sportblessures

Sportblessures

 

Je bent een actief persoon. Je bent sterk, vastberaden en je eist veel van jezelf en je lichaam. Maar dan, wanneer je het het minst verwacht, merk je dat je pijn hebt. Je bent niet in staat om jezelf op te voeren tot hetzelfde niveau als je normaal doet. Een sportblessure! Ga je naar de dokter of moet je het uitzitten?

Het antwoord is simpel, luister naar je lichaam. Hoewel we allemaal wel eens ongemak hebben, is hevigere pijn niet normaal. Als je extreme pijn hebt, stop dan onmiddellijk met die activiteit en laat je lichaam rusten. Als de sportblessure niet binnen een week of twee beter gaat met rust, moet u misschien een afspraak maken met een arts.

 

Oorzaak en behandelingen sportblessures

 

Veel sportblessures worden veroorzaakt door overbelasting en onjuiste warming-ups of cooling-downs. U kunt pijn of gevoeligheid in een spier of pees misschien verbeteren met een paar eenvoudige strategieën die u zelf kunt proberen voordat u besluit naar een arts te gaan:

Geef het geblesseerde gebied 48 uur rust
IJs met tussenpozen gedurende de eerste 24 tot 48 uur; leg nooit direct ijs op de huid, maar gebruik een dunne handdoek en pas het ijs elke twee uur gedurende 20 minuten toe
Compressieverbanden kunnen worden gebruikt om de zwelling te verminderen en de beweging te beperken; zorg ervoor dat de verbanden niet te strak worden aangetrokken
Elevatie door het geblesseerde lichaamsdeel in een verhoogde en rustende positie boven het hart te brengen

Rek de gespannen spier een paar keer per dag voorzichtig uit
“Als u iets heeft dat verder gaat dan de gebruikelijke pijntjes en dat niet verdwijnt met rust, kan dit een aanwijzing zijn dat er iets ernstig mis is,”

 

 

Onvermogen om een lichaamsdeel, zoals uw arm of been, volledig te bewegen
Rug- of nekpijn
Onvermogen om te staan of te lopen
Gewrichtsinstabiliteit of blokkering
Zichtbare misvorming in de armen, benen of gewrichten
Pijn die u uit uw slaap houdt
Pijn die niet weggaat met rust

Als u een open wond heeft, een hersenschudding, een brandwond, een dierenbeet of u bloedt, ga dan meteen naar de eerste hulp.

 

(29)