hoofdluis, medischemallemolen.nl

Wat kan ik doen tegen hoofdluizen?

 

Hoofdluizen zijn kleine, vleugelloze, parasitaire insecten die in het menselijk haar leven. Ze zijn een veel voorkomend probleem en zeer besmettelijk. Het kan ook moeilijk zijn om er vanaf te komen. De eitjes worden neten genoemd.

Hoofdluizen zijn geen gevaar voor de gezondheid, geen teken van slechte hygiëne en geen oorzaak van ziekte. Ze komen vaak voor bij kinderen in de peuter- en basisschoolleeftijd en kunnen zich verspreiden naar de rest van het gezin.

Volwassen hoofdluizen zijn ongeveer een achtste van een centimeter lang, de grootte van een sesamzaadje, en ze leven tot 30 dagen. Hoofdluizen kunnen ongeveer 1 tot 2 dagen buiten de gastheer leven. Vrouwelijke hoofdluizen zijn groter dan mannelijke luizen en kunnen ongeveer 8 eitjes per dag leggen. Luizen zien er donkerder uit als ze in donkerder haar voorkomen.

Een luis injecteert speeksel in de gastheer tijdens het voeden om te voorkomen dat het bloed stolt. Dit kan resulteren in een allergisch, jeukend gevoel bij de gastheer. Krabben aan de geïrriteerde huid kan leiden tot een secundaire bacteriële infectie. Afgezien daarvan brengen hoofdluizen geen ziekten over en zijn ze niet gevaarlijk.

Hoofdluizen of neten worden vaak aangetroffen in de nek, achter het hoofd en achter de oren. Minder vaak komen ze voor op de wimpers of wenkbrauwen.

 


 

Snelle feiten over hoofdluizen

Hoofdluizen zijn kleine insecten die leven op de hoofdhuid, meestal bij kinderen van 10 jaar en jonger.
Ze kunnen zich gemakkelijk verplaatsen tussen de haren, met een snelheid van 15 cm per minuut, maar ze kunnen niet vliegen of springen.
De luizen hebben menselijk bloed nodig om te overleven, en ze verhongeren binnen 2 dagen als ze van hun gastheer worden verwijderd.
Hoofdluizen worden meestal rechtstreeks van een andere persoon opgelopen door direct contact van hoofd tot hoofd. Huisdieren spelen geen rol.
De behandeling bestaat uit vrij verkrijgbare of voorgeschreven geneesmiddelen, maar de resistentie tegen deze behandelingen neemt toe.

Symptomen hoofdluizen

Jeuk, het meest voorkomende symptoom van alle soorten luizenplaag, wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van de luizen.
Jeuk is het meest voorkomende symptoom van een besmetting.

Dit is het gevolg van een allergische reactie op het speeksel van de luis. Sommige mensen zijn extreem gevoelig voor luizenbeten en hebben erge jeuk. Anderen zijn niet allergisch voor het speeksel, of ze bouwen een tolerantie op en hebben weinig of geen jeuk, zelfs niet bij herhaalde besmettingen.

Sommige mensen hebben de eerste 2 tot 6 weken van een besmetting geen jeuk, omdat het zo lang kan duren om gesensibiliseerd te raken.

Als gevolg daarvan kan de besmetting onopgemerkt blijven.

Andere symptomen kunnen zijn:

kriebelen of het gevoel dat er iets in het haar beweegt
prikkelbaarheid en slaapproblemen
zweertjes op het hoofd door het krabben
gezwollen lymfeklieren of klieren

Huismiddeltjes

Voordat u voorgeschreven medicijnen krijgt, zijn er stappen die genomen kunnen worden om een hoofdluisplaag te behandelen.

Nat kammen

Nat haar kammen met een fijn getande netenkam kan luizen en sommige neten verwijderen. Onderzoek heeft nog geen uitsluitsel gegeven over de effectiviteit van deze methode.

Het haar moet niet alleen nat zijn, maar er moet ook iets worden gebruikt om het haar te smeren, zoals een haarconditioner.

