PEZEN EN LIGAMENTEN

Pezen en ligamenten: wat is het verschil?

 

Pezen en ligamenten zijn vezelachtige banden van bindweefsel. Beide spelen een rol bij het stabiliseren van het skelet en het mogelijk maken van beweging.

Pezen en ligamenten lopen vaak blessures op, die meestal vergelijkbare symptomen en behandelingen hebben. Beide soorten structuren kunnen zwakker worden naarmate men ouder wordt en blessures kunnen vaker voorkomen naarmate men ouder wordt.

In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen pezen en ligamenten, inclusief mogelijke blessures en hoe deze te behandelen.


Wat zijn pezen en ligamenten?

Pezen en ligamenten spelen beide een belangrijke rol bij het mogelijk maken van beweging.
Pezen en ligamenten zijn dikke weefselbanden die bestaan uit collageen. Ze helpen beide om lichaamsstructuren te stabiliseren en lichaamsbewegingen mogelijk te maken.

Het belangrijkste verschil tussen pezen en ligamenten is dat ze verschillende delen van de anatomie met elkaar verbinden. Pezen verbinden spieren met botten, terwijl ligamenten botten met andere botten verbinden.

Daarnaast zijn er nog enkele andere kleine anatomische verschillen.

Pezen bevatten bundels vezels, die omgeven worden door een type weefsel dat endotenon wordt genoemd. Dit weefsel zorgt ervoor dat de bundels peesvezels tegen elkaar kunnen bewegen en zo de lichaamsbeweging ondersteunen.

Ligamenten zijn over het algemeen elastischer dan pezen. Er zijn twee verschillende soorten ligamenten: witte en gele. Witte ligamenten zijn rijk aan stevige collageenvezels, die niet erg elastisch zijn. Gele ligamenten bevatten meer elastische vezels, die meer beweging mogelijk maken.

Ligamenten bevinden zich bij gewrichten, terwijl pezen zorgen voor de verbinding tussen spieren en botten, waardoor de spieren verschillende delen van het lichaam kunnen bewegen.

Ligamenten en pezen kunnen relatief gemakkelijk uitrekken of scheuren. De symptomen van pees- en gewrichtsbandenblessures lijken veel op elkaar.Blessures die pezen en ligamenten aantasten

Blessures aan pezen en ligamenten komen vaak voor. Verschillende factoren kunnen het risico op blessures vergroten, waaronder:

 • overbelasting, bijvoorbeeld door sporten
 • trauma door een val of klap
 • verdraaiing van de pees of het ligament in een lastige positie
 • zwakte in de omliggende spieren als gevolg van een zittende levensstijl

Enkele veel voorkomende blessures zijn:

Peesblessures

Iemand kan een peesblessure oplopen tijdens het sporten.
Peesblessures komen relatief vaak voor, vooral bij mensen die aan sport doen. Naar schatting 30-50% van de sportblessures heeft te maken met peesproblemen.

Een veel voorkomende sportblessure is een verrekking, dat is een beschadiging van een pees of de spier waarmee deze is verbonden. De blessure kan zeer pijnlijk zijn. Ernstige verrekkingen kunnen weken of maanden duren voordat ze genezen zijn.

Trauma door vallen of het plotseling verdraaien van een pees kan een verrekking veroorzaken. Mensen die niet actief zijn, kunnen kwetsbaarder zijn voor verrekkingen, vooral als ze plotseling actief worden of spierzwakte krijgen door inactiviteit.

Tendinitis treedt op wanneer een pees ontstoken en geïrriteerd raakt. Tendinitis kan ontstaan na een trauma, zoals een verrekking, maar het is meestal een overbelastingsblessure. Mensen met tendinitis kunnen merken dat het gebied pijnlijk is, gezwollen is en warm aanvoelt.

Tendinose is een soort scheur die vergelijkbaar is met een verrekking, maar die zich meestal in de loop van vele maanden of jaren voordoet als gevolg van overbelasting of een verkeerde sporttechniek.

Subluxatie gebeurt wanneer een pees van zijn plaats verschuift. Een persoon kan een knallend of krakend geluid horen wanneer dit gebeurt en vervolgens pijn en zwakte ervaren in het aangetaste gewricht. Soms komt en gaat de pijn. Subluxatie is waarschijnlijker bij mensen met bepaalde genetische anatomische verschillen, maar pezen kunnen ook van hun plaats breken als gevolg van een blessure.

Peesrupturen kunnen ook voorkomen. Deze blessures kunnen het gevolg zijn van een combinatie van direct trauma en chronisch trauma. Scheuren komen vaak voor bij de achillespezen, biceps, knieën en quadriceps.


 

Gewrichtsbanden

Een verstuiking treedt op wanneer een gewrichtsband verrekt of scheurt. Het kan een tijdelijk, klein ongemak zijn of een invaliderende blessure die maanden nodig heeft om te genezen. De knieën, enkels en polsen zijn zeer kwetsbaar voor verstuikingen door vallen, vooral als iemand in een lastige positie terechtkomt waardoor de gewrichtsband wordt uitgerekt en verdraaid.

