symptomen diabetes type 2

Symptomen diabetes type 2, hoe herken je ze?

 

Type 2 diabetes is een chronische ziekte waarbij de bloedsuikerspiegel (glucose) buitensporig hoog is. De symptomen van diabetes type 2 variëren, maar kunnen onder andere overmatig honger of dorst hebben, vaak moeten plassen, extreme vermoeidheid, neuropathie (zenuwtintelingen) en wazig zien zijn. Hoewel ze vaag kunnen lijken, geldt: hoe eerder u ze opmerkt, hoe beter, want er kunnen ernstige complicaties optreden wanneer type 2 diabetes niet wordt vastgesteld en behandeld.

 

Loopt u risico?

 

Ruim 1,1 miljoen mensen in Nederland zijn gediagnosticeerd met diabetes type 2. Nog eens 750.000 mensen hebben pre-diabetes, waarbij overgewicht een belangrijke rol speelt. Bij ongewijzigd beleid heeft straks een op de drie Nederlanders diabetes type 2. Op dit moment komen er 60.500 patiënten per jaar bij.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen van diabetes type 2, vooral als u:

 • Ouder bent dan 45
 • De diagnose prediabetes hebt
 • Overgewicht en/of inactiviteit hebt

 

Veel voorkomende symptomen van diabetes type 2

Als u de meest voorkomende symptomen van type 2 diabetes kent, kunt u de symptomen die u zou kunnen krijgen, sneller opmerken. Op deze manier kunt u zo snel mogelijk naar uw huisarts gaan.

Veel voorkomende symptomen: vermoeidheid; wazig zicht; overmatige dorst; fruitige adem; toegenomen honger; misselijkheid en braken; toegenomen urineren.

 

Polyurie (Overmatig urineren)

Polyurie is een toename van de frequentie van het plassen. Wanneer u een abnormaal hoog glucosegehalte in uw bloed heeft, onttrekken uw nieren water aan uw weefsels om de glucose te verdunnen, zodat uw lichaam het via de urine kan afvoeren. Uw cellen pompen ook vocht in de bloedbaan om te helpen de suiker weg te spoelen; de nieren zijn niet in staat dit vocht tijdens het filteren weer op te nemen, wat tot overmatig urineren leidt.

Om aan de klinische definitie van polyurie te voldoen, moet de urineproductie voor een volwassene meer dan 2,5 liter per dag bedragen (de normale urineproductie is 1,5 liter per dag). Let op of u vaker naar het toilet gaat dan normaal.

 

Polydipsie (overmatige dorst)

Overmatige dorst gaat meestal samen met meer urineren. Omdat het lichaam water uit de weefsels trekt om het bloed te verdunnen en overtollige glucose kwijt te raken, neemt de drang om te drinken toe. Veel mensen beschrijven deze dorst als onlesbaar.

Om gehydrateerd te blijven, kunt u de drang voelen om overmatig veel vloeistoffen te drinken. Als die vloeistoffen enkelvoudige suikers bevatten (zoals frisdrank, zoete ijsthee, limonade of vruchtensap), zal uw glucosespiegel nog hoger stijgen.

 

Extreme vermoeidheid

Uw lichaam is als een auto – het heeft brandstof nodig om te functioneren. De belangrijkste brandstofbron van het lichaam is glucose, dat wordt afgebroken uit voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten. Insuline, een hormoon dat door de bètacellen van de alvleesklier wordt geproduceerd, verplaatst glucose van het bloed naar de cellen om te worden gebruikt voor energie.

Wanneer u diabetes heeft, maakt uw alvleesklier niet genoeg insuline aan of wordt de insuline die uw lichaam aanmaakt, niet gebruikt zoals het hoort, meestal omdat de cellen er resistent tegen worden. Het resultaat: Je cellen krijgen geen glucose meer en je ervaart een gebrek aan energie en extreme vermoeidheid.

 

Polyfagie (overmatige honger)

Overmatige honger gaat samen met vermoeidheid en verhongering van de cellen. Omdat de cellen resistent zijn tegen insuline, blijft de glucose in het bloed. De cellen kunnen dan geen toegang krijgen tot glucose, waardoor hormonen vrijkomen die de hersenen vertellen dat je honger hebt. Overmatig eten kan de zaken nog ingewikkelder maken door de bloedsuikerspiegel te laten stijgen.

 

Neuropathie (zenuwtintelingen)

Gevoelloosheid, tintelingen of een gevoel van “pinnen en naalden” in de armen of benen als gevolg van diabetes type 2 wordt diabetische neuropathie genoemd. Dit symptoom ontwikkelt zich in de loop van de tijd geleidelijk naarmate een teveel aan suiker de zenuwen beschadigt. Door de glucosespiegels binnen het normale bereik te houden, kan verdere schade worden voorkomen en kunnen de symptomen worden verminderd. Mensen met ernstige neuropathie kunnen medicijnen nodig hebben.

 

Snijwonden en kneuzingen die traag genezen

Wanneer het bloed dik is van de suiker, kan het zich niet zo vrij door het lichaam bewegen. Een goede bloedcirculatie is noodzakelijk voor de genezing: Een slechte bloedcirculatie kan het moeilijk maken voor het bloed om de getroffen gebieden te bereiken, waardoor het genezingsproces wordt vertraagd. Een snijwond of kneuzing die maar langzaam geneest, kan een teken zijn van hoge bloedsuikerspiegel.

