voetschimmel, medischemallemolen.nl

Schimmelinfecties, wat u moet weten

 

Schimmelinfecties komen overal in de natuur voor. Bij mensen treden schimmelinfecties op wanneer een binnendringende schimmel een deel van het lichaam overneemt en te veel is voor het immuunsysteem om aan te kunnen.

Schimmels kunnen leven in de lucht, de bodem, het water en in planten. Er zijn ook enkele schimmels die van nature in het menselijk lichaam leven.

Zoals bij veel microben zijn er nuttige schimmels en schadelijke schimmels. Wanneer schadelijke schimmels het lichaam binnendringen, kunnen ze moeilijk te doden zijn, omdat ze in de omgeving kunnen overleven en de persoon die probeert beter te worden, opnieuw kunnen infecteren.

In dit artikel bekijken we wie het meeste risico loopt om een schimmelinfectie op te lopen en wat de symptomen en behandelingsmogelijkheden zijn voor enkele veel voorkomende soorten.

 

Symptomen van schimmelinfecties

  • Huidveranderingen, roodheid en jeuk zijn veel voorkomende symptomen van veel schimmelinfecties.
  • De symptomen van een schimmelinfectie hangen af van het type, maar de meest voorkomende symptomen zijn de volgende:
  • huidveranderingen, waaronder rode en mogelijk barstende of vervellende huid
  • jeuk

 

Types schimmelinfecties


De volgende aandoeningen zijn allemaal veel voorkomende soorten schimmelinfecties.

 

Atleetvoet

Tinea pedis of atleetvoet is een veel voorkomende schimmelinfectie die de voet aantast.

Atleetvoet wordt vaak geassocieerd met sport en atleten omdat de schimmel perfect groeit in warme, vochtige omgevingen, zoals sokken en schoenen, sportuitrusting en kleedkamers.

In werkelijkheid kan iedereen last krijgen van atleetvoet. Het komt het meest voor in warmere klimaten en tijdens de zomermaanden, waar de schimmel zich snel kan vermenigvuldigen.

 

Symptomen

Atletische voet is een veel voorkomende infectie waarbij de schimmel groeit in een warme en vochtige omgeving.
De symptomen van atleetvoet kunnen van persoon tot persoon licht verschillen. Klassieke symptomen zijn onder meer:

roodheid of blaasjes op het aangetaste gebied
de geïnfecteerde huid kan zacht zijn of lagen kunnen beginnen
vervellen
barsten van de huid
de huid kan schilferen
jeuk, steken of een branderig gevoel op de besmette plaats

 

Diagnose, behandeling en preventie

Niet alle jeukende voeten zijn het gevolg van voetschimmel. Artsen diagnosticeren de infectie meestal door de schilferende huid van een persoon af te schrapen en onder een microscoop te onderzoeken op sporen van een schimmel.

Er zijn een paar verschillende schimmels die voetschimmel kunnen veroorzaken. De infectie kan zich anders gedragen, afhankelijk van de specifieke schimmel die de huid infecteert.

Atleetvoet wordt vaak behandeld met lokale antischimmelzalven, die vrij verkrijgbaar zijn of online te koop zijn. Ernstige infecties kunnen ook aanvullende orale geneesmiddelen vereisen. De voeten moeten ook worden verzorgd en droog worden gehouden om de schimmel te helpen doden.

Preventiemethoden zijn onder meer de voeten voldoende lucht geven om te ademen en ze schoon en droog houden. Het is een goed idee om sandalen te dragen in openbare douches of kleedkamers.

 

Gistinfectie

 

Candida-infecties veroorzaken vaak schimmelnagelinfecties, vaginale schimmelinfecties en luieruitslag.

Vaginale schimmelinfecties zijn een veel voorkomende vorm van Candida-overgroei bij vrouwen, meestal veroorzaakt door Candida albicans.