Artsen delen verstuikingen in drie categorieën in:

 • Lichte verstuikingen waarbij de vezels van het ligament uitrekken, maar het ligament niet scheurt.
 • Matige verstuikingen waarbij het ligament gedeeltelijk scheurt.
 • Ernstige verstuikingen waarbij het ligament volledig scheurt. Dit type verstuiking maakt het gewricht volledig instabiel en vereist vaak een chirurgische behandeling.

Sommige types van ligamentletsels komen vaker voor dan andere. Een gescheurde voorste kruisband (ACL) is bijvoorbeeld een vaak voorkomend type knieverstuiking.

Op een bepaald moment na een gewrichtsbandletsel kan het gewricht instabiel aanvoelen. Deze instabiliteit komt vaak voor bij verstuikte enkels en knieën.Andere weke delen blessures

Naast verrekkingen en verstuikingen kunnen mensen ook de pezen of ligamenten kneuzen, samen met het omliggende weefsel.

Bursitis is een soort ontsteking die kan aanvoelen als een verwonding van de pees of de gewrichtsband. Bursitis ontstaat wanneer slijmbeurzen – kleine, met gel gevulde zakjes die de botten, pezen en spieren in de buurt van de gewrichten beschermen – ontstoken raken. Deze ontsteking ontstaat vaak door overbelasting of extreme belasting van het gewricht. Veel mensen hebben naast tendinitis ook last van bursitis.Verschillen in behandelingen

Het aanbrengen van een kompres kan helpen bij de behandeling van een letsel aan ligamenten of pezen.
De behandelingen voor ligamenten- en peesblessures lijken sterk op elkaar.

Voor kleine verrekkingen, verstuikingen, ontstekingen en andere blessures zullen de meeste artsen de RICE-methode aanraden:

 • Geef het geblesseerde gebied rust en vermijd het belasten ervan.
 • Geef de blessure ijs om zwelling en pijn te verminderen.
 • Comprimeer het letsel met een compressiekledingstuk of -wikkel om de zwelling te verminderen en de genezing te bevorderen.
 • Leg het letsel hoger dan de hoogte van het hart om de pijn te verlichten en de zwelling te verminderen.

Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) die zonder recept verkrijgbaar zijn, kunnen helpen tegen de pijn. Het is echter belangrijk om pijnstillers niet te gebruiken als een manier om de pijn te negeren en terug te keren naar de dagelijkse activiteiten. Pijnstillers genezen de onderliggende aandoening niet, en te veel gewicht op een geblesseerde pees of gewricht zetten kan het letsel verergeren.

Voor ernstigere blessures kan een aanvullende behandeling nodig zijn. Sommige mensen vinden verlichting door fysiotherapie, vooral als ze lijden aan chronische of overbelastingsblessures.

Wanneer een gewrichtsband of pees volledig scheurt, kan het nodig zijn dat een arts deze operatief herstelt.

Bursitis en tendinitis

Deze genezen vaak vanzelf, maar in sommige gevallen kan een ontstoken slijmbeurs geïnfecteerd raken. Wanneer dit gebeurt, kan een arts het vocht afvoeren of zelfs de slijmbeurs verwijderen.

Subluxatie

De behandeling voor subluxatie hangt af van de ernst en de onderliggende oorzaak. In veel gevallen zal een persoon een operatie en fysiotherapie nodig hebben. Als een persoon een onderliggende aandoening heeft die het risico op subluxatie verhoogt, kan een arts aanvullende behandelingen of veranderingen in levensstijl aanbevelen.

Tendinitis

Dit geneest vaak vanzelf, maar sommige mensen vinden verlichting door corticosteroïde injecties. Wanneer tendinitis chronisch of ernstig is, kan een arts een operatie aanbevelen om ontstoken of beschadigd weefsel te verwijderen.


 

Bekijk hier het volledige gamma braces


Samenvatting

Verwondingen aan pezen en ligamenten kunnen zeer pijnlijk zijn. Een persoon kan de blessure zelfs verwarren met een botbreuk. Het is erg moeilijk om de blessure zelf te diagnosticeren of om op basis van de symptomen alleen het verschil te zien tussen pees- en ligamentletsels.

Hoewel veel kleine pees- en gewrichtsletsels vanzelf genezen, zal een letsel dat hevige pijn veroorzaakt of pijn die na verloop van tijd niet vermindert, behandeld moeten worden.

Een arts kan snel een diagnose stellen en een passende behandeling aanbevelen. Onbehandelde pees- en gewrichtsletsels verhogen het risico op zowel chronische pijn als secundaire letsels. Mensen moeten snel medische hulp zoeken in plaats van de pijn te negeren.

Lees ook ons blog : knieblessures-voorkomen-en-behandelen

(126)