TENS apparaat

Wat is een TENS apparaat en werkt het?

 

Een TENS is een apparaat dat u kan helpen spier- en gewrichtspijn te verlichten. Het kan een alternatieve of aanvullende oplossing zijn voor een medische behandeling.

“TENS” staat voor transcutane elektrische zenuwstimulatie. Het is een techniek om pijn in het bewegingsapparaat te verlichten door het gebruik van elektrische stroom op een laag niveau. Het TENS-apparaat geeft elektrische impulsen af via elektroden die op de huid worden geplaatst, in de baan van de zenuwen of in de buurt van een pijnlijke plek. Thuis is een TENS gemakkelijk te gebruiken om symptomatische pijn, waaronder spier- en gewrichtspijn, te verlichten.

De TENS-technologie wordt al meer dan 20 jaar gebruikt door vele gezondheidswerkers, zoals fysiotherapeuten en chiropractors.

 

Hoe werkt TENS?

 

TENS werkt op verschillende manieren om de pijn te verminderen (drievoudige werking):

Lichte elektrische impulsen gaan door de huid naar nabijgelegen zenuwen om de pijnboodschap van de pijnbron naar de hersenen te blokkeren of te voorkomen.
De milde elektrische impulsen stimuleren de productie van de natuurlijke pijnstillers van het lichaam, zoals endorfine.
Elektrische stimulatie verbetert ook de bloedcirculatie. De spieren trekken samen en ontspannen zich in overeenstemming met de elektrische stimulatie. Door het herhaaldelijk samentrekken en ontspannen van de spieren stroomt het bloed heen en weer en wordt de bloedcirculatie verbeterd.

 

Hoe gebruik je een TENS?

 

Om een TENS te gebruiken, begint u met het aanbrengen van de pads, op een afstand van minstens 2,5 cm, op de pijnlijke plek. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat je huid schoon, droog en gezond is.

Zodra de pads zijn aangebracht, schakelt u uw TENS in en gebruikt u de pijltjes om door het menu op het scherm te bladeren. Pas uw behandeling aan door het programma te selecteren volgens de behandeling die u wenst en begin uw sessie.

Elk TENS-model heeft verschillende intensiteitsniveaus, zodat u precies het niveau van verlichting kunt kiezen dat u nodig hebt. Lees de gebruiksaanwijzing van uw TENS-apparaat voor een veilig en juist gebruik.

 

Het Omron E3 Intense TENS-apparaat verlicht pijn in je rug, schouders, gewrichten, armen, benen, voetzolen of in je voeten. Bevestig de LongLife-pads op de plek waar je de pijn wilt verlichten en zet het apparaat aan. De intensiteit van de behandeling bepaal je zelf aan de hand van 15 intensiteitsniveaus.
Wireless Elektrodentherapie,  Fysieke voorbereiding, spierherstel, pijnverlichting om verwondingen en spierpijn te behandelen, revalidatie, Duo Sport voorziet in al uw behoeften van regelmatige of professionele amateursporten, van gemiddeld tot hoog niveau.
Meer info
bol.com (€249,99)

 

Veelgestelde vragen

 

Wanneer moet ik met de behandeling beginnen?

Zodra je pijn voelt. Begin met een sessie en beoordeel daarna opnieuw uw pijnintensiteit (1 mild tot 10 ernstig) om het pijnniveau voor en na de behandeling te vergelijken.

Vroegtijdig ingrijpen kan voorkomen dat de pijn verergert of zelfs chronisch wordt. Hoe eerder u ingrijpt, hoe kleiner de kans dat de pijn zodanig verergert dat uw dagelijkse activiteiten erdoor worden beperkt.

Hoe zou het moeten voelen? Hoe weet je dat het werkt?

Verwacht een opeenvolging van tikken, tintelingen, masserende sensaties en zelfs lichte spiersamentrekkingen. Begin altijd met een lage intensiteit en verhoog geleidelijk. Als het gevoel ongemakkelijk wordt, verlaag dan de intensiteit en/of verander het programma. Als het gevoel afneemt of verdwijnt, verhoog dan de intensiteit.

 

Hoe lang moet ik het gebruiken?

De aanbevolen behandeling duurt maximaal 30 minuten, maximaal 3 keer per dag.

 

Wanneer moet ik stoppen met de TENS?

U moet stoppen met het gebruik van de TENS in de volgende gevallen:

Wanneer u een bijwerking heeft ervaren (huidirritatie/verbranding, hoofdpijn of een ander pijnlijk gevoel), of als u een ongewoon ongemak ervaart.
Als uw pijn niet verbetert, ernstig chronisch of ernstig wordt, of langer dan 5 dagen aanhoudt.

 

Voor welk soort pijn is het geschikt?

De behandeling werkt het best bij acute pijn omdat deze gelokaliseerd is. Acute pijn is pijn die minder dan 3 maanden aanhoudt. Als u chronische pijn heeft, kan het zijn dat u op meerdere plaatsen en langer dan 6 maanden pijn heeft. Chronische pijn kan worden verergerd door andere factoren die een TENS-toestel niet kan behandelen. Vergeet niet dat een TENS uw pijn of de oorspronkelijke oorzaak ervan niet geneest. Het biedt tijdelijke verlichting en helpt uw pijn te verminderen, zodat u weer volop kunt leven.

 

Zijn er redenen om geen TENS te gebruiken?

De meeste mensen kunnen thuis veilig en effectief een TENS gebruiken om hun pijn te verlichten. Er zijn echter omstandigheden waarin een TENS niet mag worden gebruikt

Deze omvatten:

Als u zwanger bent
Bij aanwezigheid van een pacemaker of een elektronisch implantaat
Op gewonde huid
Aan de voorkant van de hals of de halsslagader
Op het hoofd

Als u vragen heeft over TENS of wilt weten of neurostimulatie geschikt is voor u, raadpleeg dan een zorgverlener, zoals een fysiotherapeut.

 

30 tips voor een gelukkig en gezonder leven


 

 

(188)

Het Omron E3 Intense TENS-apparaat verlicht pijn in je rug, schouders, gewrichten, armen, benen, voetzolen of in je voeten. Bevestig de LongLife-pads op de plek waar je de pijn wilt verlichten en zet het apparaat aan. De intensiteit van de behandeling bepaal je zelf aan de hand van 15 intensiteitsniveaus.