ondergewicht, snel en veilig aankomen

Ondergewicht, snel en veilig aankomen.

Hoewel mager zijn vaak gezond is, kan ondergewicht een probleem zijn. Vooral als het het resultaat is van slechte voeding of als je zwanger bent of andere gezondheidsproblemen hebt.

Ondergewicht wordt vaak lange tijd niet gezien of onderschat en dit mede als gevolg van het huidige, opgedrongen slankheidsideaal. Vaak wordt een ideaal gewicht vooropgesteld dat ver onder het biologisch normale lichaamsgewicht ligt.

In de medische praktijk betekent een Body Mass Index (BMI = gewicht (kg) / lengte2 (m2) lager dan 18,5 ondergewicht. De vetmassa kan eveneens als referentie worden gehanteerd. De normale waarden voor vrouwen zijn 20% tot 25% en voor mannen 15% tot 20%. 

Bij ondergewicht is het wenselijk om samen met je huisarts of diëtist je probleem te evalueren. Samen kan je plannen maken om uw streefgewicht te bereiken en de kans op gezondheidsproblemen vermijden.

  • onvruchtbaarheid
  • ontwikkelingsachterstand
  • een verzwakt immuunsysteem
  • osteoporose
  • een verhoogd risico op complicaties bij operaties
  • ondervoeding

Hier zijn enkele gezonde manieren om aan te komen in gewicht als u ondergewicht heeft:

 

Bij ondergewicht is het aangewezen om vaker te eten.Als je ondergewicht hebt, heb je sneller een vol gevoel. Eet vijf tot zes kleinere maaltijden gedurende de dag in plaats van twee of drie grote maaltijden.

 

Kies voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen


Kies als onderdeel van een gezond voedingspatroon volkorenbrood, -pasta en -granen, fruit en groenten, zuivelproducten, magere eiwitbronnen, vette vis, noten en zaden.

 

Probeer smoothies en shakes.

Neem geen light frisdrank, koffie of andere dranken met weinig calorieën en weinig voedingswaarde. Drink in plaats daarvan smoothies of gezonde shakes met melk en vers of diepvriesfruit en strooi er wat gemalen lijnzaad in. In sommige gevallen kan een vloeibare maaltijdvervanger worden aanbevolen.

 

Let op wanneer u drinkt.


Sommige mensen vinden dat het drinken van vocht voor de maaltijd hun eetlust vermindert. In dat geval kan het beter zijn om calorierijkere dranken te drinken bij een maaltijd of tussendoortje. Voor anderen kan het beter zijn om 30 minuten na de maaltijd te drinken, in plaats van tijdens de maaltijd.

 

Laat elke hap tellen.


Snack noten, pindakaas, kaas, gedroogd fruit en avocado’s. Neem als tussendoortjes bv een boterham met pindakaas of een wrap met avocado, gesneden groenten en mager vlees of kaas.

 

Maak je maaltijd completer.


Voeg extra’s toe aan uw gerechten voor meer calorieën – zoals kaas in eenpansgerechten en roereieren, culinaire room in soepen en stoofschotels.

 

Trakteer af en toe.


Zelfs als je ondergewicht hebt, moet je oppassen voor teveel suiker en vet. Af en toe een stuk taart met ijs is prima. Maar de meeste traktaties moeten gezond zijn en naast calorieën ook voedingsstoffen leveren. Muffins met zemelen, volle yoghurt en notenrepen zijn bv goede keuzes.

 

Uw gids voor gezond eten

 

Lichaamsbeweging.


Beweging, vooral krachttraining, kan u helpen om aan te komen door uw spieren op te bouwen. Lichaamsbeweging kan ook de eetlust stimuleren.

 

 

(75)