zwangerschapssymptomen

PMS versus zwangerschapssymptomen

 

Het premenstrueel syndroom veroorzaakt verschillende symptomen die sterk lijken op die van een vroege zwangerschapssymptomen. Daarom hebben sommige vrouwen moeite om te bepalen of ze zwanger zijn of dat hun menstruatie op het punt staat te beginnen.

 

De symptomen van zowel premenstrueel syndroom (PMS) als zwangerschapssymptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar ze omvatten vaak gevoelige borsten, krampen en veranderingen in de stemming.

 

In dit artikel vergelijken we de symptomen van PMS met die van een vroege zwangerschapssymptomen en bekijken we de verschillen tussen de twee.

Wederzijdse symptomen van PMS en zwangerschapssymptomen

Symptomen die zowel bij PMS als bij zwangerschap voorkomen zijn onder andere:

 • Veranderingen in de stemming
 • Maagkrampen kunnen een symptoom zijn van zowel PMS als een beginnende zwangerschap.
 • Zich geïrriteerd, angstig of verdrietig voelen of huilbuien komen vaak voor bij zowel de eerste dagen van de zwangerschap als in de dagen voor de menstruatie.

Deze symptomen van PMS verdwijnen meestal zodra de menstruatie begint. Als de stemmingswisselingen echter aanhouden en de menstruatie uitblijft, kan dit wijzen op een zwangerschap.

Aanhoudende gevoelens van droefheid kunnen wijzen op depressie. Raadpleeg een arts als de slechte stemming 2 weken of langer aanhoudt.
Ongeveer 10 procent van de zwangere vrouwen wereldwijd heeft last van een psychische aandoening, waarvan depressie de meest voorkomende is.

Constipatie

Hormonale veranderingen zijn een veel voorkomende oorzaak van constipatie bij vrouwen. De schommelingen kunnen de stoelgang vertragen.

Uit onderzoek blijkt dat tot 40 procent van de vrouwen last heeft van constipatie tijdens de zwangerschap, maar ook veel vrouwen vlak voor de menstruatie hebben er last van.

Zwangere vrouwen hebben het vaakst last van constipatie in de eerste twee trimesters, terwijl vrouwen met PMS-gerelateerde darmproblemen meestal verlichting ervaren nadat hun menstruatie is begonnen.

Pijn en gevoeligheid in de borsten

Veranderingen in de borsten zijn een veel voorkomend symptoom van zowel PMS als vroege zwangerschapssymptomen. De veranderingen kunnen bestaan uit:

 • pijn
 • gevoeligheid
 • zwelling
 • zwaarte
 • gevoeligheid
 • hobbelig borstweefsel

De ernst van deze symptomen varieert van persoon tot persoon.

Bij mensen met PMS zijn de borstgerelateerde symptomen echter meestal het belangrijkst net voor de menstruatie, en ze worden meestal beter tijdens de menstruatie of net na het einde ervan.

In het begin van de zwangerschap kunnen de borsten bijzonder gevoelig aanvoelen en worden ze vaak zwaarder. Het gebied rond de tepel kan prikken of pijnlijk aanvoelen. Sommige vrouwen krijgen ook duidelijker zichtbare blauwe adertjes aan het oppervlak van de borsten.

De borstklachten tijdens de zwangerschap beginnen 1 tot 2 weken na de bevruchting en kunnen aanhouden tot de bevalling.

Vermoeidheid

Het hormoon progesteron draagt bij tot vermoeidheid en moeheid vóór de menstruatie. De vermoeidheid verdwijnt meestal zodra de menstruatie begint.

Bij vrouwen met een hevige menstruatie kan overmatige vermoeidheid de hele menstruatie aanhouden. Het kan ook een teken zijn van bloedarmoede door ijzertekort.

Vermoeidheid is ook een veel voorkomend symptoom van een vroege zwangerschap. De vermoeidheid houdt vaak het hele eerste trimester aan en sommige vrouwen voelen zich de volle 9 maanden moe. Moeilijk slapen en vaak ’s nachts moeten plassen kunnen de vermoeidheid tijdens de zwangerschap verergeren.

Bloedingen of vlekken

In het begin van de zwangerschap kunnen zich lichte bloedingen voordoen. Dit wordt innestelingsbloeding genoemd en treedt meestal op 10-14 dagen na de bevruchting.

Veel vrouwen hebben geen last van innestelingsbloedingen. Anderen merken het misschien niet op. Het is veel lichter dan de menstruatie.

PMS veroorzaakt meestal geen spotting, hoewel een menstruatie op de eerste dag heel licht kan zijn. Meestal duurt een menstruatiebloeding 4 of 5 dagen en het veroorzaakt een groter bloedverlies dan het spotting van de implantatie.

