veenbessen,

Waarom veenbessen een seizoensgebonden superfood zijn

 

Veenbessen zitten vol boordevol antioxidanten die kunnen helpen veel voorkomende ziektes te voorkomen.

Als je denkt aan kookfruit  denk je waarschijnlijk het eerst aan appels. Dan misschien peren of zelfs granaatappels, die de laatste tijd veel aandacht krijgen. Maar een van de typische vruchten voor koud weer, veenbessen, krijgt zelden veel aandacht buiten de kersttafel. Dat is jammer, want veenbessen hebben zo veel meer in hun mars dan alleen met kerst opgediend te worden.

Zo zijn veenbessen van nature rijk aan antioxidanten. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat cranberry’s het hoogste fenolgehalte (lees: krachtige antioxidanten) hebben van de meest geconsumeerde fruitsoorten. Veenbessen zijn ook een goede bron van vitamine C en E. Een portie van een ½ kopje hele onbewerkte cranberry’s bevat 23 calorieën, 6 gram  koolhydraten, meer dan 1 g voedingsvezels en slechts 2 g suiker.
Er is ook enig bewijs dat cranberry’s kunnen helpen het risico op het ontwikkelen van een urineweginfectie (UTI) te verminderen.

Helaas maskeren de meest populaire cranberryproducten (zoals cranberrysap en gedroogde cranberry’s) de van nature bittere smaak van de bes met veel toegevoegde geraffineerde suikers.

 

Hier zijn enkele leuke feiten over veenbessen:

 

Ze stuiteren.
Ga maar testen. Historisch gezien moesten cranberry’s een bepaalde hoogte stuiteren om goed genoeg bevonden te worden voor consumptie.

 

Ze drijven.
Dat is eigenlijk hoe ze geoogst worden. De boeren laten het moeras (de plek waar cranberry’s worden geteeld) elke herfst onderlopen en rijden met een grote peddelmachine over de planten heen om het fruit los te maken van de wijnstokken waaraan ze groeien. De veenbessen drijven dan naar de top van het water, waar ze worden verzameld. Er zijn hele musea die uitsluitend gewijd zijn aan cranberry’s.

Veenbessen kunnen enorm veelzijdig zijn in de keuken. Hun bittere smaak wordt meestal gecombineerd met zoete toevoegingen en  zijn een genot in hartige gerechten.

Zelfgemaakte cranberrysaus is een verrassend eenvoudige manier om indruk te maken op gasten en tegelijkertijd een gezonde optie aan te bieden. Bovendien is het heerlijk om extra smaken in het gerecht te brengen door bv kaneel, nootmuskaat en sinaasappel toe te voegen. Overgebleven cranberrysaus kan worden geroerd in gewone yoghurt, op een pannenkoek of wafel of gemengd in ‘overnight oats’ of waarom  niet in een verse smoothie.

Met zoveel mogelijkheden, waarom zou je maar één dag per jaar van cranberry’s genieten?

 

Cursussen Gezonder Leven

Deze cursussen zijn zeer geschikt voor iedereen die aan een gezondere leefstijl wil beginnen of even vast zit en graag weer door wil gaan.

BEKIJK HIER HET AANBOD

 

 

 

Een leuke tip:

 

Gekruide Veenbessensaus

 

Ingrediënten
1 zak verse cranberry’s
Zest en sap van 1 middelgrote sinaasappel
¼ kopje water
¼ kopje honing of ahornsiroop
1 theelepel zuiver vanille-extract
¾ theelepel gemalen kaneel
1 mespuntje gemalen nootmuskaat

 

Bereiding
Doe de cranberry’s, het sinaasappelsap, de honing, het vanille-extract, de kaneel en de nootmuskaat in een middelgrote pan op een middelhoog vuur.
Breng het mengsel aan de kook, dek af en zet het vuur laag. Laat het, onder af en toe roeren, sudderen tot de meeste cranberry’s zijn gepeld en het mengsel dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken ( ongeveer 10 minuten).
Haal van het vuur en roer de sinaasappelschil erdoor. Zet apart om volledig af te koelen. Bewaar in de koelkast tot het serveren.

Voedingswaarde per 50 ml:
57 calorieën, 0g totaal vet (0g verzadigd vet), 0g eiwit, 15g koolhydraten, 1,7g vezels, 11,3g suiker (waarvan 8,6g toegevoegde suiker), 1mg natrium

Wat je deze tijd van het jaar ook viert, veenbessen zijn een geweldige toevoeging. Met hun feestelijke kleur en zure smaak, om nog maar te zwijgen van de vele voedings- en gezondheidsvoordelen.

 

(59)