voldoende water drinken

Waarom is voldoende water drinken belangrijk?

Het leven is onlosmakelijk verbonden met water. Sterker nog, mensen en dieren kunnen niet overleven zonder water. Anders krijgt het lichaam te maken met ziekten en in het ergste geval de dood.  Wat is het belang van voldoende water drinken  voor jouw gezondheid? In dit artikel lees je er alles over.

 

Waarom is water zo belangrijk voor jouw gezondheid?

 

Drinkwater is essentieel voor het goed functioneren van alle zintuigen en systemen binnen het menselijk lichaam. Als je lang en gezond wilt leven, is water een integraal onderdeel ervan. Van het doorslikken van voedsel tot het uitscheiden van afvalwater: water speelt bij alles en iedereen een cruciale rol. Het menselijk lichaam bestaat voor 55 tot 60 procent uit water.

 

Speeksel

 

Zelfs het speeksel in onze mond bestaat uit water. Speeksel houdt onze lippen, neus en neusgaten vochtig terwijl we eten. Dit voorkomt schade en wrijving. Het drinken van water houdt ook je keel schoon. Tevens vermindert het tandbederf.  Water helpt dus ook om het gebit gezond te houden, en dat heeft een positieve uitwerking op jouw algehele gezondheid.

 

Hoe lang kan een mens zonder water overleven?

 

Bij warme temperaturen kan een mens drie tot vier dagen overleven zonder water en bij koude temperaturen hoogstens een week. Een gebrek aan water tast het hart en de hersenen aan. Uitdroging kan de hersenen, het ruggenmerg en andere gevoelige weefsels aantasten Ook kan het de samenstelling en functie van de hersenen beïnvloeden. Water speelt ook een rol bij de productie van hormonen en neurotransmitters. Oftewel: langdurige uitdroging kan leiden tot problemen met denken en logica.


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van voldoende water drinken?

 

Inmiddels is wel duidelijk hoe belangrijk water is. Later we er een gezonde gewoonte van maken om elke dag voldoende water te drinken. Het brengt allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee:

 

  • Het geeft energie
  • Het bevordert de spijsvertering
  • Het zet voedsel  om in energie
  • Het draagt bij aan de afvalverwerking van je lichaam
  • Het laat je beter presteren
  • Het helpt je om af te vallen. Water is handig als je wilt afvallen. Het bevat in tegenstelling tot sappen en frisdranken immers geen suiker.
  • Het kan hoofdpijn en duizeligheid helpen verminderen. Veel water drinken kan het risico op hoofdpijn helpen verminderen, omdat  voldoende vocht hier van grote invloed is.
  • Het voorkomt schade aan de nieren. De nieren regelen de hoeveelheid vocht die nodig is. Minder water in ons lichaam kan nierstenen en spiercontracties veroorzaken.

 

Onderstaande motiverende drinkflessen helpen je om dagelijks voldoende te drinken. Deze drinkflessen maken het gemakkelijker en leuker!

 

 

Het belang van zuiver water

 

Bovenstaande voordelen ervaar je alleen bij het drinken van zuiver water. Dit is een taak van waterzuiveringsinstallaties. In Nederland is het zuiveren van water goed geregeld en daarom kun je het gewoon drinken uit de kraan. Maar helaas is drinkwater niet overal zo hygiënisch. In sommige landen worden mensen regelmatig getroffen door water overgedragen ziekten. Zowel ontwikkelingslanden als minder ontwikkelde landen hebben te maken met het probleem van onrein drinkwater, dat leidt tot verschillende door water overgedragen ziekten. Door gebrek aan schoon drinkwater sterven jaarlijks veel mensen aan dit probleem, vooral zwangere vrouwen en kinderen.

 

Water en de hersenen: onlosmakelijk met elkaar verbonden

 

Zuiver drinkwater is de bron van alle lichaamsvloeistoffen, inclusief zuurstof, de lymfeklieren, spijsverteringsenzymen, het gebit, urine en nog veel meer. En water doet nog veel meer. Zo is het de regulator van alle hersenfuncties. Sterker nog: het is de belangrijkste reden voor de overdracht van energie naar elke cel in de hersenen. De hersenen bestaan ​​ook voor 80 procent uit water. Ernstige uitdroging kan leiden tot psychische stoornissen en een gebrek aan helder denken. Daarom moet het menselijk lichaam zes tot acht glazen gezuiverd water per dag drinken om goed te kunnen functioneren.

 

Voldoende Water drinken en de spijsvertering

 

Water speelt een cruciale rol bij de spijsvertering. Om voedsel af te breken en mineralen en andere voedingsstoffen te absorberen, is de opname afhankelijk van enzymen die in speeksel worden aangetroffen. Een goede spijsvertering stelt de hersenen in staat om bruikbare mineralen en voedingsstoffen te leveren.

 

Voldoende water drinken is essentieel voor maag-darmstelsel

 

Water is ook nodig voor het functioneren van het maag-darmstelsel. Het zorgt er voor dat oplosbare vezels worden opgenomen. Deze vezels lossen dan gemakkelijker op en bevorderen de darmgezondheid door ontlasting te maken die goed gevormd en zacht is.

 

Lees ook ons blog : bulk-drinken-doen-of-liever-niet

 

Conclusie: Door voldoende water te drinken voorkom je een hoop problemen

 

Interne organen hebben water nodig om goed te kunnen functioneren. Gebrek aan water kan maaggerelateerde problemen, constipatie en hyperaciditeit veroorzaken. Dit verhoogt het risico op indigestie en maagzweren. Bovendien verdikt te weinig water het bloed, wat de hartslag verhoogt. Dergelijke problemen zijn eenvoudig te voorkomen door voldoende water te drinken. Dat hoeft niet alleen water te zijn, zolang je drankjes met veel suiker maar vermijdt.

Het is een goed idee om een glas water te drinken: bij elke maaltijd en tussen de maaltijden door – voor, tijdens en na het sporten – als u dorst heeft; en controleer af en toe ook je urine. Donkere plas kan duiden op uitdroging.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(488)