overwin-je-overgang-medischemallemolen.nl_-1

Veelvoorkomende overgangsklachten

 

Een groot deel van de vrouwen in de overgang ervaren krijgen last van de bekende overgangsklachten. Denk dan aan gewichtstoename en haaruitval. Deze klachten worden veelal veroorzaakt door een verstoorde hormoonhuishouding. In dit artikel aandacht voor de veelvoorkomende overgangsklachten.Het is niet even makkelijk voor iedere vrouw om over deze overgangsklachten te praten. Toch zijn de klachten normaal. We bespreken de acht veelvoorkomende overgangsklachten.

 

Gewichtstoename

Wanneer je tussen de 45 en 55 bent, merk je dat er plotseling sneller kilo’s bijkomen. Zelfs bij vrouwen die goed letten op hun voeding en regelmatig sporten. Dit heeft alles te maken met de hormonale veranderingen die zich voordoen. Er zijn gelukkig wel manieren om dit aan te pakken.

 

Op een andere manier door de overgang? Lees hier meer! 


Opvliegers

Een andere voorkomende klacht zijn de opvliegers. Een tijdelijk gevoel van warmte dat zich verspreidt over het hele lichaam. Deze komen vaak plotseling op.
Een ander veel voorkomende klacht is het krijgen van opvliegers. Wat zijn opvliegers? Dit is een tijdelijk gevoel van warmte dat zich verspreidt over het lichaam. Opvliegers krijg je vrij plotseling.

 

Concentratieproblemen

Ook vaak gehoord zijn de concentratieproblemen waarmee vrouwen in de overgang te maken krijgen. Een concentratie training kan hierbij goed helpen. Daarnaast is het een goed idee om wat meer momenten van ontspanning te introduceren.

 

Onregelmatige menstruatie

Tijdens de overgang merk je een verandering in je menstruatiecyclus. Het volgende kan gebeuren:

  • De menstruatie wordt heviger en soms ook pijnlijker
  • Langere tussenpozen tussen de menstruatie-periode
  • De menstruatie wordt steeds minder heftig
  • De menstruatie wordt minder regelmatig
  • De menstruatie stopt volledig

 

Droogheid 

Tijdens de overgang maakt je lichaam steeds minder van het hormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies van de vagina vochtig en in goede conditie blijft.

 

Depressiviteit

Een andere veelgehoorde klacht is het omslaan van de gemoedsstemming. Je merkt dat je minder optimistisch bent. Natuurlijk heeft iedereen wel eens een slechte bui. Tijdens de overgang is de kans groter dat er sprake is van een depressie. Als oorzaak worden de veranderingen in lichaam vaak benoemd. Daarnaast het feit dat het niet meer mogelijk is om op natuurlijke manier kinderen kunt krijgen. Ook dit is een reden voor het omslaan van de gemoedsstemming. Bovendien heeft de terugval van de vrouwelijke hormonen ook invloed op jouw humeur.

 

Vermoeidheid

Tijdens de overgang kunnen vrouwen last krijgen van aanvallen van plotselinge vermoeidheid, die een fysieke en psychische oorzaak hebben. De energie wordt minder, de prikkelbaarheid neem toe en de vermoeidheid treed op.

Een tekort aan hormonen en essentiële voedingsstoffen zijn de voornaamste boosdoeners als het gaat om vermoeidheid. Wat niet helpt is dat veel vrouwen last hebben van slaapproblemen, wat ook weer vermoeidheid veroorzaakt.

 

Haaruitval

Het haar op je hoofd kan veranderen tijdens de overgang. Over het hele lichaam is er sprake van een verandering merkbaar. Textuur en hoeveelheid kunnen veranderen. Je haar zal droger en minder glanzend worden. Ook kun je te maken krijgen met haaruitval tijdens en na de overgang. Ook hiervoor is een veranderende hormoonspiegel aan te wijzen als oorzaak. Een tekort aan oestrogeen zorgt hiervoor.

Lees ook ons blog: Hoe-kan-ik-gewicht-verliezen

(61)