senioren matras

Wat is een goede senioren matras?

 

Met vele senioren matras opties beschikbaar, kunnen oudere volwassenen zich afvragen welke matras het meest geschikt is voor hen. Hoewel slaapproblemen een aantal redenen kunnen hebben, kan het vinden van een geschikt matras senioren helpen om een rustgevende slaap te krijgen.

Slaapstoornissen komen vaak voor bij senioren. Dit is waarschijnlijk te wijten aan lichamelijke en psychiatrische aandoeningen, de daaruit voortvloeiende pijn en de medicijnen die voor de behandeling worden gebruikt.

Daarom kan het vinden van een comfortabele en ondersteunende senioren matras, die de pijn kan helpen verminderen, oudere volwassenen in staat stellen om met minder verstoringen te slapen.

Waar moet u op letten bij de aankoop van een seniorenmatras?

 

Hoewel fabrikanten kunnen beweren dat hun matrassen gezondheidsvoordelen hebben, is er beperkt onderzoek om deze beweringen te ondersteunen. Bijvoorbeeld, terwijl velen de term “orthopedisch matras” gebruiken, heeft deze term geen medische betekenis of gedefinieerde standaard en biedt deze mogelijk geen voordelen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat volgende factoren van belang zijn bij het kiezen van een geschikte seniorenmatras:

Grootte: Individuen moeten bepalen welke matrasmaat aan hun behoeften zal voldoen.

Stevigheid: Mensen slapen beter en hebben minder last van ochtendstijfheid als ze op een matras slapen dat de schouders, heupen en onderrug ondersteunt en tegelijkertijd de wervelkolom uitgelijnd houdt.

Stoffering: Mensen moeten bepalen hoeveel zachtheid ze in een matras zoeken en wat hun behoefte aan temperatuurregeling is – dat wil zeggen, of ze het warm of koud hebben als ze slapen.

Duurzaamheid: Dit is hoe lang een matras zijn basisniveau van comfort en ondersteuning zal bieden.

Garantie: Een kwaliteitsmatras moet minstens 10 jaar garantie hebben.

 

Het belang van een geschikte senioren matras

Uit onderzoek blijkt dat één op de drie volwassenen niet genoeg slaap krijgt. Oudere volwassenen zouden idealiter elke nacht 7-9 uur slaap moeten krijgen. Meer dan de helft van de oudere volwassenen geeft echter aan vaak slaapproblemen te ondervinden.

Slaap speelt een vitale rol in een goede gezondheid en welzijn, vooral bij oudere volwassenen.
Voldoende slaap van goede kwaliteit kan de geestelijke en lichamelijke gezondheid, de levenskwaliteit en de veiligheid van een persoon helpen beschermen.

Een veel voorkomende oorzaak van slaapstoornissen bij oudere volwassenen is pijn. Een onderzoek uit 2015 suggereert dat een matras met gemiddelde stevigheid de slaap kan bevorderen bij mensen met rugpijn.

Het vinden van een geschikt matras kan senioren in staat stellen om optimaal slaapcomfort en -kwaliteit te bereiken, wat belangrijk is voor de algehele gezondheid.

Gewoonlijk heeft een matras een levensduur van ongeveer 8 jaar. Echter, afhankelijk van de kwaliteit en het type matras, kan iemand er meer of minder lang op slapen.

Een persoon moet zijn matras vervangen wanneer de kwaliteit achteruit gaat. Een versleten matras kan invloed hebben op iemands nachtrust, wat een negatieve invloed kan hebben op hun gezondheid.

 

Alternatieven

 

Hoewel het gebruikelijk is dat senioren slaapproblemen hebben, kunnen zij naast de aanschaf van een geschikt matras ook de volgende gezonde slaapgewoonten aannemen:

  • het instellen en volgen van een routine om elke dag op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en wakker te worden, ook in het weekend
  • het aantal dutjes beperken
  • het vermijden van grote maaltijden en cafeïne laat op de dag
  • regelmatig bewegen
  • de slaapkamer op een koele, comfortabele temperatuur houden
  • rustgevende bedtijdrituelen creëren, zoals het nemen van een warm bad
  • geen gebruik maken van tablets, telefoons of computers met storende felle lichten voor het slapengaan
  • het vermijden van alcohol voor het slapen gaan, omdat zelfs kleine hoeveelheden de slaap kunnen verstoren

 Samenvatting

 

Zoals voor mensen van elke leeftijd is slaap ook voor senioren erg belangrijk. Voor oudere volwassenen kan het echter moeilijk zijn om in slaap te komen, vooral voor mensen die lijden aan één van de ouderdomsziekten en pijn ervaren.

Het vinden van een geschikte matras die aan de specifieke behoeften van ouderen voldoet, kan hen helpen om rustiger te slapen. Ze kunnen ook proberen goede slaapgewoonten aan te nemen om hen te helpen in slaap te vallen en te blijven.

 

Snelle tips voor voldoende slaap

(162)