homeopathie

Wat is homeopathie?

Homeopathie of homeopathische geneeskunde is een vorm van complementaire en alternatieve geneeskunde. Deze maakt gebruik van zeer kleine hoeveelheden van natuurlijke stoffen, die in grotere hoeveelheden een ziekte of symptoom kunnen veroorzaken.

Deze tak van de geneeskunde ontstond in de 19e eeuw. In die tijd werd het veelvuldig toegepast. Homeopathische middelen werden toegediend aan gezonde vrijwilligers. Dit is vergelijkbaar met de huidige klinische proeven. Hoewel het gebruik van homeopathie is afgenomen met de komst van nieuwere conventionele behandelingen, zijn er meer dan 2.000 stoffen die zijn gebruikt als homeopathische behandelingen.

 

Wat is homeopathie of homeopathische geneeskunde precies?


Hoe werkt het? Hieronder bekijken we wat de studies zeggen over de effectiviteit. Hoe dit zich verhoudt tot traditionele medische opties, en de mogelijke bijwerkingen en risico’s van deze therapieën.

A.Vogel is dé specialist in natuurlijke zelfzorgproducten. Ze zijn toonaangevend op het gebied van natuurlijke gezondheidsvoorlichting en zelfzorgproducten. De informatie die A.Vogel geeft is oprecht, de zelfzorgproducten die ze leveren puur. Met liefde voor mens en natuur gemaakt.

Omdat diabetici suiker zoveel mogelijk moeten vermijden, kunnen ze niet zomaar eten wat ze willen. De meeste producten van dokter A.Vogel zijn geschikt  voor diabetici of mensen met suikerziekte, maar het is aan te raden om altijd de nodige informatie in te winnen vooraleer te starten met een product. 

 

 

De theorie achter homeopathie


De theorie achter homeopathische geneeskunde is dat een stof die een ziekte veroorzaakt bij een gezond persoon, deze symptomen kan genezen bij iemand die ziek is.
Beoefenaars van homeopathie geloven dat een kleine hoeveelheid van de stof die een ziekte veroorzaakt, het lichaam zal stimuleren om zichzelf te genezen. Hoewel dit vergezocht mag klinken, is de theorie enigszins analoog aan de basis van vaccinatie in de moderne geneeskunde: bij immunisaties kan de blootstelling aan een kleine hoeveelheid van een gedode of geïnactiveerde microbe resulteren in bescherming tegen het ontwikkelen van de ziekte.

Een voorbeeld van homeopathie is het gebruik van een zeer verdunde oplossing van koffie om slapeloosheid te behandelen.
Beoefenaars van homeopathie denken dat hoe meer een ingrediënt verdund wordt, hoe krachtiger het wordt. De gedachte is dat het verdunnen en roeren van een ingrediënt de genezende krachten van het ingrediënt activeert. Hierdoor wordt het effect ervan versterkt. De potentie in homeopathische oplossingen wordt aangeduid met een X of C.

Als we potentie vanuit een wetenschappelijk standpunt bekijken, kunnen veel homeopathische middelen zeer weinig of geen moleculen van het ingrediënt bevatten. Sceptici hebben dit omschreven als het equivalent van het oplossen van een tablet Advil in de oceaan. Om hier vervolgens een paar druppels van te drinken. In antwoord hierop beweren sommige voorstanders van homeopathie dat niet de hoeveelheid van het ingrediënt zelf belangrijk is. Ze zeggen dat het de energetica van het ingrediënt, die door het verdunningsproces wordt geactiveerd om een therapeutisch effect op het lichaam teweeg te brengen.
Hoe meer het homeopathische middel verdund is, hoe krachtiger het wordt.

 

Geschiedenis van homeopathie


Homeopathie werd ontwikkeld door een Duitse arts, Samuel Hahnemann, in 1807. Hij behandelde zichzelf met een kleine hoeveelheid boomschors (kinabast) die kinine bevatte, wat gebruikt wordt om malaria te behandelen. Toen hij de symptomen van malaria ontwikkelde, bedacht hij zijn wet van “gelijk geneest gelijk”; hij geloofde dat geneesmiddelen die specifieke symptomen veroorzaken, kunnen worden gebruikt om de ziekten te genezen die deze symptomen veroorzaken.


Wie schrijft homeopathische geneesmiddelen voor, en waar zijn ze verkrijgbaar?

Sommige homeopathische geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, terwijl andere alleen verkrijgbaar zijn via gekwalificeerde homeopathische artsen of natuurgeneeskundige artsen.

 

Wetenschappelijk onderzoek naar homeopathische middelen

De resultaten over de effectiviteit van homeopathische middelen zijn inconsistent. Dit komt voornamelijk door het ontbreken van een wijdverspreide regulatie van de praktijk. Dit maakt de “dosering” of de hoeveelheid van een homeopathisch geneesmiddel aanwezig in een bepaalde formulering, variabel.

 

30 tips voor een gelukkig en gezonder leven

 

Bron : Wikipedia-bijdragers. (2022, 21 juli). Homeopathie. Wikipedia. Geraadpleegd op 8 oktober 2022, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Homeopathie

 

(52)