oorzaken diabetes type 2

Oorzaken diabetes type 2 en risicofactoren

 

Hoe diabetes type 2 vaststellen?

De oorzaken van Diabetes type 2 zorgen voor veel voorkomende aandoening met tal van risicofactoren. Het kenmerk van de ziekte is een stijging van de bloedsuikerspiegel (glucose) en een verhoogde weerstand tegen het hormoon insuline, dat glucose naar de cellen transporteert. Zonder voldoende insulinegevoeligheid blijft er te veel glucose in de bloedbaan, wat tot gevaarlijke complicaties kan leiden. De oorzaken van type 2 diabetes kunnen variëren van levensstijlfactoren. Factoren zoals obesitas en gebrek aan beweging tot de diagnose zwangerschapsdiabetes tijdens de zwangerschap.

 

 

Veel voorkomende oorzaken van diabetes type 2

 

Type 2 diabetes wordt over het algemeen beschouwd als een levensstijlziekte. Dit betekent dat de kans op het ontwikkelen van de aandoening toeneemt op basis van verschillende levensstijlfactoren, maar familiegeschiedenis en genetica spelen ook een belangrijke rol.

 

Mogelijke oorzaken van diabetes type 2 zijn de volgende:

 

 • Verkeerde voeding:
  Een dieet dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde koolhydraten. Dit is vaak gelinkt aan diabetes type 2.
  Vezels, fruit en groenten beschermen tegen de ziekte.
 • Laag activiteitenniveau:
  Omdat lichaamsbeweging de spieren kan helpen glucose uit de bloedbaan te gebruiken, is een zittende levensstijl een risicofactor voor diabetes.
 • Verhoogde leeftijd:
  Diabetes type 2 kan op elke leeftijd ontstaan. De diagnose wordt meestal gesteld bij volwassenen ouder dan 45 jaar.
 • Verhoogde cardiovasculaire bloedmarkers:
  Hoge lipide bio markers zoals triglyceriden en cholesterol worden sterk geassocieerd met de ziekte.
 • Zwaarlijvigheid:
  Een body mass index van meer dan 30 is gecorreleerd met diabetes type 2.
 • Voorgeschiedenis van het metabool syndroom:
  Gedefinieerd als een constellatie van verschillende biomarkers en metingen, zoals hoog cholesterol en triglyceriden, hoge taille-heup verhouding, hoge bloeddruk, enz. Het hebben van metabool syndroom is zeer sterk gekoppeld aan de prevalentie van hoge bloedsuikerspiegel zoals gezien in diabetes.
 • Voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes:
  Deze suikerziekte ontstaat als je zwanger bent en gaat na de bevalling weer over. Vaak merk je zelf niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes komt voor bij ongeveer 1 op de 20 zwangerschappen. Er is drie tot tien keer zoveel kans om diabetes type 2 te ontwikkelen als zwangerschapsdiabetes wordt gediagnosticeerd. Meestal zo’n vijf tot tien jaar nadat ze zijn bevallen. Hun baby’s lopen ook het risico om later diabetes te ontwikkelen.

Type 2 Diabetes: Wat u moet weten

 

Genetica

 

Het blijkt dat mensen die familieleden hebben bij wie diabetes type 2 is vastgesteld, een groter risico lopen om zelf diabetes te krijgen. Bovendien kan ook de afkomst zorgen voor een hoger dan normale kans op type 2 diabetes, dankzij hun genotypes. Studies tonen aan dat er meer dan 120 genvarianten zijn geïdentificeerd. Genvarianten die verband houden met het veroorzaken van type 2 diabetes.

Het hebben van een genetische aanleg voor type 2 is echter geen garantie voor een diagnose. De levensstijl speelt een belangrijke rol bij het bepalen wie diabetes krijgt – een concept dat epigenetica wordt genoemd – waarbij genen kunnen worden in- of uitgeschakeld. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid voedingsstoffen, het gewicht, de leeftijd, het geslacht en andere levensstijlkenmerken.

 

Cardiovasculair

 

Hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte (totaal cholesterol en LDL-cholesterol) zijn de belangrijkste risicofactoren voor vele ziekten en aandoeningen, waaronder diabetes type 2. Deze bloedmarkers wijzen niet alleen op mogelijke schade aan uw hartvaten. Ze zijn ook twee belangrijke componenten van het metabool syndroom. Dit is een cluster van symptomen waaronder zwaarlijvigheid, een hoge taille-heup verhouding (wat duidt op een verhoogd niveau van metabolisch actief visceraal vet rond uw organen), en hoge bloeddruk. Het hebben van het metabool syndroom verhoogt uw risico op hartaandoeningen, beroertes en diabetes.


Risicofactoren van de levensstijl

 

Afgezien van genetica en familiegeschiedenis zijn de belangrijkste risicofactoren voor type 2 diabetes gebaseerd op de levensstijl.

