seniele purpura

Wat te weten over de huidaandoening purpura

 

De  huidaandoening purpura, ook wel seniele purpura genoemd is een aandoening die vaak voorkomt bij een ouder wordende huid.

Oudere mensen met een lichte huid hebben meer kans om de aandoening te ontwikkelen. De aandoening wordt gekenmerkt door vreemd gevormde verkleurde plekken op blootgestelde huid, meestal op de armen en handen.

Wat is seniele purpura?

De verkleurde plekken van seniele purpura worden ook wel bloedvlekken of huidbloedingen genoemd.

De eerste tekenen van seniele purpura zijn paarse of rode blauwe plekken die een onregelmatige vorm hebben. De bloeduitstortingen zijn niet het gevolg van bloedingsstoornissen, een tekort aan vitaminen of mineralen, of een teken van een ernstige verwonding.

Kleine bloeduitstortingen worden petechiën genoemd en grotere ecchymosen. De kleuren worden meestal niet veel donkerder of lichter naarmate de plekken vorderen. Nadat de blauwe plek genezen is, kan er echter een gele of bruine vlek op de huid achterblijven.

Seniele purpura op zich is niet schadelijk, maar het kan een teken zijn van een onderliggende aandoening.

Oorzaken en risicofactoren

Veroudering van de huid wordt gezien als de meest voorkomende oorzaak van seniele purpura. Naarmate het lichaam ouder wordt, wordt de huid dunner en kwetsbaarder.

Na verloop van tijd verzwakt door blootstelling aan ultraviolette (UV) stralen het bindweefsel dat de bloedvaten op hun plaats houdt. Deze zwakte maakt de bloedvaten kwetsbaar, wat betekent dat zelfs na een kleine stoot, rode bloedcellen in de diepere lagen van de huid kunnen lekken, waardoor de kenmerkende purpura ontstaat.

Seniele purpura komt het meest voor bij oudere volwassenen, maar normale veroudering is niet de enige bron van dit soort huidbeschadiging. Het verouderingsproces van de huid kan versnellen als iemand lange tijd in UV-licht heeft gestaan.

Mensen die regelmatig bepaalde geneesmiddelen innemen, zoals bloedverdunners of steroïden, lopen meer kans op purpura. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) kunnen ook tot de aandoening bijdragen.

Sommige vaatziekten die het collageen in het lichaam aantasten, zoals lupus, reumatoïde artritis en het syndroom van Sjogren, kunnen ook purpura veroorzaken. Purpura kan ook een bijwerking zijn van sommige vormen van kanker, waaronder lymfeklierkanker en leukemie.

Trombocytopenie, een tekort aan bloedplaatjes, kan bloedingen en blauwe plekken in de lederhuid veroorzaken die lijken op seniele purpura.

Andere mogelijke oorzaken zijn:

Blootstelling aan ultraviolette stralen en veroudering van de huid zijn veel voorkomende oorzaken van seniele purpura.
chronische stasis
scheurbuik
fragiele bloedvaten
bloedstollingsstoornissen
drukveranderingen tijdens de bevalling
trauma en verwondingen
anticoagulantiatherapie
systemische ziekte
diabetes
TORCH infecties

Seniele purpura kan ook een teken zijn van collageenverlies in de huid en de botten. Artsen kunnen het verlies van collageen in de huid zien als een indicatie dat de gezondheid van de botten van de persoon in kwestie op dezelfde manier afneemt.

Symptomen

De symptomen van seniele purpura doen zich meestal voor op de blootgestelde delen van de huid, zoals de armen, handen of de bovenkant van het hoofd. Oudere volwassenen die gemakkelijk bloeden, hebben vaker purpura.

De meest opvallende symptomen zijn de duidelijke roodpaarse vlekken die op het lichaam verschijnen en over een langere periode blijven terugkomen.

Andere symptomen zijn:

dunne huid
losse huid die niet elastisch is
huid die gemakkelijk scheurt
purpura die optreedt zonder verwonding

De blauwe plekken die door seniele purpura worden veroorzaakt, duren meestal 1 tot 3 weken voordat ze vervagen. Nadat de blauwe plek verdwenen is, kan er nog lange tijd verkleuring op de plek aanwezig zijn.

Diagnose

Artsen kunnen de diagnose seniele purpura meestal stellen op basis van een visueel onderzoek alleen. Soms zullen ze echter tests gebruiken om er zeker van te zijn dat de seniele purpura niet door iets ernstigers wordt veroorzaakt.

Het is gebruikelijk om een volledig bloedbeeld te krijgen, evenals een aantal meer specifieke tests.

Andere tests die artsen kunnen gebruiken zijn

urineonderzoek om bloed in de urine uit te sluiten
leverfunctietests (LFT)
kankerscreening
erytrocytenbezinkingstests om na te gaan of er ontstekingen zijn door vaatziekten
nierfunctietests om nierziekten uit te sluiten die purpura veroorzaken

Artsen kunnen ook een zogenaamde punchbiopsie uitvoeren om de huid- en bloedculturen te controleren.

Behandeling en preventie

Het lichaam kan meestal zelf genezen van de blauwe plekken van seniele purpura zonder extra hulp. Als de huid bijzonder dun is, kan zij scheuren, waardoor een letsel ontstaat op de plaats van de kneuzing. Dit letsel kan op dezelfde manier worden behandeld als een gewone snijwond.

Het is ook nuttig om de huid te beschermen tegen verdere beschadiging. T-shirts met lange mouwen en hoeden kunnen helpen om de huid te beschermen tegen de zon, en mensen moeten proberen om bulten en blauwe plekken zo veel mogelijk te vermijden.

De blauwe plekken kunnen ontsierend zijn en de behandeling ervan kan de levenskwaliteit van de mensen met seniele purpura helpen verbeteren.

Dermatologen kunnen geneesmiddelen aanbevelen aan mensen die last hebben van de aanblik van de blauwe plekken.

Seniele purpura is niet altijd te voorkomen, maar mensen kunnen wel zonnebrandcrème gebruiken en hun huid zo veel mogelijk beschermen tegen beschadiging door de zon.

Zonnebrandcrème, lange kleding en hoeden kunnen de schade door blootstelling aan de zon niet ongedaan maken, maar ze kunnen wel helpen extra schade te voorkomen.


Gezondheid begint in de cel

De cel is de bouwsteen van het leven – het is het kleinste bestanddeel van alle levende wezens, ook van de mens. Ons lichaam bestaat uit triljoenen cellen. Elke seconde worden miljoenen nieuwe cellen gevormd – en elk van hen is een klein wonder.

 

vitstore

Bekijk hier het volledige gamma


Vooruitzichten

Seniele purpura op zich is niet schadelijk. Mensen moeten samenwerken met hun arts om ernstige aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen als dat de oorzaak is van hun blauwe plekken.

De blauwe plekken kunnen ontsierend zijn en velen kiezen ervoor om ze te bedekken terwijl ze genezen. De blauwe plekken genezen vanzelf in een paar weken, maar kunnen blijvende sporen achterlaten op de huid. De blauwe plekken komen meestal een leven lang terug en er is geen genezing voor seniele purpura bekend.

Mensen die zich ongemakkelijk voelen bij het zien van seniele purpura kunnen contact opnemen met een dermatoloog voor aanbevelingen om de beschadigde huid te genezen en te herstellen.

 

(17)