TENS apparaat

Wat is een TENS apparaat en werkt het?

 

Een transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) apparaat is een batterij-bediende apparaat dat gebruikt wordt om pijn te behandelen.

TENS apparaten werken door het afgeven van kleine elektrische impulsen via elektroden die zijn voorzien van zelfklevende pads om  te bevestigen op de huid van een persoon.

Deze elektrische impulsen bewerken het zenuwstelsel, waardoor het vermogen om pijnsignalen door te geven aan het ruggenmerg en de hersenen wordt verminderd.

Dezelfde elektrische impulsen stimuleren het lichaam ook om natuurlijke pijnstillers aan te maken, endorfine genaamd.

 

In dit artikel leest u meer over het gebruik van een TENS apparaat en het onderzoek naar de effectiviteit ervan.

 

Gebruik van een TENS apparaat

 

TENS apparaten kunnen helpen bij de behandeling en beheersing van pijn, waaronder ook neuropatische pijnen.

TENS apparaten kunnen helpen bij de behandeling van de volgende symptomen:

menstruatiepijn
weeënpijn
postoperatieve pijn
gewrichtspijn
nek- en rugpijn

 

Een TENS apparaat kan ook de pijn verlichten die het gevolg is van de volgende aandoeningen

 

endometriose
artritis
sportblessures
multiple sclerose
fibromyalgie
pijnlijke diabetische neuropathie
ruggenmergletsel

Een TENS apparaat heeft regelaars waarmee de pijn op het juiste niveau kan worden verlicht. Mensen kunnen dit bereiken door de volgende aspecten van de elektrische stroom te wijzigen:

Intensiteit:
Met een draaiknop kan de gebruiker de intensiteit van de elektrische stimulatie aanpassen.

Frequentie:
De frequentie verwijst naar het aantal elektrische impulsen per seconde. Hoogfrequente (HF) impulsen variëren van 80 tot 120 cycli per seconde en kunnen helpen bij de behandeling van acute pijn. Laagfrequente (LF) pulsen variëren van 1 tot 20 cycli per seconde en zijn geschikt voor de behandeling van chronische pijn.

Duur:
De duur is het aantal microseconden dat de stroom tijdens elke puls in de huid dringt.

 

Voordelen van een TENS apparaat

 

TENS is een niet-invasieve methode voor het verlichten van pijn. Mensen die pijnverlichting ervaren door TENS kunnen in staat zijn om hun inname van pijnstillers te verminderen, waarvan sommige verslavend kunnen zijn of nadelige bijwerkingen kunnen hebben.

TENS apparaten zijn ook handig omdat ze klein, draagbaar en relatief discreet zijn. Mensen kunnen een TENS apparaat in hun zak dragen of het aan een riem vastmaken, zodat ze de hele dag door onmiddellijk toegang hebben tot pijnverlichting.

 

Mogelijke bijwerkingen

 

Als de zelfklevende kompressen roodheid of irritatie veroorzaken, zijn er hypoallergene kompressen beschikbaar.
Het gebruik van een TENS apparaat is voor de meeste mensen veilig en zij zullen dan ook geen bijwerkingen ondervinden.

De elektrische impulsen die een TENS apparaat produceert kan een zoemend, tintelend of prikkelend gevoel veroorzaken, wat sommige mensen als ongemakkelijk kunnen ervaren.

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor de zelfklevende elektroden. Iedereen die last heeft van roodheid en irritatie van de huid, kan overschakelen op hypoallergene elektroden.

Het is van vitaal belang dat de elektroden nooit op de voorkant van de hals of de ogen worden geplaatst. Het plaatsen van elektroden in de nek kan de bloeddruk verlagen en spasmen veroorzaken. Op de ogen kunnen de elektroden de druk in het oog verhogen en mogelijk een verwonding veroorzaken.

 


draadloos tens apparaat


Wanneer een TENS apparaat vermijden?

 

Hoewel het veilig is voor de meeste mensen, raden deskundigen aan dat sommige groepen mensen een TENS-behandeling vermijden, tenzij een arts het gebruik ervan adviseert.

