menopauze opvliegers

Opvliegers na de menopauze

 

Meer dan 80% van de vrouwen krijgt op een bepaald moment voor of na de menopauze last van opvliegers. Veranderende hormonen worden verondersteld de oorzaak te zijn van opvliegers en andere symptomen van de menopauze, waaronder angst, slapeloosheid, gewrichtspijn en problemen met het geheugen.

Bij sommige mensen kunnen deze symptomen, waaronder opvliegers, ook na de menopauze blijven bestaan. Hier is wat u moet weten over het ervaren van opvliegers na de menopauze, inclusief mogelijke oorzaken en wanneer u met uw arts moet praten.

 

Wat zijn opvliegers?

Een opvlieger is een plotseling gevoel van warmte in het bovenlichaam. Het is typisch voelbaar in het gezicht, de nek en de borst. Het gezicht van een persoon kan er rood uitzien tijdens een opvlieger, en ze kunnen zweten en zich angstig voelen.

Opvliegers zijn tijdelijk en duren meestal één tot vijf minuten.

Opvliegers kunnen zowel overdag als ’s nachts optreden. “Nachtelijk zweten’ is de term die wordt gebruikt om nachtelijke opvliegers te beschrijven, die de slaap kunnen verstoren.

Sommige mensen hebben slechts af en toe last van opvliegers, terwijl anderen ze vaak gedurende de dag hebben. Hoewel opvliegers een normale reactie zijn op de veranderingen die in het lichaam plaatsvinden, kunnen ze ongemakkelijk en verontrustend zijn.

 

Wat zijn de symptomen van opvliegers na de menopauze?

Symptomen die kunnen optreden bij opvliegers zijn onder andere:

Blozend uiterlijk (rode, vlekkerige huid)
Warmte die zich over het bovenlichaam verspreidt
Zweten
Een kil gevoel wanneer de opvlieger stopt
Snelle hartslag
Angst

 

Wat veroorzaakt opvliegers na de menopauze?

Opvliegers ontstaan wanneer de oestrogeenspiegel in het lichaam daalt. Oestrogeen is een hormoon dat verantwoordelijk is voor de regulatie van het voortplantingssysteem bij mensen met een baarmoeder.

Dalende oestrogeenniveaus beïnvloeden de hypothalamus, het deel van de hersenen dat de eetlust, lichaamstemperatuur, hormonen en slaappatronen regelt. De hypothalamus wordt ook wel de thermostaat van het lichaam genoemd vanwege de rol die het speelt bij het regelen van de lichaamstemperatuur.

Een daling van de oestrogeenniveaus kan ertoe leiden dat de hypothalamus gemengde signalen krijgt. Als hij voelt dat het lichaam “te warm” is, zet hij een reeks gebeurtenissen in gang om het lichaam af te koelen: De bloedvaten verwijden zich, de bloedstroom naar de oppervlakte van de huid wordt verhoogd en de hartslag kan toenemen terwijl het lichaam probeert af te koelen. Sommige mensen hebben het koud na een opvlieger.

Waarom de menopauze voor iedereen anders is

De meeste opvliegers worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, maar ze kunnen ook verband houden met andere gezondheidsaandoeningen, stoffen en zelfs bepaalde behandelingen of medicijnen.

 

Andere dingen die opvliegers na de menopauze kunnen veroorzaken zijn onder andere:

Alcohol
Cafeïne
Kanker en/of kankerbehandeling
Bijwerkingen van medicijnen
Zwangerschap
Problemen met de schildklier

 

Hoe lang duren opvliegers na de menopauze?

De intensiteit en frequentie van opvliegers variëren. Sommige mensen ervaren ze meerdere keren per dag, terwijl anderen slechts af en toe een opvlieger hebben. Opvliegers duren meestal één tot vijf minuten per keer.1

Gemiddeld duren de opvliegersymptomen zeven of meer jaar voor en na de menopauze, hoewel sommige mensen er 10 jaar of langer last van kunnen hebben.

Het tijdstip waarop u voor het eerst last krijgt van opvliegers, kan aangeven hoe lang u er last van zult hebben. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat mensen die vóór de menopauze opvliegers kregen, deze bijna 12 jaar lang hadden, vergeleken met mensen die hun eerste opvlieger na de menopauze kregen, die er gemiddeld drie jaar last van hadden.