Kam het hele hoofd van de hoofdhuid tot het uiteinde van het haar ten minste twee keer tijdens een sessie. Het proces moet elke 3 tot 4 dagen worden herhaald gedurende ten minste 2 weken nadat er geen luizen meer zijn gevonden.

Etherische oliën

Uit kleine klinische studies is gebleken dat sommige natuurlijke plantenoliën een toxisch effect kunnen hebben op luizen en eitjes. Deze producten omvatten:

theeboomolie
anijsolie
ylang-ylang olie
nerolidol, een chemische verbinding die in veel plantenoliën voorkomt
eucalyptusolie
lavendelolie

In één onderzoek bleek een spray met een combinatie van kokosolie en anijs aanzienlijk effectief zijn bij het verdelgen van hoofdluis.

 

novokid

 

Moet mijn kind van school wegblijven?

Een kind moet niet thuisblijven vanwege luizen. Sommige scholen hebben een “geen-neten” beleid, waarbij een kind niet naar school mag voordat alle neten zijn verwijderd.
Kinderen moeten in het geval van een luizenplaat hun spullen altijd apart houden van andere kinderen op school, en ze mogen geen kammen, borstels of hoofddeksels delen.

 

Hoe zit het met de kleren van mijn kind?

Hoofddeksels, beddengoed, enzovoort hoeven niet te worden weggegooid als er sprake is van hoofdluis. Het zou voldoende moeten zijn om de kleren te wassen die gebruikt zijn in de 2 dagen voordat de besmetting werd ontdekt. Gebruik heet water. Voorwerpen die niet kunnen worden gewassen, kunnen 2 weken in een plastic zak worden bewaard of kunnen chemisch worden gereinigd.

 

Wat als de hoofdluizen niet weggaan?

Met een thuisbehandeling kom je meestal van hoofdluis af. Als uw kind of iemand anders in uw gezin na een paar weken nog steeds hoofdluis heeft, betekent dit dat de behandelingen niet hebben gewerkt, en moet er een afspraak worden gemaakt om naar een arts/dermatoloog te gaan.

 

Chronische hoofdluizen

Als het probleem aanhoudt of terugkeert, moeten ouders regelmatig controles uitvoeren en de luizen zo snel mogelijk behandelen met een geschikt preparaat. Pediculiciden doden de luizen, en sommige kunnen ook de eitjes, of neten, doden.

Als het gekozen product niet onmiddellijk volledig effectief is tegen de neten, wordt een herhalingsbehandeling aanbevolen, herbehandeling is echter alleen aan te bevelen als er enkele dagen na de behandeling nog levende luizen worden aangetroffen.

Vrouwelijke luizen kunnen vanaf 9 dagen nadat ze uit het ei zijn gekomen, beginnen met het leggen van eitjes. Om de cyclus te doorbreken en de verspreiding van de luizen te stoppen, moeten de luizen binnen 9 dagen na het uitkomen van de eitjes worden verwijderd.

De meest doeltreffende strategie is de behandeling toe te passen nadat alle eitjes zijn uitgekomen, maar voordat de nieuwe luizen volwassen genoeg zijn om meer eitjes te leggen.

Na het aanbrengen van het product, volgens de instructies van de fabrikant, moeten de luizen worden verwijderd en nat worden gekamd, en de behandeling moet 7 tot 10 dagen later opnieuw worden toegepast, en indien nodig, op dag 18.

Het is belangrijk de etiketten zorgvuldig te bestuderen en alle instructies te lezen voor gebruik, om er zeker van te zijn dat het product veilig is voor het kind en zijn leeftijdsgroep.

 

Diagnose

Wanneer een besmetting wordt vastgesteld bij een gezond kind, gaat het meestal om minder dan 20 volwassen luizen.

Hoofdluizen zijn met het blote oog zichtbaar, maar ze kunnen moeilijk te zien zijn, zelfs als je ze van dichtbij bekijkt. Neten kunnen gemakkelijk verward worden met roos, haarspraydruppels of vuildeeltjes.