Deze aanbeveling geldt voor de volgende mensen:


Zwangere vrouwen:

Tijdens uw zwangerschap dient u altijd overleg te plegen met uw arts  over het gebruik van een TENS apparaat. 
Mensen met epilepsie:
Het aanbrengen van elektroden op het hoofd of de nek van mensen met epilepsie kan aanvallen opwekken.
Mensen met hartproblemen.
Mensen met een pacemaker of een ander soort elektrische of metalen implantaat.

 

Werkt een TENS apparaat?

 

Hoewel er een gebrek is aan sterk klinisch bewijs voor de effectiviteit ervan, is TENS voor veel mensen een optie voor pijnverlichting met een laag risico.

 

Verschillende factoren kunnen de effectiviteit van TENS beïnvloeden:

 

Tolerantie

 

Onderzoek toont aan dat mensen die een TENS apparaat dagelijks met dezelfde frequentie en intensiteit gebruiken een tolerantie voor de behandeling kunnen ontwikkelen.

Iemand die tolerantie ontwikkelt, zal niet langer dezelfde mate van pijnverlichting voelen als toen hij/zij het apparaat voor het eerst gebruikte.

Om dit te voorkomen, kunnen mensen LF en HF TENS afwisselen tijdens elke behandelsessie.

Een andere mogelijkheid is om de intensiteit of de duur van de TENS dagelijks geleidelijk op te voeren.

 

Intensiteit van de stimulatie

 

Het bereik van de intensiteit van de elektrische stimulatie kan een verklaring zijn voor een deel van de verschillen in de onderzoeksresultaten.

Volgens een 2014 review behandelt HF TENS pijn effectiever dan LF TENS. In feite hebben veel studies gevonden dat LF TENS minder effectief is.

Gezien het feit dat HF TENS een effectievere pijnstiller is, raden deskundigen aan dat mensen de hoogste intensiteit TENS toepassen die ze kunnen verdragen.

 

Plaatsing van de elektroden

 

TENS kan effectiever zijn als mensen de elektroden op acupunctuurpunten plaatsen.

Acupunctuur is een praktijk die gebruik maakt van naalden om de zenuwen te stimuleren onder de huid op specifieke locaties die bekend staan als acupunctuurpunten. Deskundigen geloven dat dit het lichaam helpt bij het produceren van endorfine.

Een review vond enig bewijs dat mensen die TENS krijgen via acupunctuurpunten een sterkere vermindering van pijn kunnen ervaren.

 

Hoe lang houdt de pijnverlichting aan?

 

Iemand die herhaaldelijk gebruik maakt van een TENS apparaat kan een tolerantie opbouwen.
De duur van de pijnverlichting na gebruik van een TENS apparaat kan variëren. Sommige mensen melden dat hun pijn terugkeert zodra ze het apparaat uitzetten. Anderen ervaren nog tot 24 uur lang een adequate verlichting van de pijn.

Een onderzoek uit  2012 heeft aangetoond dat de duur van de pijnstilling toeneemt na herhaalde TENS-behandelingen. Deze herhaling kan echter ook de kans vergroten dat een persoon een tolerantie opbouwt voor de behandeling.

 

Een TENS apparaat kopen, KLIK HIER

 

Samenvatting

 

Onderzoeken hebben aangetoond dat TENS behandeling de pijn kan verlichten, maar dit kan afhankelijk zijn van bepaalde factoren, zoals het getroffen gebied van het lichaam en de intensiteit van de behandeling. Weten hoe deze factoren TENS beïnvloeden kan mensen helpen het effectiever te gebruiken.

Personen kunnen een TENS apparaat veilig gebruiken en slechts weinigen zullen bijwerkingen ervaren. In bepaalde gevallen is het echter het beste om met een arts te spreken voordat u TENS probeert, hetzij als een alternatieve behandeling of in combinatie met andere methoden van pijnbestrijding.

 

 

(59)