prediabetes

Prediabetes, diabetes type 2 voorkomen

Prediabetes is een vroeg waarschuwingssignaal dat u mogelijk op weg bent naar diabetes type 2. Prediabetes betekent dat uw bloedsuikerspiegel (glucose) hoger is dan normaal, maar niet hoog genoeg om als diabetes type 2 te worden beschouwd.

Hoewel prediabetes u een hoger risico op diabetes type 2, hartaandoeningen en beroertes kan geven, kunnen veranderingen in uw levensstijl diabetes type 2 en andere ernstige gezondheidsproblemen voorkomen of uitstellen.

Tekenen en risicofactoren voor prediabetes

De risicofactoren voor diabetes zijn onder meer:

 • Overgewicht (met een body mass index-BMI van meer dan 25)
 • Een zittende levensstijl hebben
 • Leeftijd van 45 jaar of ouder
 • Een familiegeschiedenis van type 2 diabetes, met name een ouder, broer of zus met de ziekte
 • Minder dan drie keer per week lichamelijk actief zijn
 • Een voorgeschiedenis van diabetes tijdens de zwangerschap, ook wel zwangerschapsdiabetes genoemd, of bevalling van een baby die meer dan 4 kg woog
 • Het hebben van polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

 

Het voorkomen van diabetes type 2

De eerste stap in het voorkomen van de ontwikkeling van prediabetes is het leiden van een gezonde levensstijl. Hoe eerder u veranderingen in uw levensstijl doorvoert, hoe meer kans u maakt om diabetes te voorkomen.

Zelfs voordat er een formele diagnose wordt gesteld, is het voor iedereen met de bovengenoemde risicofactoren belangrijk om een risicobeoordeling te doen.

Het starten met gezonde veranderingen in levensstijl is een belangrijk element:

 • Gewichtsverlies,
 • Matige lichaamsbeweging
 • en het eten van een uitgebalanceerd dieet dat bestaat uit fruit en groenten.

 

Prediabetes betekent dat uw lichaam niet genoeg insuline produceert of dat de insuline niet goed werkt. Wat prediabetes anders maakt dan diabetes, is dat de suiker die zich in uw bloed heeft opgehoopt, nog geen ernstige schade aan organen heeft veroorzaakt, een belangrijk gevolg van diabetes type 2.

Voedingssupplement

GlucoCare is een voedingssupplement dat bijdraagt tot het behoud van een normale bloedsuikerspiegel, waarmee GlucoCare uniek is als ideale aanvulling op aanpassing van levensstijl en dieet bij personen die een verhoogd risico lopen op diabetes type II. Het is een product op basis van berberine, extract van banaba bladeren en chroom. Chroom draagt bij tot het behoud van een normale bloedsuikerspiegel.

Overgewicht verliezen

Afvallen kan de insulineresistentie verminderen, waardoor het lichaam het hormoon beter kan gebruiken. Onderzoek heeft aangetoond dat het verliezen van een kleine hoeveelheid gewicht uw risico op diabetes type 2 kan verlagen. Een kleine hoeveelheid gewichtsverlies betekent ongeveer 5% tot 7% van uw lichaamsgewicht.

Lichaamsbeweging stimuleren

Regelmatige lichaamsbeweging betekent ten minste 150 minuten per week stevig wandelen of een vergelijkbare activiteit. Fietsen, hardlopen, zwemmen en wandelen zijn zeer aan te bevelen activiteiten. De meeste professionals in de gezondheidszorg raden aan om vijf dagen per week 30 minuten matig intensief te bewegen, dat wil zeggen genoeg om je in het zweet te werken.

 

 

Laat u testen op prediabetes

Als u eenmaal uw leefstijl hebt aangepast, moet u naar uw arts gaan. Een eenvoudige bloedtest wordt gebruikt om de diagnose prediabetes te stellen. De meest populaire, uitgebreide en nauwkeurige test is de geglycosyleerde hemoglobine (A1C)-test.

A1C-test

Een A1C-test meet uw gemiddelde bloedsuiker over de afgelopen 90 dagen. Dit gebeurt door het percentage bloedsuiker, of geglyceerd hemoglobine, in het bloed te meten. Hoe meer suiker er in het bloed zit, hoe hoger uw A1C- niveau.

Een A1C-niveau onder 5,7% wordt als normaal beschouwd
Een A1C tussen 5,7% en 6,4% wordt beschouwd als prediabetes
Een A1C-waarde van 6,5% of hoger bij twee afzonderlijke tests wijst op diabetes type 2

Het is belangrijk op te merken dat de hemoglobine A1C-test niet perfect is. Bepaalde omstandigheden zoals zwangerschap en sommige bloedziekten kunnen leiden tot onnauwkeurige testresultaten.

Plasmaglucose nuchtere test

Een tweede bloedtest die wordt gebruikt om de diagnose prediabetes te stellen is een nuchtere plasmaglucose -test. Dit is normaal gesproken de eerste test die artsen gebruiken omdat deze direct resultaat geeft. Er wordt een bloedmonster afgenomen nadat u ten minste acht uur of een hele nacht hebt gevast. De interpretatie omvat:

 • Een nuchter plasmaglucosegehalte van minder dan 100 milligram per deciliter (mg/dL) wordt als normaal beschouwd.
 • Een nuchter plasmaglucosegehalte van 100 tot 125 mg/dL wordt als prediabetes beschouwd. Dit resultaat wordt soms “verminderde nuchtere glucose” genoemd.
 • Een nuchter plasmaglucosegehalte van 126 mg/dL of hoger wijst op diabetes type 2.

Een orale glucosetolerantietest of een willekeurige bloedsuikertest worden soms ook, maar minder vaak, gebruikt om prediabetes vast te stellen.

Bepaalde medicijnen kunnen uw bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Vertel uw arts voor de test welke medicijnen u gebruikt, inclusief kruiden-, recept- en receptvrije medicijnen.


shop voor gezondheid

Meer over Diabetes


Na de diagnose met prediabetes

Als u gediagnosticeerd bent met prediabetes kan het volgen van de tips van een diabetes preventie programma u helpen veranderingen in uw levensstijl aan te brengen die blijvend zijn. Het programma heeft mensen geholpen hun risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 sterk te verlagen.

Door samen te werken met een getrainde coach om realistische doelen te stellen; het ontdekken van gezonde voedingsalternatieven en gepersonaliseerde oefenroutines; het vinden van manieren om stress te beheersen en vooruitgang bij te houden; en het aansluiten bij steungroepen met vergelijkbare doelen en uitdagingen, zorgt ervoor dat u met succes blijvende veranderingen in uw levensstijl kunt doorvoeren.

Neem onmiddellijk contact op met een gezondheidsdeskundige als u algemene symptomen van diabetes ervaart, zoals

 • Toegenomen honger
 • Verhoogde dorst
 • Onverwacht gewichtsverlies
 • Frequent urineren
 • Wazig zicht
 • Extreme vermoeidheid
 • Slechte wondgenezing

Hoge bloedsuikers gedurende een lange periode kunnen organen in het hele lichaam beschadigen. Hoe langer je wacht, hoe groter het risico op ernstige complicaties.

Lees ook ons blog : Behandeling diabetes type 2, complicaties voorkomen – Gezondheidsblog (medischemallemolen.nl)

(47)