Let op wat een kind heeft gegeten op dagen dat het symptomen heeft en kijk of er een patroon is.
 • Stress: Stress en overprikkeling kunnen bijdragen aan migraine. Als een kind zich vaak gestrest en angstig voelt, kan het baat hebben bij een rustige plek waar het tot rust kan komen. Mindfulness-activiteiten voor kinderen kunnen ook helpen.
 • Omgevingsfactoren: Dit zijn bijvoorbeeld weersveranderingen, passief roken en fel licht, ook op computer- of telefoonschermen.

Niet alle migrainetriggers kunnen worden vermeden, maar door ze waar mogelijk te vermijden, kan de frequentie van de aanvallen afnemen.

 

Medische behandelingen

Als een kind migrainesymptomen ervaart, kan een arts een geschikte dosering van een vrij verkrijgbaar geneesmiddel aanbevelen, zoals:

acetaminophen (Tylenol) om de 4-6 uur
ibuprofen (Advil) om de 6-8 uur
naproxen (Aleve) om de 8-12 uur

Deze medicijnen en doseringen zijn echter niet altijd geschikt voor kinderen. Raadpleeg een arts of apotheker voordat u OTC-medicijnen aan een kind toedient.

Als een kind vaak of ernstig last heeft van migraine, kan een arts ook een medicijn voorschrijven uit een familie van medicijnen die triptanen worden genoemd. Deze werken specifiek om migraine-episoden te voorkomen.

De Food and Drug Administration (FDA) heeft sumatriptan (Imitrex) en rizatriptan (Maxalt) goedgekeurd voor gebruik bij kinderen.

Sommige kinderen kunnen ook reageren op ontspanningstraining of biofeedback.

 

Thuiszorg

Naast het toedienen van medicatie en het helpen voorkomen van blootstelling aan triggers, kunnen verzorgers en kinderen andere strategieën gebruiken om te helpen bij het beheersen van migraine symptomen:

Tijdens een episode
Wanneer migrainesymptomen optreden, kunt u proberen

 • het kind naar een rustige, verduisterde kamer te brengen
 • koele of warme kompressen op het hoofd aanbrengen
 • het kind een oogmasker aanbieden om licht tegen te houden als het gevoelig is voor licht
 • gespannen of pijnlijke spieren masseren
 • het kind aanmoedigen om te slapen, als dit helpt tegen de symptomen

 

Wie een symptomendagboek bijhoudt, moet noteren:

 • de tijd en datum waarop de symptomen zich voordeden
 • de duur en de ernst van de episode
 • of behandelingen of strategieën hebben geholpen
 • mogelijke triggers

 

Voorbereiding

Als u zich voorbereidt op een migraineaanval, kunt u de gevolgen ervan beperken.

Een persoon kan bijvoorbeeld

 • Een of meer migrainekits maken, met daarin spullen zoals medicijnen, warme of koude packs, een oogmasker, water en een symptomendagboek.
 • Leren over mogelijke triggers en specifieke triggers identificeren.
 • Hulp bij het identificeren van waarschuwingssignalen wanneer de symptomen zich voordoen.
 • Informeer scholen, kinderdagverblijven en andere verzorgers over de ervaringen van het kind en wat te doen als zich een migraine-episode voordoet.


Het is goed om in gedachten te houden dat het zo snel mogelijk toedienen van pijnstillers de voortgang van de migraine-episode kan helpen stoppen.

 

Emotionele steun

Het kan moeilijk zijn om de ernst van de migrainesymptomen van een kind in te schatten. Afhankelijk van hun leeftijd begrijpen ze hun aandoening misschien niet of zijn ze er bang voor.

Tijdens een aanval is het belangrijk om geruststellend en kalm te zijn. Daarna kan het helpen om het kind over de aandoening te leren of het door een arts te laten uitleggen.

Begrijpen wat migraine is en dat elke aanval uiteindelijk ophoudt, kan sommige angsten wegnemen. Het kan ook helpen als het kind een proactieve rol speelt bij het omgaan met de aandoening, bijvoorbeeld door een symptomendagboek bij te houden.

 

Wanneer hulp zoeken?

Neem contact op met een arts over de migrainesymptomen van uw kind. Hij of zij kan medicijnen voorschrijven om de ernst en de frequentie van de episoden te verminderen. Het is ook belangrijk dat zij andere mogelijke oorzaken van de symptomen uitsluiten.

Sommige migraine-symptomen lijken op die van ernstigere gezondheidsproblemen.

Zoek medische spoedhulp als een kind last heeft van:

 • een plotselinge, ernstige hoofdpijn zonder andere migraineverschijnselen
 • met de ergste pijn die ze ooit hebben gehad
 • na een hoofdletsel
 • hoofdpijn en een van de volgende symptomen:
 • een stijve nek
 • verwarring
 • een toeval
 • verlies van bewustzijn

Neem onmiddellijk contact op met een arts als een kind naast migraineverschijnselen ook volgende symptomen heeft:

 • veranderingen in het gezichtsvermogen, het evenwicht of de coördinatie
 • overmatig braken
 • aanhoudende pijn
 • een recente verandering in persoonlijkheid of gedrag

Elk van de bovenstaande symptomen kan wijzen op een andere onderliggende aandoening.

 

Samenvatting

Migraine is niet ongewoon bij kinderen, en de symptomen kunnen al op jonge leeftijd optreden. Het nemen van OTC-pijnstillers zodra de symptomen zich ontwikkelen, kan de effecten ervan stoppen of beperken. Een arts kan in plaats daarvan gerichte migraine medicijnen voorschrijven.

Het is belangrijk om medische hulp te krijgen voor alle migraine symptomen. Een arts moet zeker zijn van de oorzaak, omdat sommige symptomen lijken op die van andere gezondheidsproblemen.

Naast het voorschrijven van medicatie kan de arts begeleiding bieden bij het identificeren van triggers en het beheersen van episodes.

Lees ook ons blog Obesitas bij kinderen

(34)