verstuikte vinger

Verstuikte vinger: alles wat u moet weten

 

Een verstuikte vinger ontstaat wanneer de gewrichtsbanden die de botten en gewrichten van de vinger verbinden en ondersteunen, beschadigd zijn. Verstuikte vingers komen vaak voor en kunnen zeer pijnlijk, gezwollen en moeilijk te bewegen zijn.

Voor de meeste mensen zal het rusten, koelen, samendrukken en hoog leggen (rice) van de gekwetste vinger de ontsteking en de bijbehorende symptomen verminderen.

Afhankelijk van de ernst van de schade, verbetert een verstuikte vinger meestal binnen een paar dagen met eenvoudige verzorging, en geneest volledig na een paar weken rust en revalidatie.

 

Snelle feiten over een verstuikte vinger:

 

De meeste symptomen van een verstuikte vinger zijn gerelateerd aan ontsteking.
Mensen met een ernstige vingerverstuiking moeten naar de dokter.
Bij lichte verstuikingen duurt het doorgaans 1 tot 2 weken voordat de vinger volledig is genezen.

 

Wat zijn de symptomen van een verstuikte vinger?

 

Symptomen van een verstuikte vinger zijn onder meer roodheid, pijn, blauwe plekken en zwelling.
Ontsteking is het belangrijkste symptoom van een verstuikte vinger. Ontsteking treedt op omdat het de eerste verdedigingslinie van het lichaam is na een verwonding.

 

 

Verstuikte vinger of breuk?

In tegenstelling tot een verstuikte vinger, is er bij een gebroken vinger sprake van letsel aan de eigenlijke botten of gewrichten van de vinger en is medische behandeling vereist.

Gebroken vingers zijn vaak zo pijnlijk, invaliderend of alarmerend dat de meeste mensen snel na het oplopen ervan medische hulp zoeken.

Gebroken vingers veroorzaken vaak dezelfde symptomen als verstuikte vingers, hoewel ze vaak ernstiger zijn. Een gebroken vinger kan er ook misvormd uitzien, uit de kom zijn of abnormaal gebogen zijn.

En de meeste gebroken vingers zijn bijna onmogelijk recht te zetten, te strekken of te gebruiken zonder extreme pijn.

 

 

Behandeling en huismiddeltjes

 

Medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals ibuprofen, kunnen helpen om de symptomen onder controle te houden.
De meeste lichte verstuikingen, waarbij de gewrichtsbanden te ver zijn uitgerekt maar niet zijn gescheurd, vereisen geen medische verzorging.

Mensen kunnen een licht verstuikte vinger meestal thuis behandelen met ondersteuning om de bloedstroom en daarmee de ontsteking te verminderen.

Pijnstillers en ontstekingsremmers die zonder recept verkrijgbaar zijn, kunnen ook helpen de symptomen de eerste dagen te verlichten. Ze kunnen de pijn onder controle te houden.

 

Tips voor de behandeling van een verstuikte vinger thuis zijn

 

R – rust
Een van de eenvoudigste manieren om de pijn en zwelling bij een verstuikte vinger te verminderen, is om het gebruik van de vinger een paar dagen na de verstuiking te beperken. Afhankelijk van hoe ernstig de verstuiking is, helpt het vaak om de verstuikte vinger elke dag een paar uur te laten rusten terwijl hij geneest.

 

I – ijs
Breng een ijspack of kompres gewikkeld in een doek aan op de gekwetste vinger. Stel de huid niet direct bloot aan het ijs .Houd het ijs niet langer dan 15 minuten achter elkaar op de vinger. Als de vinger pijnlijker wordt, opzwelt of donkerder van kleur wordt, moet u onmiddellijk stoppen met het gebruik van het ijs. IJskompressen zijn online te koop.

 

Te lang ijs geven aan blessures kan de ontsteking versterken en mogelijk weefsel bevriezen en beschadigen. Neem tussen de ijssessies een pauze van 20 minuten en herhaal dit elk uur of een paar keer per dag.

 

C – compressie
Wikkel de vinger voorzichtig met een klein elastisch verband, een vingercompressieverband of sporttape, die allemaal online te koop zijn. Maak het verband net strak genoeg om lichte druk op de vinger uit te oefenen. Zorg dat het zeker niet te strak is, want dan kan het verband als een tourniquet werken en de bloedsomloop beperken. Verwijder het verband na de eerste 24 tot 48 uur, of wanneer de ontsteking aanzienlijk begint af te nemen. Zodra het compressieverband is verwijderd, moet de vinger van een tape worden voorzien.

 

E – elevatie
Houd de vinger hoog, of op een hoogte boven het hart. Gebruik een mitella om de vinger omhoog te houden als u staat of loopt. Gebruik tijdens het zitten of slapen een kussen om de vinger omhoog te houden.