Kramp

Kramp komt vaak voor bij zowel PMS als bij een vroege zwangerschap. Vroege zwangerschapskrampen zijn vergelijkbaar met menstruatiekrampen, maar ze kunnen lager in de maag optreden.

Deze krampen kunnen tijdens de zwangerschap weken of maanden aanhouden, omdat het embryo zich innestelt en de baarmoeder uitrekt.

Hoofdpijn en rugpijn

Hormonale veranderingen kunnen zowel hoofdpijn als rugpijn veroorzaken in het begin van de zwangerschap en voor de menstruatie.

Veranderingen in eetlust

Veranderingen in de hormonen kunnen ertoe leiden dat vrouwen vóór de menstruatie trek krijgen in zoetigheid.
Verhoogde eetlust en het verlangen naar voedsel zijn veel voorkomende symptomen van zwangerschap, maar ze kunnen ook optreden bij PMS.

Veel mensen met PMS hebben een verhoogde eetlust en verlangen naar zoet of vet voedsel, of koolhydraatrijke maaltijden. Veranderingen in de hormonen oestrogeen en progesteron hebben waarschijnlijk invloed op het verlangen vlak voor de menstruatie.

Velen hunkeren naar specifieke voedingsmiddelen en hebben een afkeer van andere, omdat ze de aanblik of geur ervan zeer onaangenaam vinden. Voedselaversie komt veel minder vaak voor bij mensen met PMS.

Een TENS apparaat kan helpen bij de pijnbestrijding van vele PMS/menstruatieklachten en is een goede vervanger voor pijnstillers.  Een TENS apparaat helpt bij de pijnbestrijding door het sturen van kleine stroompjes die via de elektroden op het lichaam naar de zenuwbanen worden gestuurd. Bij mogelijke zwangerschap moet je voor gebruik eerst een arts om advies vragen. TENS is zeker een bewezen pijnbestrijder tijdens de bevalling.


productzoeker_zwangerschap


Symptomen die eigen zijn aan zwangerschap

Sommige symptomen wijzen eerder op een prille zwangerschap dan op een naderende menstruatie. Toch kan een persoon alleen zeker zijn door een zwangerschapstest thuis te doen of een arts te bezoeken.

Symptomen die eerder op een zwangerschap wijzen, zijn onder meer:

Een gemiste menstruatie

Een menstruatie missen is een van de duidelijkste tekenen van een zwangerschap. Als de menstruatie een week uitblijft en een zwangerschap tot de mogelijkheden behoort, doe dan een zwangerschapstest.

Veel tests zijn zeer gevoelig en kunnen zwangerschapshormonen opsporen enkele dagen voor een gemiste menstruatie.

Er kunnen echter vele andere redenen zijn voor een gemiste of verlate menstruatie, zoals

 • Stress
 • Laag lichaamsgewicht
 • Polycysteus ovariumsyndroom
 • u neemt of stopt met anticonceptie of u verandert van methode
 • Een medische aandoening, zoals schildklieraandoeningen of diabetes
 • Menopauze
 • Misselijkheid

Misselijkheid en braken komen vaak voor in het begin van de zwangerschap. Hoewel een licht spijsverteringsprobleem vlak voor de menstruatieperiode kan optreden, zijn misselijkheid en braken geen typische PMS-symptomen.

Het zijn echter wel vaak voorkomende symptomen van een vroege zwangerschap. Misselijkheid treft tot 80 procent van de zwangere vrouwen. Misselijkheid en braken beginnen meestal voor de 9e week van de zwangerschap.

Meestal nemen deze zwangerschapssymptomen af tegen het tweede trimester, maar sommige vrouwen hebben de hele zwangerschap last van misselijkheid.

Veranderingen van de tepels

Hoewel er zowel tijdens de PMS-periode als tijdens de zwangerschap borstveranderingen kunnen optreden, treden er zelden veranderingen op aan de tepels vóór de menstruatie.

Als de tepelhof, de gekleurde zone rond de tepel, donkerder of groter wordt, kan dit wijzen op een zwangerschap. Deze veranderingen kunnen al 1 of 2 weken na de conceptie optreden.

Wanneer naar de dokter?

Vrouwen die vermoeden dat ze zwanger zijn, moeten een zwangerschapstest thuis doen. Als het resultaat positief is, maak dan een afspraak met een arts om de zwangerschap te bevestigen en de volgende stappen te plannen.

Als de test negatief is, maar er geen menstruatie optreedt binnen 1 of 2 weken na de uitgerekende datum, is het ook een goed idee om naar een arts te gaan.

De arts kan helpen bepalen wat de reden is van een late of gemiste menstruatie en behandelingsopties aanbevelen. Hij of zij kan ook ingaan op eventuele ongewone symptomen.

(28)