Daardoor wordt er vaak een verkeerde diagnose gesteld. Neten kunnen aan het haar vastgeplakt blijven zitten lang nadat de levende luizen verwijderd zijn. Onuitgekomen eitjes en lege schalen kunnen achterblijven nadat een levende plaag met succes is behandeld.

Een vergrootglas kan helpen om kruipende luizen te lokaliseren en een zich ontwikkelende nimf in een levensvatbaar ei te identificeren.

De diagnose kan worden bevestigd als een levende luis kruipend op het hoofd wordt aangetroffen, maar dit kan moeilijk zijn omdat luizen licht vermijden en snel kunnen kruipen.

Een fijn getande luizenkam kan helpen om levende luizen te identificeren, de kam werkt het beste op nat haar.

Er wordt aangeraden om hoofdluizen te vinden met een luizenkam door deze drie stappen te volgen:

Maak het haar nat, want dat kan ervoor zorgen dat de luizen makkelijker te zien zijn en dat ze niet wegscharrelen.
Zet de persoon onder een felle lamp.
Verdeel het haar in secties. Begin bij de hoofdhuid en kam het haar langzaam, sectie per sectie, naar buiten toe door.
Veeg de kam na elke doorkambeurt af aan een nat papieren doekje. Onderzoek de hoofdhuid, de kam en het papieren handdoekje zorgvuldig.

 

Preventie

De volgende maatregelen kunnen helpen het risico op het vinden van hoofdluis in huis te verkleinen:

kinderen leren om hun hoofd tijdens het spelen niet tegen dat van andere kinderen aan te stoten
kinderen adviseren om kleding zoals mutsen en sjaals, maar ook handdoeken, haarborstels en koptelefoons niet met anderen te delen
kammen of borstels te desinfecteren die zijn gebruikt door een persoon die hoofdluis heeft gehad
als een persoon met hoofdluis een bed, bank, kussen, tapijt of knuffeldier heeft gebruikt, deze te vermijden
voorwerpen die in contact zijn geweest met het hoofd van een persoon met hoofdluis, grondig met heet water te reinigen, zoals beddengoed en kleding
stofzuigen van vloeroppervlakten of meubilair waar eerder een persoon met hoofdluis heeft gezeten, aangezien de luizen zullen sterven als ze zich niet kunnen voeden
een week na de behandeling elk gezinslid op hoofdluis controleren
Vermijd insectensprays en pesticiden, want die kunnen giftig zijn als ze worden ingeademd.


Oorzaken

Hoofdluizen zijn kleine grijze of bruine insecten. Ze zijn ongeveer zo groot als een sesamzaadje.
Een hoofdluizenplaag ontstaat door de directe overdracht van luizen van het haar van de ene persoon op het haar van een andere persoon via hoofd-op-hoofdcontact.

Om te overleven, moet een volwassen hoofdluis zich voeden met bloed. Ze kunnen ongeveer 30 dagen leven op het hoofd van een persoon. Als ze eraf vallen, sterven ze binnen 1 à 2 dagen.

Hoofdluizen kunnen niet vliegen of springen, maar soms kunnen ze worden overgedragen via persoonlijke voorwerpen, dus het is verstandig om borstels, kammen, hoofdbanden, koptelefoons, handdoeken, kleding of hoofddeksels niet te delen met iemand die een actieve besmetting heeft.

Een besmetting is niet het gevolg van vies haar of slechte hygiëne, en kan voorkomen in haar van elke lengte of conditie. Hoofdluizen kunnen niet worden overgedragen op of gevangen van dieren.

Hoofdluizen kunnen enkele uren onder water overleven, en het chloorgehalte in een zwembad doodt ze niet. Het is echter onwaarschijnlijk dat ze zich via zwembadwater verspreiden. Ze hebben de neiging om zich aan het haar vast te hechten wanneer ze in water worden ondergedompeld.

Lees ook ons blog: /wat-veroorzaakt-migraine-bij-kinderen/

(41)