vetverbrandingszone

Trainen in de vetverbrandingszone

 

Heeft u zich ooit afgevraagd wat trainen in de vetverbrandingszone precies inhoudt?

Het idee achter een “vetverbrandende hartslag” is gebaseerd op het feit dat het lichaam verschillende energievoorraden gebruikt en dit afhankelijk van de intensiteit van een training. In werkelijkheid is gewichtsverlies en energieverbruik een gecompliceerder proces.

Dit artikel bespreekt de hartslag voor de vetverbrandingszone,  hoe u deze kunt berekenen en de nadelen van deze hartslag als focus van uw trainingen.

 

Berekening van de vetverbrandingszone

 

De vetverbrandingszone ligt ongeveer op 60%-70% van uw maximale hartslag, die wordt geschat op basis van uw leeftijd. (220-jouw leeftijd)

Leeftijd – vetverbrandingszone/slagen per minuut

20 jaar 100-170 spm
30 jaar 95-162 spm
40 jaar 90-153 spm
50 jaar 85-145 spm
60 jaar 80-136 spm
70 jaar 75-128 spm

 

Hartslag meten tijdens de training

 

Veel loopbanden, elliptische apparaten en andere cardio-apparatuur hebben speciale sensoren waarmee u uw hartslag kunt aflezen.

Andere draagbare apparaten, zoals hartslagmeters en slimme horloges, kunnen informatie geven over uw hartslag tijdens het trainen.

 

Oefeningen voor trainen in de vetverbrandingszone

 

Energiebronnen voor lichaamsbeweging variëren op basis van de intensiteit van de activiteit. Bij lagere activiteitenniveaus is het aandeel energie uit vet hoger. Bij krachtige activiteit wordt meer energie uit de afbraak van koolhydraten gehaald.
Het beste trainingsprogramma is er een dat u leuk vindt. Een mix van cardio- en krachttraining is ideaal voor een goede cardiovasculaire conditie.

De volgende oefeningen kunnen helpen vet en calorieën te verbranden:

Joggen
Fietsen
Dans
Golf
Tennis

 

Aanbevolen lichaamsbeweging

 

Ten minste 150 minuten lichaamsbeweging per week wordt aanbevolen, maar elke hoeveelheid lichaamsbeweging die u toevoegt aan een sedentaire levensstijl is alvast een verbetering.

 


 

Meer info
fitwinkel.nl (€279,90)
Precision Prime hartslagmeter. Een geavanceerde sensorfusietechnologie voor extreem betrouwbare hartslagmeting. Ultralange batterijduur.  Ingebouwde GPS. 

Effectiviteit van trainen in de vetverbrandingszone

 

Hoewel een vetverbrandende hartslag klinkt als een aantrekkelijke manier om gewicht te verliezen, is het niet de enige overweging die u in aanmerking moet nemen. Je kunt gewichtsverlies eenvoudig zien als de totale calorie-inname minus de verbrande calorieën.

De calorie-inname hangt vooral af van de consumptie van macronutriënten, zoals vet, koolhydraten en eiwitten. Deze bevatten variabele hoeveelheden calorieën per gram, variërend van 4-9 calorieën/gram.

Vezels spelen ook een rol bij de calorie-inname, omdat onoplosbare vezels niet worden geabsorbeerd.

Bovendien hebben studies rekening gehouden met de rol van het “darmmicrobioom” (de micro-organismen, waaronder bacteriën en virussen, in het maagdarmkanaal) bij gewichtsverlies en metabolisme, evenals het aantal gezondheidsaandoeningen die een persoon heeft.

Energie-uitgaven

 

De hoeveelheid calorieën die op een dag verbrand worden, staat bekend als energie-uitgaven. Uw lichaam heeft een aanzienlijke hoeveelheid energie nodig, zelfs in rust, om basisprocessen zoals hartslag en ademhaling te laten plaatsvinden. Dit staat bekend als de stofwisselingssnelheid in rust. Elke inspanning daarboven verbrandt meer calorieën, die worden verkregen uit de afbraak van koolhydraten en vet.

Elke vorm van lichaamsbeweging kost energie en verbrandt dus calorieën. Bij een cardio-oefening van lage intensiteit, zoals wandelen, is het aandeel van vet dat voor energie wordt gebruikt weliswaar hoger, maar duurt het veel langer om evenveel calorieën te verbranden als bij een krachtige loop van 20 minuten.

Samenvatting van trainen in de vetverbrandingszone

 

Hoewel het kan worden verward met een maatstaf voor gewichtsverlies, is de vetverbrandingshartslag gebaseerd op het idee dat bij bepaalde niveaus van lichamelijke activiteit energie uit vet wordt verbrand. De hoeveelheid energie wordt bepaald door het intensiteitsniveau van een training. De vetverbrandingshartslag wordt berekend op basis van uw leeftijd en maximale hartslag.

In de maatschappij wordt gezond zijn maar al te vaak gelijkgesteld aan slank zijn. In werkelijkheid is fitheid er in alle soorten en maten. Ongeacht uw lichaamsgewicht is een goede cardiovasculaire conditie een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. In plaats van u te concentreren op een hartslagzone , kunt u door actief te zijn op manieren die u leuk vindt, zoals wandelen, fietsen, zwemmen en danslessen te volgen, van meer bewegen iets maken waar u naar uitkijkt.

 

Lees ook ons blog : Nu starten met meer bewegen – Medische-mallemolen (medischemallemolen.nl)

 

(56)

Precision Prime hartslagmeter. Een geavanceerde sensorfusietechnologie voor extreem betrouwbare hartslagmeting. Ultralange batterijduur.  Ingebouwde GPS.