ipl, medischemallemolen.nl

Definitief ontharen – wat is een IPL behandeling?

IPL staat voor intens gepulseerd licht. IPL is een behandeling in de vorm van lichttherapie die wordt gebruikt voor de behandeling van definitief ontharen, rimpels en pigmentvlekken. 

Je kunt een IPL behandeling gebruiken tegen

 

 • definitief ontharen van  uw gezicht, hals, rug, borst, benen, oksels of bikinilijn
 • ouderdomsvlekken
 • zonneschade
 • sproeten
 • moedervlekken
 • spataderen
 • kapotte bloedvaten in het gezicht
 • rosacea 

IPL thuisbehandeling voor ongewenst haar
 

Er zijn veel IPL ontharingsapparaten voor thuis beschikbaar. De meest recente apparaten zijn veiilig en comfortabel in gebruik en bieden veel waarde voor je geld.
De IPL apparaten voor thuis zorgen niet voor definitief ontharen maar je mag ervan uitgaan dat je minimum 6 maanden haarvrij bent. Je hebt dus nog steeds  onderhoudsbehandelingen nodig, deze kan je echter van thuis doen  en de kosten zijn veel lager dan een professionele behandeling.

Het verschil tussen IPL en laserbehandeling

 

IPL is vergelijkbaar met een laserbehandeling. Een laser richt echter slechts één golflengte licht op uw huid, terwijl IPL licht van veel verschillende golflengten afgeeft, zoals een fotoflits.

Het licht van IPL is meer verspreid en minder geconcentreerd dan dat van een laser. IPL dringt door tot in de tweede laag van je huid (dermis) zonder de bovenste laag (epidermis) te beschadigen, dus het veroorzaakt minder schade aan je huid.

Pigmentcellen in uw huid absorberen de lichtenergie, die wordt omgezet in warmte. De hitte vernietigt het ongewenste pigment om sproeten en andere vlekken op te helderen of het vernietigt de haarfollikel om te voorkomen dat het haar opnieuw groeit, wat zorgt voor definitief ontharen.

IPL kan overal op het lichaam worden gebruikt, maar op oneffenheden werkt het minder goed. Het wordt niet aanbevolen voor mensen die de neiging hebben om dikke, verhevenlittekens te krijgen of die een donkere huidskleur hebben. Het definitief ontharen is ook niet zo effectief op lichtgekleurd haar als op donkerder haar.

 

 

Hoe bereid je je voor?

 

Voor je IPL behandeling zal je huidspecialist je huid onderzoeken en je laten weten wat je kunt verwachten. Laat hem of haar weten of je huidaandoeningen hebt die de genezing na de behandeling kunnen beïnvloeden, zoals ontstekingsacne of eczeem.

Uw huidspecialist kan u aanraden om bepaalde activiteiten, medicijnen en andere producten gedurende twee weken voor uw behandeling te vermijden.

Wat u moet vermijden:

 

 • direct zonlicht
 • zonnebanken
 • harsen
 • chemische peelings
 • collageeninjecties
 • geneesmiddelen die het risico op bloedingen verhogen, zoals aspirine (Ecotrin) en ibuprofen (Advil)
 • crèmes of andere producten die vitamine A bevatten, zoals RetinA, of glycolzuur

Kosten


De kosten zijn afhankelijk van het type aandoening dat u laat behandelen en de grootte van het te behandelen gebied.


Wat kunt u verwachten tijdens de procedure


De huidspecialist reinigt eerst het te behandelen gebied. Daarna wrijft hij of zij een koele gel op uw huid. Daarna worden lichtpulsen van het IPL-apparaat op uw huid aangebracht. Tijdens de behandeling moet u een donkere bril dragen om uw ogen te beschermen.

De pulsen kunnen op uw huid prikken. Sommige mensen vergelijken het gevoel met het knijpen met een elastiekje.

Afhankelijk van welk deel van uw lichaam wordt behandeld en hoe groot het gebied is, duurt de behandeling 20 tot 30 minuten.

