hielspoor

Wat is hielspoor en wat kun je eraan doen?

 

Hielspoor is een benig uitsteeksel onder het hielbeen, veroorzaakt door kalkafzetting. Deze aandoening staat ook bekend als hielspoor syndroom en kan tot een halve centimeter lang zijn. Een hielspoor wordt opgespoord met behulp van een röntgenfoto van de hiel. Hielspoor kan ook gepaard gaan met een andere voetaandoening, Plantaire Fasciitis. Hielspoor wordt behandeld met oefeningen, op maat gemaakte steunzolen en bepaalde medicijnen die door uw arts worden voorgeschreven. Het wordt over het algemeen behandeld met methoden die helpen om de geassocieerde ontsteking te verminderen of letsel aan de plaats te voorkomen.

 

Hielspoor Symptomen

Er zijn verschillende pijn gerelateerde symptomen die men kan opmerken, die ofwel het begin van hielspoor, ofwel een volledige aandoening kunnen zijn.

Ontsteking en zwelling in het voorste deel van de hiel
Scherpe pijn alsof er een mes in de hiel prikt wanneer je ‘s morgens wakker wordt
Doffe vochtige pijn gedurende de dag
Een zichtbaar botachtig uitsteeksel onder de hiel
Tederheid en gevoelloosheid in de onderkant van de hiel

 

Oorzaken van hielspoor

Er zijn drie belangrijke oorzaken :

De slijtage van de zachte weefsels van de hiel als gevolg van langdurige spier- en bandenspanning of -beschadiging
Membranen die de hielbeenderen bedekken worden verrekt of scheuren als gevolg van een blessure
Overmatige afzetting van calcium in het hielbeen kan een uitsteeksel veroorzaken dat de membranen, spieren en weefsels in de hiel beschadigt

 

Risicofactoren van hielspoor

Afwijkingen in het lopen, waardoor extra druk wordt uitgeoefend op het hielbeen, de banden en de zenuwen rond de hiel.
Springen, joggen of rennen op harde oppervlakken.
Schoenen die slecht passen of slecht gedragen worden, vooral schoenen met een slechte ondersteuning van de voetboog
Zwaarlijvigheid of overgewicht
Afname van de flexibiliteit van de plantaire fascia en dunner worden van het beschermende vetkussen van de hiel met het ouder worden.
Diabetes
Werk waarbij men het grootste deel van de dag op de voeten staat
Mensen met platvoeten of hoge voetbogen

 

Hoe kom je van hielspoor af?

Het is zeker  een te genezen aandoening, maar het veroorzaakt complicaties en immense pijn als er niets aan wordt gedaan. Er zijn verschillende manieren om hielspoor te behandelen, waaronder twee belangrijke soorten, pijnbestrijding en revalidatie van de hiel.

 

Verlichting van de pijn

Hielspoor kan een scherpe pijn in de hiel veroorzaken, en als het niet behandeld wordt is de pijn ondraaglijk. Er zijn een aantal pijnstillende producten die men kan gebruiken om de pijn en ontsteking te verlichten. Deze omvatten:

Warmte- en koudetherapie
massagetherapie
Magnetische therapie
Pijnstillende zalven
Steunzolen en inlegzolen

Speciaal ontworpen steun-/inlegzolen kunnen een goede demping bieden voor de hiel. Ze zijn ingebed met gels en schuim om de demping te vergroten en de stress en afschuifkrachten die op de voeten worden uitgeoefend te absorberen. Inlegzolen kunnen niet alleen de pijn verlichten, maar ook de spieren de kans geven te genezen en zichzelf te versterken.

 

Hielspoor is vervelend, maar je kunt er zeker iets aan doen? Met deze professionele hielpoor steunzolen krijg je precies wat je nodig hebt.
Meer info
pedimarkt.nl (€65,95)

 

Hiel cups

Hielcups zijn speciaal ontworpen om aandoeningen van de hiel te behandelen, te beheersen en te voorkomen. Ze zijn gemaakt van huidgevoelige materialen en zijn vaak ingebed met gels en andere materialen die de hiel overmatig comfort bieden. Hielcups en hielkussens passen goed rond de hiel en kunnen in elke schoen of schoeisel worden gedragen.

 

Andere hielverzorgingsproducten

Hielverzorgingsproducten worden gebruikt in combinatie met pijnbestrijdingsproducten om het ongemak van hielspoor sterk te verminderen, de pijn te verlichten, ontstekingen te verminderen en de kracht van de spieren en botten van de hiel te vergroten. Deze producten omvatten hielbeschermers, hielkussentjes en steunzolen.

 

Nu starten met meer bewegen

 

 

(347)