Kunnen opvliegers aanhouden na de menopauze?

Ja. Opvliegers nemen na de menopauze meestal langzaam af, hoewel sommige mensen ze tot 10 of meer jaar na de menopauze blijven ervaren.

 

Risicofactoren

Sommige mensen hebben geen last van opvliegers als onderdeel van de overgang naar de menopauze, maar er zijn enkele dingen waardoor iemand meer kans heeft om ze te krijgen.

Factoren die uw kans op opvliegers kunnen vergroten, zijn onder andere:

U had premenstrueel syndroom (PMS) toen u menstrueerde.
Uw ras: Zwarte mensen in de menopauze hebben vaker last van opvliegers dan andere rassen, terwijl Aziatische mensen in de menopauze het minst vaak last hebben van opvliegers.
U heeft een hoge body mass index (BMI), wat in verband wordt gebracht met vaker en heviger opvliegers.
U rookt momenteel of heeft in het verleden gerookt.
Bent u in de perimenopauze?

 

Opvliegers na de menopauze beheersen

U kunt uw opvliegersymptomen misschien beheersen met enkele eenvoudige huismiddeltjes. Hier zijn een paar dingen die u kunt proberen:

 • Vermijd pikant eten. Als u pikant voedsel eet, gaat de kerntemperatuur van uw lichaam omhoog en kunt u zelfs gaan zweten. Het kan helpen om op te letten wat u eet en drinkt, en op te merken of bepaalde voedingsmiddelen of dranken een opvlieger veroorzaken.
 • Draag een katoenen pyjama. Opvliegers kunnen een goede nachtrust in de weg staan. Het dragen van een katoenen pyjama en/of het gebruik van katoenen of verkoelende lakens kan verlichting geven bij opvliegers en nachtelijk zweten, en u helpen beter te slapen.
 • Kleed u in laagjes. Veranderingen in de kerntemperatuur van uw lichaam kunnen een opvlieger veroorzaken. Het kan helpen om u in laagjes te kleden, omdat u dan snel kleding kunt uittrekken als u het warm krijgt en een opvlieger voelt aankomen.
 • Houd het koel. Zet uw ramen open of gebruik een ventilator of airconditioner om de temperatuur in uw huis te verlagen.
 • Beperk alcohol en cafeïne. Beide stoffen kunnen de kans op een opvlieger vergroten.
 • Houd uw gewicht op peil. Een hoger lichaamsgewicht wordt in verband gebracht met het krijgen van opvliegers. Een voedzaam dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen u helpen uw gewicht onder controle te houden.
 • Mediteer. Uit een onderzoek uit 2020 bleek dat meditatie sommige mensen helpt bij het beheersen van hun menopauzesymptomen.
 • Beoefen mindfulness. Net als meditatie kan mindfulness sommige mensen helpen om te gaan met hun menopauzesymptomen, waaronder opvliegers.
 • Stoppen met roken. Roken wordt in verband gebracht met een hogere incidentie van opvliegers. Als u momenteel rookt, praat dan met uw arts over middelen om te stoppen.
 • Nippen van koud water. Nippen van ijswater, vooral bij het begin van een opvlieger, kan u helpen afkoelen.
 • Gebruik cold packs. Probeer bij het begin van een opvlieger een cold pack op uw gezicht of borst aan te brengen om het warme gevoel te kalmeren.

 


overwin de menopauze

Overwin de menopauze


Wanneer moet u naar uw arts gaan?

Opvliegers komen vaak voor tijdens de menopauze, maar sommige mensen hebben er vaak en hevig last van. In sommige gevallen zijn opvliegers storend voor iemands leven en kunnen ze een grote invloed hebben op hun welzijn.

Als uw opvliegers uw dagelijks leven verstoren of u beletten een goede nachtrust te hebben, praat dan met uw arts. Er zijn enkele behandelingen die u misschien kunt proberen om opvliegers onder controle te krijgen.

 

Medicijnen

Als veranderingen in levensstijl en huismiddeltjes u niet van opvliegers afhelpen, kan uw arts u medicijnen voorschrijven.