Een overgroei van Candida verstoort het normale evenwicht tussen de bacteriën en de gist in de vagina. Dit verstoorde evenwicht van bacteriën kan onder meer het gevolg zijn van antibiotica, stress, een verstoord hormoonevenwicht of slechte eetgewoonten.

 

Symptomen

jeuk en zwelling rond de vagina
branderig gevoel of pijn tijdens het plassen of geslachtsgemeenschap
roodheid en pijn op en rond de vagina
ongewone vaginale afscheiding, zoals grijze klontjes die lijken op kwark of een zeer waterige afscheiding


In sommige gevallen kan na verloop van tijd huiduitslag ontstaan. Gistinfecties moeten snel worden behandeld, omdat de symptomen ernstig kunnen worden als ze niet worden behandeld.

 

Diagnose, behandeling en preventie

Door de klassieke symptomen van een gistinfectie is de diagnose gemakkelijk te stellen. Artsen kunnen vragen stellen over de medische voorgeschiedenis van de persoon, zoals eerdere gistinfecties of seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Ze kunnen ook vragen of de persoon recent antibiotica heeft genomen.

Artsen onderzoeken vervolgens de vaginawanden en de baarmoederhals op tekenen van infectie en nemen indien nodig cellen uit de vagina om een goede diagnose te kunnen stellen.

De behandeling van schimmelinfecties is afhankelijk van de ernst ervan. Standaardbehandelingen zijn crèmes, tabletten of zetpillen, die op recept, vrij verkrijgbaar of online verkrijgbaar zijn. Gecompliceerde infecties kunnen complexe behandelingen vereisen.

Het voorkomen van schimmelinfecties begint met een evenwichtige voeding en een goede hygiëne. Het dragen van loszittende kleding van natuurlijke vezels kan ook infectie helpen voorkomen. Ook het wassen van ondergoed in zeer heet water en het vaak verschonen van vrouwelijke producten kunnen schimmelgroei helpen voorkomen.

 

Ringworm


Tinea corporis of ringworm is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door een schimmel die leeft op dood weefsel, zoals de huid, het haar en de nagels. Wanneer de schimmel ergens anders op het lichaam verschijnt, wordt de infectie gewoon ringworm genoemd.

 

Symptomen


Ringworm is meestal gemakkelijk op te merken door de vorm. Een rode plek die jeukt of schilfert, verandert na verloop van tijd vaak in een verhoogde, ringvormige huidplak. Het kan zelfs uitgroeien tot meerdere ringen.

De buitenkant van deze ring is rood en kan er verheven of hobbelig uitzien, terwijl de binnenkant van de ring helder blijft of schilferig wordt.

Ringworm is zeer besmettelijk en kan worden overgedragen door huid-op-huidcontact of door contact met huisdieren, zoals honden. De schimmel kan ook overleven op voorwerpen, zoals handdoeken, kleding en borstels.

De ringwormschimmel infecteert ook aarde en modder, dus mensen die in besmet vuil spelen of werken, kunnen ook ringworm krijgen.

 

Diagnose, behandeling en preventie

Andere huidaandoeningen kunnen lijken op ringworm, dus artsen zullen meestal een huidmonster willen nemen.

Na bevestiging van de diagnose zullen artsen een behandeling aanbevelen, afhankelijk van hoe ernstig de symptomen zijn.

Crèmes en zalven met medicinale werking zijn vaak voldoende om veel gevallen van ringworm te behandelen en kunnen zonder recept of online worden gekocht. Voor ringworm van de hoofdhuid of ernstige ringworm kan een recept nodig zijn.

Ook basishygiëne kan ringworm helpen behandelen en voorkomen. Door de huid schoon en droog te houden, kunt u infectie voorkomen.

Veiligheid in het openbaar omvat het dragen van sandalen in openbare douches of kleedkamers en het vermijden van gedeelde voorwerpen en handdoeken.

30 tips voor een gelukkig en gezonder leven

(55)