 

Medicijnen zonder recept

 

Vooral in de eerste dagen na de verstuiking kunnen pijnstillers en ontstekingsremmers zonder recept helpen. Ze kunnen om de symptomen beter onder controle te houden.

Neem alle medicijnen zoals voorgeschreven. Als iemand gedurende een langere periode medicijnen wil gebruiken, moet hij eerst met een arts overleggen.

 

Buddy tape

 

Lichte tot matige verrekkingen zijn goed te behandelen met buddytaping – het gebruik van eerstehulp tape om de gekwetste vinger vast te maken aan een gezonde vinger ernaast. Buddytaping beschermt de geblesseerde vinger tegen verder letsel en moedigt hem aan recht te gaan staan tijdens de genezing.

Wacht bij een matige tot ernstige verstuiking ongeveer 48 uur na het ontstaan van de blessure of tot de zwelling is afgenomen voordat u de vinger gaat tapen.

Tips voor het tapen van een verstuikte vinger zijn onder andere:

  • Knip een klein stukje foam of wattenschijfje in een kleine rechthoek van ongeveer de helft van de lengte en breedte van de verstuikte vinger.
  • Knip twee stroken niet rekbare eerstehulp- of medische tape die lang genoeg zijn om rond de vinger te wikkelen.
  • Breng twee stukken tape aan op de verstuikte vinger – één net boven het gewonde gewricht en één net onder het letsel.
  • Plaats het afgeknipte stuk schuimrubber of het wattenschijfje op een plaats waar de knokkels of botten van de twee vingers tussen de getapete vingers tegen elkaar kunnen drukken.
  • Tape de geblesseerde vinger vast aan de vinger ernaast, met de bestaande stukken tape als anker.
  • Wikkel de vingers niet te strak vast. Als de tape de vinger doet buigen of draaien, zit hij te strak.
  • Verwijder de buddytape zodra de vinger volledig is genezen, meestal na 2 tot 4 weken
  • Eerste hulp tape is online te koop.

Spalken van een verstuikte vinger

 

Matige verstuikingen hebben vaak baat bij het gebruik van een spalk om het ligament volledig in te perken en het recht te houden terwijl het geneest.

Vinger braces

 

Een vingerbrace kan worden aanbevolen om een verstuikte vinger te helpen behandelen.

De meeste studies tonen aan dat een soort spalk, een honkbalspalk, de beste keuze is voor een verstuikte vinger.

De geblesseerde vinger moet worden gespalkt in een licht gebogen, of naar beneden gebogen, positie en moet 5 tot 7 dagen blijven zitten. Zodra de spalk is verwijderd, kan de persoon ervoor kiezen de vinger met buddytape vast te zetten totdat de vinger volledig is genezen.

Vingerbraces zijn online te koop.

 

 


 

 


Oefenen

 

Zodra de pijn en zwelling zijn afgenomen, is het belangrijk om de vinger zo veel mogelijk te bewegen als comfortabel is.

Naarmate de vinger geneest, kunt u de vinger dagelijks strekken met een oefenbal of weerstandsbanden om een gezonde bloedtoevoer naar de vinger te bevorderen en spierverlies te voorkomen.

Stop, of verminder, oefeningen of stretchoefeningen die pijn doen of zeer ongemakkelijk aanvoelen.

 

Chirurgie

 

Als de gewrichtsband volledig is gescheurd, kan een operatie nodig zijn om het weefsel te herstellen en het goed te laten genezen. Anders is een instabiel gewricht een mogelijkheid.

Na de operatie zal een arts een spalk of gips om de vinger aanbrengen, die de betrokkene gedurende enkele weken moet dragen.

Buddy taping wordt het best gebruikt tijdens de laatste weken van de genezing nadat het gips of de spalk is verwijderd.

 

Hersteltijd

 

Met de nodige rust en verzorging voelen de meeste verstuikte vingers zich binnen 48 uur veel beter. Meer gematigde verstuikingen hebben vaak 3 tot 6 weken nodig om volledig te genezen.

Hoewel de hersteltijd grotendeels afhangt van de ernst van het letsel, duurt de genezing van ernstige of gescheurde vingerbanden meestal twee tot drie keer langer dan die van milde of matige verstuikingen.

 

Wanneer naar de dokter?

 

U moet een arts raadplegen als een verstuikte vinger ondraaglijk pijnlijk is. Ook als de symptomen niet binnen de eerste 24 tot 48 uur verbeteren.

Verstuikte vingers die er misvormd, gebogen of donker gekleurd uitzien, vereisen ook medische hulp. En het is essentieel om zo snel mogelijk naar een arts te gaan als iemand denkt dat botten of gewrichten zijn beschadigd door het letsel.

 

Lees ook ons blog : knieoperatie-en-de-revalidatie-wat-te-verwachten

(63)