Hamam

Wat is een Hamam

Een oosters dagje ontspanning

Een bezoekje aan een spa of sauna is voor veel mensen de ultieme manier om te ontspannen. Vroeger was het nog lang niet zo populair maar tegenwoordig zul je aardig je best moeten doen om iemand te vinden die nog nooit in een sauna is geweest.

Dat ligt anders voor de nieuwe trend in wellness land; die nog veel mensen voor het eerst moeten ervaren: de hamam. Het Oosters badhuis is langzamerhand de wereld aan het veroveren en steeds meer mensen ontdekken hoe bijzonder en heilzaam een bezoekje aan de hamam  kan zijn. Maar wat precies is een hamam?

We vertellen je hier wat een hamam precies is en wat je daar van een wellness ervaring zoal kan verwachten.

 

De hamam: Wat is het precies?

De hamam is een begrip in de Arabische wereld maar vindt zijn oorsprong ook deels in Europa. De Ottomanen, een oud Turks volk, kwam namelijk in contact met de Romeinse en Griekse culturen in Europa. De rijke badhuis traditie van die volkeren werd door de Ottomanen overgenomen, voorzien van een eigen identiteit en zo ontstond de hamam.

Het woord ‘hamam’ is afkomstig uit het Arabisch en betekent ‘verspreider van warmte’. Nu zou dit wel eens niet alleen op de letterlijke betekenis kunnen slaan maar ook op het sociale aspect van de hamam. De hamam is namelijk van oudsher ook een onmoetingsplaats waar mensen samen komen om te genieten. Nét dat beetje extra aandacht voor het samenzijn, het genieten van lekker eten en drinken: dat is iets waar je ook in de moderne hamam op mag rekenen.


Wat kun je verwachten van een bezoek aan de hamam?

Net zoals niet iedere sauna er hetzelfde uitziet, geldt dat ook voor de hamam. Sommige hamams zijn trouw aan de arabische traditie en in andere kun je juist weer genieten van allerlei moderne behandelingen, náást de traditionele. Zo kun je ook voor een hotstone massage of voor een compleet beauty arrangement in een hamam terecht.

Een aantal zaken die je in vrijwel iedere hamam tegen zult komen en die een bezoekje méér dan de moeite waard maken, zijn:
– Schuimmassages. Een schuimmassage is een heerlijke ervaring waarbij je je echt vertroeteld voelt. Ook de oliemassages zijn het proberen waard.
– Oosterse scrubbehandelingen. De scrub die je in een hamam ontvangt, is bijzonder grondig. Na je bezoek heb je een zacht perzikhuidje, zelfs wanneer je verder geen enkele andere behandeling ondergaat!
– En, niet het minst belangrijk: Oosterse gastvrijheid en verwennerij. De hamam zoals wij die kennen, biedt nét dat beetje extra gastvrijheid. Heerlijke Arabische lekkernijen, prachtige relaxruimtes, vriendelijk, beleefd personeel en oog voor detail maken je wellness ervaring helemaal compleet.

(108)