Om het gewenste resultaat te bereiken, zijn drie tot zes behandelingen nodig. Die behandelingen moeten met een tussenpoos van ongeveer een maand plaatsvinden, zodat uw huid tussendoor kan genezen. Voor definitief ontharen zijn 6 tot 12 behandelingen nodig.

 

Hoe goed werkt het?

 

Nieuwere IPL-apparaten werken ongeveer even goed als laserbehandelingen voor sommige cosmetische behandelingen, zoals het doen vervagen van bloedvaatjes in de huid. Voor definitief ontharen werkt IPL beter bij dik, donker haar dan bij fijn, licht haar.

 

Mogelijke risico’s

 

De meeste mensen ervaren een lichte roodheid of zwelling na de procedure. Dit verdwijnt meestal binnen een dag of twee.

In sommige gevallen kunt u last krijgen van:

 • blauwe plekken
 • blaarvorming
 • verandering van de huidskleur
 • infectie

Wat kunt u daarna verwachten

 

U zou uw gewone activiteiten meteen weer moeten kunnen oppakken. Het behandelde deel van de huid zal een paar uur rood en gevoelig zijn, alsof u verbrand bent. Uw huid kan ook licht gezwollen zijn. Uw huid zal nog een paar dagen na de behandeling gevoelig blijven. Het kan nodig zijn warm water te vermijden totdat uw huid genezen is.

 

ongewenste haargroei

 

Alternatieven voor IPL

 

IPL is niet de enige methode die wordt gebruikt om lijntjes, vlekjes en ongewenst haar te verwijderen. Andere mogelijkheden zijn:

 

Lasers:

Een laser gebruikt een enkele, gerichte golflengte van licht om ongewenst haar, rimpels, zonneschade en andere vlekken te verwijderen. Als de laser de bovenste laag van de huid verwijdert, wordt dit beschouwd als een ablatieve behandeling. Als het onderliggende weefsel wordt verwarmd zonder de bovenste laag te beschadigen, wordt het beschouwd als een niet-ablatieve behandeling. Laserbehandelingen vereisen minder sessies dan IPL, en ze kunnen effectief worden gebruikt op donkere huid.

 

Fraxel laserbehandeling:

De Fraxel laser wordt beschouwd als een non-ablatieve behandeling omdat hij onder het huidoppervlak doordringt zonder de bovenste laag te beschadigen. Sommige Fraxel-behandelingen behandelen een fractie van de huid en kunnen dan een gefractioneerde laser worden genoemd, waarbij een deel van de huid op ablatieve wijze wordt behandeld. Fraxel-laser kan worden gebruikt voor de behandeling van zonneschade, lijntjes en rimpels, en acnelittekens. Na de behandeling regenereert de huid zichzelf. U heeft meerdere behandelingen nodig om resultaat te zien.

 

Microdermabrasie:

Microdermabrasie gebruikt een schurend apparaat om de bovenste laag van uw huid voorzichtig weg te schuren. Het kan worden gebruikt om ouderdomsvlekken en gebieden van donkerder huid te vervagen. Het kan ook fijne lijntjes en rimpels vervagen. U zult een reeks behandelingen nodig hebben om verbetering te zien en de resultaten zijn gewoonlijk tijdelijk.

 


De conclusie

 

Hier zijn de voor- en nadelen van IPL in vergelijking met andere cosmetische behandelingen.

Voordelen:

De behandeling werkt goed om lijnen en vlekken te vervagen en definitief ontharen
De sessies zijn sneller dan bij andere methoden.
Het licht beschadigt de bovenste huidlagen niet, dus je hebt minder bijwerkingen dan bij een laser of dermabrasie.
Het herstel is snel.

 

Nadelen:

U moet voor meerdere behandelingen terugkomen om het gewenste resultaat te krijgen.
IPL werkt niet goed bij een donkere huid en licht haar.

Bespreek alle opties met je huidverzorgingsspecialist, inclusief de voordelen, risico’s en kosten, om te beslissen of IPL of een andere behandeling voor jou het beste zal werken.

 

Lees ook ons blog : verschillende-ooglaser-technieken

(65)