Hormoonvervangingstherapie

Hormoonvervangingstherapie maakt gebruik van medicijnen die synthetische hormonen bevatten om de geslachtshormonen te vervangen die het lichaam na de menopauze niet meer aanmaakt.

Meestal wordt oestrogeen voorgeschreven, maar als u nog een baarmoeder hebt, zal uw arts waarschijnlijk ook progesteron voorschrijven om u te beschermen tegen baarmoederkanker (dat in verband wordt gebracht met het gebruik van alleen oestrogeentherapie).

De tijd dat u hormoonvervangtherapie moet gebruiken, hangt af van hoe intens uw symptomen zijn en hoe lang ze duren.

 

Antidepressiva

Lage doses antidepressiva kunnen helpen om de symptomen van de menopauze, waaronder opvliegers, te verminderen. Hoewel deze medicijnen over het algemeen niet zo effectief zijn als hormoonvervangingstherapie, zijn ze een optie voor mensen die geen hormoonvervangtherapie-medicijnen kunnen gebruiken.

 

Orale anticonceptiemiddelen

Orale anticonceptiemiddelen of geboortebeperking, bevatten combinaties van oestrogeen en progesteron. Hoewel de menopauze het einde betekent van iemands vruchtbare jaren, kan anticonceptie worden voorgeschreven om de hormonen te helpen reguleren en opvliegers en nachtelijk zweten te verminderen.

Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven vóór de menopauze (perimenopauze), wanneer uw menstruatie onregelmatig is en u misschien voor het eerst menopauzesymptomen begint te vertonen.

Onderzoek suggereert dat deze medicijnen de onregelmatigheid van de menstruatie en de vasomotorische symptomen (waaronder opvliegers) van de menopauze kunnen verbeteren.

 

Vaak gestelde vragen

Wanneer stoppen de opvliegers na de menopauze?

Veel mensen hebben nog jaren last van opvliegers na hun laatste menstruatiecyclus. Opvliegers houden gemiddeld zeven jaar aan na de menopauze, hoewel sommige mensen ze 10 jaar of langer hebben.

Kun je jaren na de menopauze nog opvliegers krijgen?

Ja. Opvliegers komen vaak voor na de menopauze en kunnen nog 10 jaar of langer na de laatste menstruatie optreden.

Wat veroorzaakt opvliegers ruim na de menopauze?

De meeste opvliegers worden veroorzaakt door veranderingen in de hormoonspiegels die vóór, tijdens en na de menopauze optreden. Het lichaam kan jaren nodig hebben om zich aan te passen aan de daling van oestrogeen, en sommige mensen krijgen nog steeds opvliegers tot ver na hun zeventigste.

Wat veroorzaakt nachtelijk zweten jaren na de menopauze?

Soms hebben mensen ook na de menopauze nog last van nachtelijke opvliegers, het zogeheten “nachtzweten”. Een daling van de oestrogeenspiegel is de belangrijkste oorzaak van nachtelijk zweten na de menopauze.

Hoe snel beginnen de opvliegers na een medische menopauze?

De medische menopauze begint in principe op de dag van de operatie. Het abrupte verlies van hormonen die door de eierstokken worden geproduceerd, kan onmiddellijk na de ingreep hevige opvliegers veroorzaken.

De menopauze is een tijd van grote veranderingen en overgang in het leven van een vrouw. De verandering in de hormoonspiegels kan verontrustende symptomen veroorzaken, zoals opvliegers, die uw lichamelijke en geestelijke welzijn kunnen beïnvloeden.

Hoewel opvliegers normaal zijn voor mensen tijdens de overgang naar de menopauze, en zelfs daarna, kunnen deze symptomen ontwrichtend zijn. Als u last heeft van opvliegers die u belemmeren in uw vermogen om rustig te slapen en die uw dagelijkse activiteiten beïnvloeden, praat dan met uw arts.

Er zijn enkele huismiddeltjes die kunnen helpen, zoals het koel houden van uw huis en het vermijden van voedsel of dranken die opvliegers opwekken. Als deze veranderingen niet voldoende zijn, kan uw arts u misschien medicijnen voorschrijven om uw opvliegers te verlichten.

 

 

 

(29)