peesontsteking

Peesontsteking van de hand, pols en elleboog

 

 

Als uw hand pijn begint te doen rond uw duim of pols, hebt u mogelijk een peesontsteking van de hand. Repetitieve activiteiten waarbij uw hand en pols betrokken zijn zorgen voor overbelasting en veroorzaken vaak deze irritatie en ontsteking van de pezen in uw hand.

 

Anatomie van de hand

De hand bestaat uit botten, ligamenten, spieren en pezen. Pezen zijn flexibele, taaie weefselbanden die spieren met botten verbinden. Wanneer pezen in uw hand ontstoken, gescheurd of geïrriteerd raken, wordt de aandoening tendonitis genoemd.

 

Wat veroorzaakt peespijn in uw handen?

Overmatig gebruik van uw hand en pols is de meest voorkomende oorzaak van peesontsteking in de hand. Uw hand te veel gebruiken is een gemakkelijke manier om een overbelastingsblessure op te lopen.

 

Andere oorzaken zijn:

Sportblessures
Reumatoïde artritis
Spierspanning
Problemen met de schildklier
Polsbreuken


Wat zijn de symptomen van peesontsteking in de hand?

 

Peesontsteking in de hand maakt bewegingen zoals het maken van een vuist, het draaien van de pols of het vastpakken van voorwerpen erg pijnlijk. Pijn en zwelling aan de basis van de duim zijn de twee meest voorkomende peesontsteking van de hand symptomen, veroorzaakt door peesontsteking.

 

Andere veel voorkomende symptomen zijn:

Een “knakkend” of pakkend gevoel bij het bewegen van uw hand
Kleine knobbel of met vloeistof gevulde cyste aan de basis van uw duim
Teder of warm aanvoelen
Moeite met het bewegen van uw hand en pols
Als dagelijkse taken zoals het optillen van een koffiemok of het schillen van aardappelen moeilijk voor u zijn, kan het tijd zijn om een hand- en polsspecialist te raadplegen.

 

Hoe kom je van peesontsteking in de hand af

 

Om te bepalen of u peesontsteking van de hand heeft, zal uw hand- en polsarts u vragen naar een volledige medische geschiedenis, u uw symptomen laten beschrijven en een lichamelijk onderzoek doen. Een röntgenfoto of MRI kan nodig zijn om de diagnose te bevestigen en te bepalen of er andere problemen zijn.

 

Wat is de behandeling van tendonitis hand?

 

Het verminderen van pijn en ontsteking is prioriteit nummer één bij de behandeling van tendonitis van de hand. Zodra uw ontsteking afneemt, zullen uw pijn en de andere symptomen vanzelf overgaan.

Als uw blessure het gevolg is van overbelasting, verminder dan uw activiteitenniveau voor de activiteit die uw pijn veroorzaakt. Volg de niet-operatieve behandelingsopties van uw arts om uw pijn en ontsteking binnen een paar weken te verminderen.

Uw niet-operatieve pijnbestrijdingsarts kan u behandelingen aanraden zoals:

Anti-inflammatoire en pijnmedicatie
Cortisone-injectie
Aangepaste lichamelijke activiteiten
Rust
Koud kompres
Dragen van een pols spalk
Oefeningen voor fysiotherapie
Rekken voor hand en polsAls uw symptomen niet verbeteren met niet-operatieve behandelingen of fysiotherapie-oefeningen voor handpeesontsteking, en uw peesontsteking ernstig is, kan een operatie nodig zijn. Deze operatie zal gespannen peesgebieden vrijmaken en ontstoken weefsels verwijderen, zodat uw pees niet meer “vastloopt” en vrijer beweegt.

 

Lees ook ons blog : alles-wat-u-moet-weten-over-het-rusteloze-benen-syndroom

 

 

(101)