pompoenen

Pompoenen, hoe gezond zijn ze?

 

Pompoenen zijn een groentesoort waar mensen vaak aan denken als traditionele halloweenversiering. Het vruchtvlees van de pompoenplant biedt echter een reeks gezondheidsvoordelen naast deze populaire happening.

Pompoen is een voedzame oranje groente en een zeer nutriëntenrijk voedsel. Hij bevat weinig calorieën, maar is rijk aan vitaminen en mineralen, die ook allemaal in de zaden en sappen zitten. Pompoenen bevatten een schat aan antioxidanten, Vitamine C, vitamine E en bètacaroteen.

Er zijn veel manieren om pompoen te verwerken in desserts, soepen, salades, conserven en zelfs als vervanging voor boter.

Hier onderzoeken we de vele voordelen van pompoen, geven we een overzicht van de voedingswaarde en kijken we naar manieren om pompoen in een gezond dieet op te nemen.

 

Voordelen van pompoenen

 

Pompoen heeft een reeks fantastische voordelen, waaronder dat het één van de bekendste bronnen van bètacaroteen is. Bètacaroteen is een krachtige antioxidant die oranje groenten en fruit hun levendige kleur geeft. Het lichaam zet alle ingenomen bètacaroteen om in vitamine A.

 

Het consumeren van voedsel met veel bètacaroteen kan de volgende voordelen hebben:

 

Veel studies hebben aangetoond dat het eten van meer plantaardig voedsel, zoals pompoen,

  • het risico van obesitas en algemene sterfte vermindert
  • helpt diabetes en hartziekten te voorkomen
  • een gezonde teint en gezond haar bevordert
  • de energie verhoogt
  • een gezonde body mass index (BMI) helpt te bereiken/behouden
  • helpt bij het regelen van de bloeddruk
  • beschermt tegen leeftijdgerelateerde oogproblemen
  • het bètacaroteen in pompoen kan het risico op bepaalde soorten kanker helpen verminderen

 

Voeding pompoenen

1 kopje of 250 gram gekookte, uitgelekte pompoen, zonder zout:

1,76 g eiwit
2,7 g vezels
49 calorieën (kcal)
0,17 g vet
0 g cholesterol
12 g koolhydraten

Pompoen levert ook een reeks essentiële vitaminen en mineralen, waaronder:

vitamine A
vitamine C
vitamine E
riboflavine
kalium
koper
mangaan
thiamine
vitamine B-6
folaat
pantotheenzuur
niacine
ijzer
magnesium
fosfor

Deze groentesoort is  een fantastische bron van vezels.
Vezels vertragen de suikeropname in het bloed, bevorderen een regelmatige stoelgang en vergemakkelijken de spijsvertering. Een gezonde inname van vezels kan ook helpen het risico op darmkanker te verminderen.

 

 

Pompoenen verwerken in je dieet

 

Er zijn veel manieren om pompoen te eten. Thuis verse pompoen bereiden levert de meeste gezondheidsvoordelen op, maar pompoen in blik is ook een goede keuze. Pompoen behoudt veel van zijn gezondheidsvoordelen tijdens het inblikken.
BijpPompoen in blik mag wel slechts één ingrediënt bevatten, namelijk pompoen.

Zorg ervoor dat de pompoen nog een paar centimeter steel heeft. Hij moet ook hard en zwaar zijn voor zijn grootte. Ongesneden pompoenen kunnen op een koele, donkere plaats maximaal 2 maanden bewaart worden.

Hier zijn enkele eenvoudige tips om pompoen op te nemen in een gezond dieet:

Maak je eigen pompoenpuree in plaats van ingeblikt te kopen.
Gebruik pompoenpuree of pompoen uit blik in plaats van olie of boter in bakrecepten.
Maak een snelle traktatie van pompoen-chocolade-yoghurt door Griekse yoghurt, pompoenpuree of pompoen uit blik, honing, kaneel en cacaopoeder te combineren.

 

Uw gids voor gezond eten

 

Pompoenpitten

 

pompoenpitten

 

Pompoenpitten bevatten veel magnesium, vezels en gezonde vetzuren. Het lichaam heeft magnesium nodig voor meer dan 300 processen, waaronder het afbreken van voedsel voor energie.

Studies hebben aangetoond dat sommige van de macromoleculen in pompoenpitten kunnen helpen bij het beheer van de bloedsuikerspiegel.
Een laag magnesiumgehalte komt vaak voor bij mensen met insulineresistentie, een van de redenen waarom diabetes optreedt.
30 gram pompoenpitten bevatten zo’n 170 milligram magnesium. Volwassenen zouden dagelijks tussen 310 en 420 mg magnesium moeten innemen, afhankelijk van hun leeftijd en geslacht.

Tips voor verwerking van pompoenpitten

  • Bestrijk pompoenpitten met olijfolie, kruid ze met komijn en bak ze tot ze bruin en geroosterd zijn.
  • Strooi pompoenpitten over een salade.
  • Maak pompoenpittenboter door hele, rauwe pompoenpitten in een keukenmachine te mengen tot een gladde massa.

(117)