calcium tekort, medischemallemolen.Nl

Wat zijn de symptomen van calciumtekort?

 

De symptomen van een langdurig calciumtekort kunnen leiden tot veranderingen in het gebit, staar, veranderingen in de hersenen en osteoporose, waardoor de botten broos worden.
De vroege symptomen van calciumtekort zijn meestal mild, maar zonder behandeling kan het héél ernstige gevolgen hebben.

 

In dit artikel beschrijven we hoe u de symptomen van calciumtekort kunt voorkomen of behandelen. We beschrijven ook de symptomen en wie er risico loopt.

 

Calcium is essentieel voor veel lichaamsfuncties, dus een tekort kan wijdverspreide effecten hebben, waaronder op de spieren, botten en tanden, maar ook op de geestelijke gezondheid.

Als het tekort te wijten is aan een lage voedselinname, zijn er meestal geen vroege symptomen. Op langere termijn kan een persoon osteopenie, of een lage botdichtheid, krijgen. Zonder behandeling kan dit leiden tot osteoporose, ofwel broze botten.

Meestal is de voeding echter niet verantwoordelijk – een calciumtekort is vooral het gevolg van gezondheidsproblemen of behandelingen, zoals nierfalen, het verwijderen van de maag, of het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals diuretica.

In de volgende paragrafen wordt nader ingegaan op de symptomen van een calciumtekort.

Spierproblemen


Een persoon met een calciumtekort kan last krijgen van:

  • spierpijn, krampen en spasmen
  • pijn in de dijen en armen bij het lopen of bewegen
  • gevoelloosheid en tintelingen in de handen, armen, voeten en benen, maar ook rond de mond
  • deze symptomen kunnen komen en gaan

 

 

Extreme vermoeidheid


Een laag calciumgehalte kan leiden tot extreme vermoeidheid, met een gebrek aan energie en een algemeen gevoel van traagheid. Het kan ook leiden tot slapeloosheid.
Vermoeidheid als gevolg van een calciumtekort kan ook gepaard gaan met lichtheid in het hoofd, duizeligheid en hersenmist – gekenmerkt door een gebrek aan concentratie, vergeetachtigheid en verwardheid.

 

Nagel- en huidsymptomen


Een blijvend calciumtekort kan leiden tot:

  • droge huid
  • droge, gebroken of broze nagels
  • stug haar
  • alopecia, waarbij het haar op bepaalde plaatsen uitvalt
  • eczeem, of huidontsteking die kan leiden tot jeukende of droge plekken
  • psoriasis

Osteopenie en osteoporose


De botten slaan calcium goed op, maar ze hebben een hoog calciumgehalte nodig om sterk te blijven. Als het totale calciumgehalte laag is, kan het lichaam een deel van het calcium aan de botten onttrekken, waardoor ze broos worden en vatbaar voor letsel.
Na verloop van tijd kan te weinig calcium leiden tot osteopenie, een vermindering van de minerale dichtheid in de botten.
Dit kan leiden tot osteoporose, waardoor de botten dunner worden en kwetsbaarder worden voor botbreuken, pijn en problemen met de houding.
Het kan jaren duren voordat osteoporose en andere complicaties van een calciumtekort zich ontwikkelen.

Ernstige PMS


Lage calciumniveaus zijn in verband gebracht met ernstig premenstrueel syndroom (PMS).
Deelnemers aan een onderzoek uit 2017 meldden een verbeterde stemming en verminderde percentages van vochtretentie na het nemen van 500 milligram (mg) calcium per dag gedurende 2 maanden.
In 2019 concludeerden onderzoekers dat lage niveaus van vitamine D en calcium tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus zouden kunnen bijdragen aan symptomen van PMS. Het team stelde voor dat supplementen kunnen helpen de symptomen te verlichten.

Gebitsproblemen


Wanneer het lichaam een tekort aan calcium heeft, haalt het dit uit bronnen zoals de tanden. Dit kan leiden tot gebitsproblemen, waaronder:

tandbederf
broze tanden
geïrriteerd tandvlees
zwakke tandwortels
ook een calciumtekort bij een zuigeling kan de ontwikkeling van tanden en kiezen belemmeren.

 

Cursussen Gezonder Leven

Deze cursussen zijn zeer geschikt voor iedereen die aan een gezondere leefstijl wil beginnen of even vast zit en graag weer door wil gaan.

BEKIJK HIER HET AANBOD

 

 

Depressie


Er zijn aanwijzingen dat een calciumtekort verband kan houden met stemmingsstoornissen, waaronder depressie, maar om dit te bevestigen is verder onderzoek nodig.
Iedereen die vermoedt dat een calciumtekort bijdraagt aan symptomen van depressie, moet een arts raadplegen. Nadat de calciumspiegel is gecontroleerd, kan de arts een calciumsupplement aanraden.

 

Wanneer moet u contact opnemen met een arts?

Iedereen die symptomen van een calciumtekort ervaart, moet met een arts spreken. Deze kan het calciumgehalte in het bloed controleren.
Artsen definiëren hypocalcemie, of een calciumtekort, als een calciumconcentratie in het bloed van minder dan 8,8 milligram per deciliter.
De aanbevolen hoeveelheid calcium voor volwassenen van 19-50 jaar is 1000 mg.
Oudere volwassenen hebben echter meer nodig: Vrouwen van ten minste 51 jaar en mannen van ten minste 71 jaar moeten 1.200 mg calcium per dag binnenkrijgen.

 

Komt een calciumtekort veel voor?


Hoewel gezondheidsdeskundigen nog niet precies hebben vastgesteld hoe vaak dit tekort voorkomt, zijn groepen met een hoger risico onder meer

vrouwen na de menopauze
vrouwen met amenorroe, het uitblijven van de menstruatie
mensen met lactose-intolerantie
mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet

Over het algemeen krijgen vrouwen minder vaak genoeg calcium binnen via hun voeding dan mannen. Veel vrouwen hebben een laag calciumgehalte zonder dat ze het weten.

 

Behandeling en preventie


De veiligste en gemakkelijkste manier om een calciumtekort te behandelen of te voorkomen is door meer calcium aan het dieet toe te voegen.

Enkele calciumrijke voedingsmiddelen zijn:

zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt
bonen
vijgen
broccoli
tofu
sojamelk
spinazie
verrijkte granen
noten en zaden, waaronder amandelen en sesamzaad

Alle supplementen op een rijtje


Samenvatting


Een calciumtekort kan het gevolg zijn van dieetfactoren, gezondheidsproblemen of medische behandelingen.

De beste aanpak tegen de symptomen van calciumtekort is om meer calcium aan het dieet toe te voegen. Wanneer dit niet mogelijk is,  zijn  supplementen een aanbeveling, in de vorm van orale tabletten of injecties.

De meeste mensen die een behandeling ondergaan, ervaren binnen enkele weken een verbetering van de symptomen.

(318)