toegevoegde suikers

Pas op voor toegevoegde suikers

 

Een voedingspatroon met veel suikers wordt in verband gebracht met obesitas, diabetes, hartziekten en zelfs kanker. Leer hoe u toegevoegde suikers kunt herkennen en de hoeveelheid die u consumeert kunt beperken.

 

Hoeveel suiker is goed?

 

Het consumeren van een beetje suiker is OK. Het probleem is dat de gemiddelde mens ongeveer drie keer zoveel suiker binnenkrijgt als wordt aanbevolen. Dagelijks zouden vrouwen niet meer dan 6 theelepels (25 g) en mannen niet meer dan 9 theelepels (38 g) suiker moeten eten.

 

Is te veel suiker een probleem?

 

In het kort, ja. Een voedingspatroon met veel toegevoegde suikers is in verband gebracht met obesitas, diabetes, hart- en leverziekten, en zelfs kanker en dementie. Het eten van te veel suiker verdringt voedzaam voedsel en voorkomt dat u aan uw voedingsbehoeften voldoet. Het beperken van toegevoegde suikers in de voeding is belangrijk voor de algehele gezondheid, dus bewaar die traktaties voor speciale gelegenheden.

 

Welk voedsel bevat toegevoegde suikers?

 

Bijna alle voeding bevat wel wat suiker, maar dat is niet per definitie slecht!

Suiker zit van nature in fruit, groenten en granen. Wanneer voedsel in zijn meest natuurlijke vorm wordt gegeten (bijv. een appel of havermout), is de natuurlijke suiker meestal in kleine hoeveelheden en wordt deze vergezeld door vezels, vitaminen, mineralen en water.

Suiker wordt vaak tijdens de verwerking aan voedsel toegevoegd. Alle suiker die aan voedsel wordt toegevoegd en die er niet van nature in zit, wordt “toegevoegde suiker” genoemd. Een voorbeeld is fructose (de natuurlijke suiker in fruit) toegevoegd aan een mueslireep in de vorm van hoge fructose maïssiroop. Toegevoegde suiker kan problematisch zijn omdat de hoeveelheid die in producten wordt gebruikt vaak veel groter is dan wat er van nature in zit. Omdat het zo lekker smaakt, eet je er uiteindelijk meer van, waardoor je veel meer suiker binnenkrijgt dan je nodig hebt.

Als je eten/drinken in één of andere verpakking zit, is er waarschijnlijk suiker aan toegevoegd.

 

Hoe weet ik of er toegevoegde suikers in een voedingsmiddel zitten?

 

Kijk op de ingrediëntenlijst voor een van deze suiker aliassen:

 

  • Dextrose
  • Glucose – stroop
  • Glucose – fructosestroop
  • Fructose (stroop)
  • Sacharose
  • Sucrose
  • Maisstroop
  • Siroop
  • Invertsuiker
  • Maltodextrine
  • Melasse (stroop)
  • Kandij(suiker)
  • Rietsuiker
  • Geleisuiker
  • Druivensuiker
  • Basterdsuiker

 

Wil je meer weten over suikervrij eten en je energieker voelen door het weglaten van slechts dit één product?

Bekijk hier de website natuurlijk suikervrij

 

Hoe kan ik minder toegevoegde suikers eten/drinken?

 

Drink gewoon water. Gebruik water als je primaire drank en bewaar suikerhoudende traktaties voor speciale gelegenheden. Vermijd het drinken van uw suiker.

Eet minder kant-en-klaar voedsel. Als iemand anders je eten klaarmaakt, wordt er suiker toegevoegd. Kook meer thuis.

Geef minder vaak toe. Bij luxe drankjes, fastfood en desserts is suiker in overvloed aanwezig. Maar de hoeveelheid suiker kan oplopen door het toe te voegen aan alles wat je de hele dag door eet (koffie, toast, thee, brood, snacks, enz.) Trakteer jezelf af en toe in plaats van dagelijks en let op de eetgewoonten bij elke maaltijd.

Eet kleinere porties. Minder eten betekent minder suiker in het algemeen. Kies kleine hoeveelheden van verwennerij.

Snack op groenten. Als je honger hebt tussen maaltijden door, grijp dan naar verse groenten en fruit in plaats van verpakte snacks en koekjes. Groenten ontbreken meestal in het dieet van de meeste mensen, dus vul aan!

Gebruik fruit om te zoeten. Koop gewone yoghurt en voeg bevroren fruit of banaan toe. Voeg fruit toe aan gewone havermout of ontbijtgranen.

 

Wil je meer weten over suikervrij eten en je energieker voelen door het weglaten van slechts dit één product?

Bekijk hier de website natuurlijk suikervrij

 

 

(20)