eletrisch roken of stoppen met roken

Elektrisch roken of toch helemaal stoppen?

Waar roken vroeger, tot ver in de jaren 70, behoorlijk gangbaar was en kinderen veelvuldig met ‘roken’ in aanraking kwamen, is stoppen met roken nu meer de gangbare situatie. Een alternatief is tegenwoordig overstappen op elektrisch roken. Het idee over roken en stoppen met roken is heden ten dage  totaal anders.

 

Roken, hoe ging dat vroeger?

  • Kinderen in de jaren 70 -de hedendaagse veertigers- kregen indirect mee dat roken ‘de norm’ was onder volwassenen. Natuurlijk mochten zij zelf niet roken, maar eenmaal de leeftijd van 15, 16 jaar bereikt, dan mocht je wel ‘gewoon thuis roken’.
  • Verjaardagen werden aangekleed met niet alleen bakjes noten, maar ook met borrelglaasje voorzien van sigaretten voor de gasten.
  • Wat rookte men? Sigaretten met of zonder filter, pijptabak, shag.
  • Tot ver in de jaren 80 troffen kinderen ‘chocolade-sigaretten’ in hun schoen, gekregen van de goedheiligman.
  • Roken werd gewoon binnenshuis gedaan, in aanwezigheid van de kinderen.
  • Het merk dat je rookte deed er toe: Belinda was er voor de vlotte huisvrouw, Pallmall voor de sportieve levensgenieter, Marlboro voor de échte roker, Camel voor de tikje alternatieveling.
  • Overal in de jaren 80 stonden grote reclameborden van sigaretten fabrikanten en waren tijdschriften voorzien van hippe reclame’s.
  • Tot het jaar 2000 waren er nog steeds in ieder treintoestel rokers-coupé’s.
  • Uiteindelijk kwam het rokersverbod in de horeca er, rond 2008.
  • Kijken we terug naar nog vroegere tijden; de jaren 40, dan mochten jongens die op hun 13e van school kwamen gaan roken indien zij gingen werken. Dan was je een “man”. Op je 13e.


Ikstopwel.nl begeleidt rokers op diverse manieren om in één keer te stoppen met roken. Met een krachtig online programma of door de inzet van een begeleidingsprogramma voor rokers die het liever op eigen kracht doen. 86% van onze deelnemers stopt na afronding van het online programma definitief met roken. Wil je meer weten?

 

Stoppen met roken het  nieuwe normaal?

Roken was heden ten dage nog niet eerder zó erg het onderwerp van gesprek, roken is niet langer wenselijk. Het alternatief, elektrisch roken,  zorgt er voor dat elektrisch roken de mogelijkheid is  op plekken waar de tabakssigaret niet meer welkom is  (binnen de privé sfeer maar ook daarbuiten is de e-sigaret echter vaker niet, dan wel toegestaan). Dit komt omdat de e-liquids (e-liquid is de verdampvloeistof) eveneens -zij het in mindere mate- giftige stoffen bevatten. Helemaal stoppen met roken  is en blijft het allerbeste:

 

30 tips voor een gelukkig en gezonder leven

 

 

(105)