 

Obesitas

 

De belangrijkste risicofactor voor type 2 diabetes is obesitas. Overgewicht verhoogt het risico op insulineresistentie omdat vet het vermogen van het lichaam om insuline effectief te gebruiken belemmert.

Insuline helpt glucose uit de bloedbaan te transporteren met behulp van glucosetransporters.
Zwaarlijvigheid kan samenhangen met genen en familiegeschiedenis, maar ook met voeding en activiteitenniveau, ziekten en medicatie.

Mensen met diabetes type 2 die zwaarlijvig zijn, kunnen hun bloedsuiker beter beheersen door slechts 5% tot 10% van hun lichaamsgewicht te verliezen. Voor mensen met prediabetes kan een dergelijk bescheiden gewichtsverlies de symptomen omkeren.

 

Sedentaire levensstijl

 

De eerste richtlijn is om meer te bewegen en minder te zitten. Inactiviteit en overgewicht gaan hand in hand in de richting van een diagnose van type 2. Spiercellen hebben meer insulinereceptoren dan vetcellen, dus een persoon kan insulineresistentie verminderen door te bewegen. Meer bewegen verlaagt ook de bloedsuikerspiegel doordat het de insuline helpt effectiever te werken.


shop voor gezondheid

Leer meer over diabetes


Top 7 risicofactoren voor type 2 diabetes

 

Eetgewoonten

Meer dan 90% van de mensen met diabetes type 2 heeft overgewicht. Een overmaat aan geraffineerde, eenvoudige koolhydraten en een gebrek aan vezels dragen beide bij aan overgewicht en de diagnose diabetes. Overstappen op een dieet dat gebaseerd is op complexe koolhydraten (denk aan zoete aardappelen, zilvervliesrijst, linzen), vezelrijke groenten en fruit (bladgroenten, bessen), magere eiwitten (vis, gevogelte) en gezonde vetten (olijven, avocado, noten en zaden) kan diabetes type 2 daadwerkelijk omkeren of voorkomen.

 

Verhoogde leeftijd

Hoe ouder we worden, hoe groter het risico op diabetes type 2, omdat de insulinegevoeligheid afneemt naarmate we ouder worden. Ongeacht gewicht of lichaamsmassa, kunnen ouderen toch aanleg hebben voor het krijgen van diabetes. Wetenschappers denken dat de alvleesklier met ons mee veroudert en niet meer zo efficiënt insuline pompt als toen we jonger waren. Bovendien worden onze cellen met het ouder worden resistenter tegen insuline, waardoor het moeilijker wordt om glucose effectief uit de bloedbaan te verwijderen.

 

Lees ook ons blog : Symptomen diabetes type 2, hoe herken je ze? – Gezondheidsblog (medischemallemolen.nl)

Vaak gestelde vragen

 

Wat is de meest voorkomende oorzaak van type 2 diabetes?

Type 2-diabetes begint meestal met insulineresistentie, een aandoening waarbij de spier-, lever- en vetcellen insuline niet efficiënt kunnen gebruiken. Als gevolg daarvan heeft het lichaam meer insuline nodig om glucose in de cellen te krijgen en na verloop van tijd kan de alvleesklier dit niet meer bijbenen. Overgewicht en een zittende levensstijl kunnen leiden tot insulineresistentie.

 

Kun je op elke leeftijd diabetes type 2 krijgen?

Ja, je kunt op elke leeftijd type 2 diabetes krijgen. Zelfs kinderen kunnen diabetes type 2 krijgen. Het komt echter vaker voor bij mensen boven de 45 jaar.

 

Waarom is leeftijd een risicofactor voor diabetes?

Naarmate ons lichaam ouder wordt, gebeuren er twee dingen die het risico op diabetes vergroten: een toename van de insulineresistentie en een afname van de werking van de pancreas cellen. Het risico op type 2 diabetes neemt toe op 45-jarige leeftijd.

Sommige risicofactoren voor diabetes, zoals familiegeschiedenis en genetische aanleg, heb je misschien niet in de hand, maar je kunt nog steeds veel doen om je bloedsuiker onder controle te houden en te voorkomen dat de ziekte zich ontwikkelt.

 

De sleutel is om volledig te kiezen voor een gezonde levensstijl: Werk samen met een voedingsdeskundige om ervoor te zorgen dat u voldoende vezels, gezonde vetten en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, en zoek een personal trainer om u te helpen een fitnessschema op te stellen dat past bij uw capaciteiten en schema. En vergeet ook niet voldoende te slapen en uw stressniveau te verlagen, want stress kan ook een rol spelen bij het in balans houden van uw bloedsuiker.

Wilt u leren hoe uw diabetes type 2 kan herstellen of voorkomen bekijk dan het programma van Leefstijlexpert Richard de Leth, doctorandus in de geneeskunde. Hij heeft al honderden diabetes type 2 patiënten in geholpen.

(80)