 

Wazig zicht, ook een symptoom van diabetes type 2

Wazig zien kan het gevolg zijn van een verhoogde bloedsuikerspiegel. Op dezelfde manier kan vocht dat uit de cellen in de bloedbaan wordt gezogen om glucose te verdunnen, ook aan de ooglenzen worden onttrokken, waardoor deze overmatig droog worden en niet meer scherp kunnen zien. Het is belangrijk om kort nadat de diagnose diabetes type 2 is gesteld, een oogonderzoek te laten doen. Schade aan het oog kan al ontstaan voordat de diagnose diabetes is gesteld.

 


shop voor gezondheid

Leer meer over diabetes


Hoe weet u of u diabetes type 2 heeft?

 

Zeldzame symptomen van diabetes type 2

Hoewel de minder vaak voorkomende symptomen van type 2 diabetes niet door iedereen worden ervaren, kunnen ze een signaal zijn voor de ziekte en zijn ze het waard om op te letten:

 • Droge mond (een teken van uitdroging dat het gevolg kan zijn van meer urineren)
 • Prikkelbaarheid
 • Droge, jeukende huid
 • Huidvlekjes
 • Frequente infecties, zoals gistinfecties
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies (meestal in verband met type 1 diabetes, maar het kan ook voorkomen bij type 2 diabetes wanneer er een insulinetekort is)
 • Erectiestoornissen (na jaren van hoge bloedsuikerspiegel)

Complicaties van diabetes type 2

Complicaties van diabetes ontwikkelen zich langzaam, maar kunnen ernstig worden als de aandoening onbehandeld blijft. Tegen de tijd dat bij iemand diabetes of prediabetes wordt vastgesteld, is het lichaam al ongeveer 10 jaar in gevecht met hoge suiker- en insulinespiegels.

 • Beroerte
 • Hoge bloeddruk
 • Coronaire hartziekte
 • Voetproblemen door onvoldoende doorbloeding en zenuwbeschadiging, soms ernstig genoeg om amputatie te rechtvaardigen
 • Zenuwbeschadiging (neuropathie)
 • Oogbeschadiging (retinopathie)
 • Ketoacidose
 • Nierbeschadiging (nefropathie)

Wanneer naar de dokter?

De symptomen van type 2 diabetes kunnen geleidelijk optreden, maar mogen niet worden genegeerd. Als u een van deze symptomen begint op te merken, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met uw huisarts.

Als bij u diabetes type 2 is vastgesteld, kan hij of zij u in contact brengen met een gecertificeerde diabetes educator en u begeleiden bij het krijgen van voorlichting over zelfmanagement van diabetes.

 

Wanneer moet u naar het ziekenhuis?

Zowel een zeer hoge bloedsuikerspiegel, of hyperglykemie, als een zeer lage bloedsuikerspiegel, of hypoglykemie, kan worden beschouwd als een medisch noodgeval.

Hyperglykemie

Als diabetes onbehandeld blijft en de bloedglucosespiegels te hoog worden, kunnen ernstige complicaties optreden, zoals het hyperglykemisch hyperosmolair nonketotisch syndroom (HHNS), ook wel diabetisch coma of diabetische ketoacidose genoemd. Zoek dringend medische hulp als u symptomen ervaart die verband houden met hyperglykemie:

 • Extreme dorst
 • Frequent urineren
 • Warme, droge huid die niet zweet
 • Hoge koorts
 • Slaperigheid of verwardheid
 • Verlies van gezichtsvermogen
 • Hallucinaties
 • Zwakte aan één kant van het lichaam
 • Hypoglykemie

Als de bloedsuikerspiegel te laag wordt, kunt u een of meer van de volgende symptomen krijgen:

 • Duizeligheid
 • Trillerig/beven
 • Hoofdpijn
 • Zweten
 • Honger

Neem onmiddellijk iets te eten of te drinken dat suiker bevat en overweeg dringende medische verzorging.


Wilt u leren hoe uw diabetes type 2 kan herstellen of voorkomen bekijk dan het programma van Leefstijlexpert Richard de Leth, doctorandus in de geneeskunde. Hij heeft al honderden diabetes type 2 patiënten in geholpen.


Vaak gestelde vragen

 

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van  niet gediagnosticeerde diabetes?

Overmatig urineren, overmatige dorst, overmatige honger en extreme vermoeidheid zijn de meest voorkomende symptomen van diabetes zonder diagnose. Andere veel voorkomende symptomen zijn veranderingen van het gezichtsvermogen, trage genezing van wonden en neuropathie.

Hoe voelt u zich bij type 2 diabetes?

Diabetes type 2 heeft vaak geen duidelijke symptomen. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen echter wel invloed hebben op uw energieniveau en stemming. Een hoge bloedsuiker kan je moe en dorstig maken, terwijl een daling van de bloedsuiker je beverig en zwak kan laten voelen.

Hoe kan ik controleren of ik diabetes heb?

Diabetes wordt vastgesteld met bloedonderzoek waarbij uw bloedsuikerspiegel wordt gemeten. Als u symptomen van diabetes vertoont, kan uw arts laboratoriumtests laten uitvoeren om dit te controleren. Regelmatige screening wordt ook aanbevolen voor mensen vanaf 45 jaar of die bepaalde risicofactoren hebben.

 

De diagnose diabetes kan verontrustend zijn, vooral omdat het een ziekte is waar je dagelijks mee moet omgaan. Het is echter beheersbaar en de stappen die u moet nemen zullen een tweede natuur worden. Het helpt ook om zoveel mogelijk over de aandoening te weten te komen. Voor sommige mensen kunnen aanpassingen aan hun levensstijl, zoals gewichtsverlies, gezond eten en lichaamsbeweging, de bloedsuikerspiegel zelfs onder de diabetesgrens brengen. U kunt uw diabetes onder controle houden en de ziekte hoeft uw leven niet te beheersen.

 

(148)