stoppen met roken

Hoe kan je de trek in een sigaret overwinnen

 

Veel mensen die roken willen graag stoppen vanwege de bijbehorende gezondheidsrisico’s.. Stoppen met roken is voor de meeste rokers een moeilijke opdracht.
Er zijn tal van verbanden gevonden tussen roken en vele gezondheidsaandoeningen, waaronder kanker, hartaandoeningen, beroertes, longaandoeningen en diabetes type 2. Rokers sterven gemiddeld 10 jaar eerder dan niet-rokers.
In 2020 concludeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er een hoger risico op ernstige symptomen en overlijden was bij mensen in het ziekenhuis met COVID-19 die rookten in vergelijking met niet-rokers.
Ondanks de risico’s rookt bijna 20 % van de volwassenen in Nederland. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat nicotine verslavend is en het moeilijk is om van de gewoonte af te komen. Er is echter veel steun en hulp beschikbaar.
Met de juiste aanpak is het zeker mogelijk om deze ongezonde routine te doorbreken. Dat men voor eens en altijd van de gewoonte kan afkomen.

Wat gebeurt er als je stopt met roken?

 

Hoe sneller je stopt, hoe sneller je veranderingen in je lichaam en gezondheid zult merken. Kijk wat er gebeurt als je voorgoed stopt.


Na 20 minuten
Controleer je hartslag, die begint al weer normaal te worden.


Na 8 uur
Uw zuurstofgehalte herstelt zich, en het schadelijke koolmonoxidegehalte in uw bloed zal met de helft zijn gedaald.


Na 48 uur
Is alle koolmonoxide weggespoeld. Uw longen ruimen slijm op en uw smaak- en reukzin verbetert.


Na 72 uur
Als u merkt dat u gemakkelijker ademt, komt dat omdat uw bronchiën zich beginnen te ontspannen. Ook uw energie zal toenemen.


Na 2 tot 12 weken
Het bloed pompt veel beter door naar uw hart en spieren omdat uw bloedsomloop is verbeterd.


Na 3 tot 9 maanden
Eventuele hoest, piepende ademhaling of ademhalingsproblemen zullen verbeteren omdat uw longfunctie tot 10% toeneemt.


Na 1 jaar
Goed nieuws! Uw risico op een hartaanval zal gehalveerd zijn in vergelijking met dat van een roker.


Na 10 jaar
Nog meer goed nieuws! Uw risico op overlijden aan longkanker is gehalveerd in vergelijking met een roker.

Ikstopwel.nl begeleidt rokers op diverse manieren om in één keer te stoppen met roken. Met een krachtig online programma of door de inzet van een begeleidingsprogramma voor rokers die het liever op eigen kracht doen. 86% van onze deelnemers stopt na afronding van het online programma definitief met roken. Wil je meer weten?

(156)