Ouderenzorg

Ouderen laten hun gebit te weinig controleren

Mensen worden tegenwoordig steeds ouder. Dat is geweldig natuurlijk, zeker als iemand in goede gezondheid oud kan worden. Helaas laten veel mensen boven de 65 jaar hun gebit te weinig controleren. Een slechte mondgezondheid kan tot veel gebitsproblemen en andere gezondheidsproblemen leiden. In dit artikel leest u meer over waarom het juist voor ouderen belangrijk is om het gebit regelmatig te laten controleren. 

 

Waarom is een gebitscontrole bij ouderen belangrijk? 

Tanden en kiezen gaan een leven lang mee als ze goed verzorgd worden en regelmatig gecontroleerd worden door de tandarts. Welke leeftijd iemand ook heeft, het is altijd belangrijk om minimaal twee keer per dag te poetsen om ervoor te zorgen dat de tanden en het tandvlees gezond blijven.  

Mensen worden tegenwoordig steeds ouder. Dat is geweldig natuurlijk, zeker als iemand in goede gezondheid oud kan worden. Helaas laten veel mensen boven de 65 jaar hun gebit te weinig controleren. Een slechte mondgezondheid kan tot veel gezondheidsproblemen leiden. In dit artikel leest u meer over waarom het juist voor ouderen belangrijk is om het gebit regelmatig te laten controleren. 

 

Wat zijn de gevolgen van een slechte gebitscontrole? 

De gedachte dat mensen met een gebitsprothese nooit meer naar een tandarts hoeven te gaan, is een hardnekkig misverstand. Juist vanwege het slinken van het kaakbot, of wondjes in de mond veroorzaakt door een slechtpassend gebit, is het belangrijk om de mond regelmatig te laten controleren. Een slechte prothese en mondhygiëne kunnen ook voor grotere lichamelijke problemen zorgen. 

 

Waarom laten ouderen hun gebit te weinig controleren? 

Het is vrij duidelijk dat een tandartsbezoek niet zo makkelijk is voor hulpbehoevende ouderen en ouderen die alleen wonen. Daarnaast moeten ouderen veel en hebben vaak weinig energie om alles te doen. Maar er zijn nog meer redenen waarom ouderen weinig naar de tandarts gaan. Hieronder staan de meest voorkomende redenen op een rij: 

 

  • Slechte mobiliteit

Wanneer ouderen slecht ter been zijn, is een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist een hele opgave. Vaak moet er een rolstoel geregeld worden of is het noodzakelijk dat iemand mee gaat. Veel ouderen zien het niet zitten om dit elke keer zelf te regelen en willen anderen hier ook niet mee belasten. Daarom wordt er vaak voor gekozen om maar niet naar de tandarts te gaan. 

  • Te weinig of geen geld

Vooral ouderen met een AOW-uitkering vinden het afsluiten van een aanvullende tandverzekering vaak te duur. Daarom slaan ze een bezoek aan de tandarts een jaartje over, en daarna nog eentje. 

  • Vanwege een kunstgebit 

Sommige ouderen dragen een kunstgebit en denken daarom dat ze niet meer naar de tandarts hoeven te gaan. Maar dat is niet waar. Wanneer mensen ouder worden, slinkt het kaakbot. De prothese kan vervolgens het mondslijmvlies beschadigen. Kortom, ook voor ouderen met een kunstgebit geldt dat ze regelmatig voor controle naar de tandarts moeten gaan. 

 

 

 

Jordan 3-in-1 Flosser is een wegwerp floss maakt het gemakkelijk om een mooie glimlach te krijgen. Flossen verwijdert tandplak tussen de tanden effectief, tandheelkundige stok verwijdert voedsel van tussen de tanden en stimuleert het tandvlees, de tongschraper verwijdert bacteriën op de tong en zorgt voor een frisse adem. 6x36 stuks
Meer info
bol.com (€18,95)
Voel het verschil van de zachte reiniging met onze poetsdruksensor terwijl jouw tanden witter worden in slechts 1 week. De Philips Sonicare ProtectiveClean 4500 series HX6830/53 - Elektrische tandenborstel laat je weten wanneer je te hard poetst en wanneer je jouw opzetborstel moet vervangen.
Meer info
bol.com (€80,99)
Rapid white Bleaching strips : Al na 4 dagen tot 5 tinten wittere tanden. Rapid White biedt met zijn innovatieve technologie een snelle en effectieve manier om uw tanden te bleken, en geheel zonder waterstof-peroxide.
Meer info
deonlinedrogist.nl (€18,49)
Meer info
bol.com (€21,95)

 

Help ouderen hun gebit te verzorgen 

Juist voor ouderen is het belangrijk is om het gebit gezond te houden. De gezondheid van de mond heeft namelijk ook effect op de rest van het lichaam. Laten we ouderen helpen door op te letten of ze wel naar de tandarts gaan. Het liefst ieder half jaar. Het team van tandartsenpraktijk de Molen staat klaar voor ouderen om een gebitscontrole uit te voeren. 

 

30 tips voor een gelukkig en gezonder leven

 

(115)

Rapid white Bleaching strips : Al na 4 dagen tot 5 tinten wittere tanden. Rapid White biedt met zijn innovatieve technologie een snelle en effectieve manier om uw tanden te bleken, en geheel zonder waterstof-peroxide.