financiële stress

Hoe kan je financiële stress overwinnen

 

Omgaan met financiële stress en het overwinnen

 

Omgaan met financiële stress, als je je  zorgen maakt over geld, is niet gemakkelijk. Je bent alleen echt niet de enige. Geld is een veel voorkomende bron van stress. De huidige energie crisis waar we ons in bevinden maakt het er voor velen onder ons niet gemakkelijker op. Onderzoeken tonen aan dat 72% van de volwassenen zich wel eens gestrest voelen over geld. Het kan gaan om zorgen over het betalen van de huur, de energierekening of het gevoel vast te zitten door schulden. Dit is nogal wat gezien het feit dat financiële stress in verband wordt gebracht met zoveel gezondheidsproblemen.

 

Omgaan met financiële stress en het begrijpen

 

Financiële stress is emotionele spanning die specifiek met geld te maken heeft. Iedereen kan financiële stress ervaren.  Financiële stress komt wel vaker voor in huishoudens met een laag inkomen. Stress kan ontstaan doordat je niet genoeg geld verdient om in je behoeften te voorzien. Behoeften, zoals het betalen van de huur, het betalen van de rekeningen en het doen van boodschappen.

Mensen met minder inkomen kunnen extra stress ervaren vanwege hun baan. Hun baan kan te weinig flexibiliteit bieden als het gaat om het opnemen van vrije tijd. Misschien werken ze in een onveilige omgeving. Ze zijn ook vaak  bang om weg te gaan en nog dieper in de financiële onzekerheid te geraken.

Mensen met een laag inkomen hebben misschien ook geen toegang tot middelen om met hun financiële stress om te gaan. Middelen zoals een nodige behandeling in de geestelijke gezondheidszorg.

De meeste mensen hebben van tijd tot tijd stress over geld. Maar financiële stress kan problematisch worden als het je dagelijks leven verstoort. Je kan bijvoorbeeld merken dat je je niet kunt concentreren op andere delen van uw leven. Je maakt je dan gewoon zoveel zorgen over je geldstress.

Als je financiële stress ernstig is, zal je negatieve gevolgen ondervinden voor je geestelijke gezondheid en mogelijk zelfs voor je lichamelijke gezondheid. Financiële stress kan leiden tot angst, depressie, gedragsveranderingen. Mogelijke gedragsverandering  zoals het zich terugtrekken uit sociale activiteiten of lichamelijke symptomen zoals buikpijn of hoofdpijn.

Als je bijwerkingen ondervindt die verband houden met je financiële stress, praat dan zeker met een gezondheidsdeskundige.

 

Invloed op je gezondheid

 

Hoewel elke vorm van stress een tol kan eisen op je gezondheid, kan stress gerelateerd aan financiële kwesties bijzonder veel onrust teweeg brengen .

 

Financiële stress kan leiden tot:

 

 • Vertraagde gezondheidszorg: Met minder budget, hebben mensen die al onder financiële stress staan de neiging om te bezuinigen op gebieden waar ze dat niet zouden moeten doen, zoals gezondheidszorg.
  Hoewel deze tactiek een goede manier lijkt om de kosten laag te houden, kan het uitstellen van medische zorg in feite leiden tot slechtere gezondheidsresultaten en hogere kosten, die beide kunnen leiden tot meer stress.
 • Slechte geestelijke gezondheid: In veel gevallen is er een cyclisch verband tussen geestelijke en financiële gezondheid – een slechte financiële gezondheid kan leiden tot een slechte geestelijke gezondheid, die leidt tot een steeds slechtere financiële gezondheid, enzovoort. Jarenlang hebben onderzoeken aangetoond dat mensen met schulden een hogere kans hebben op geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst dan mensen zonder schulden.
 • Slechte lichamelijke gezondheid: Voortdurende stress over geld is in verband gebracht met hoofdpijn, buikpijn, migraine, hartaandoeningen, diabetes, slaapproblemen, en meer. Wanneer we voortdurend gestrest zijn, heeft ons lichaam geen tijd om te herstellen. Ons immuunsysteem wordt vatbaarder voor ziektes, inclusief verkoudheden en virussen. Als je al een chronische medische aandoening hebt, kun je last krijgen van opflakkeringen van je symptomen.
 • Ongezonde omgangsvormen: Financiële stress kan ervoor zorgen dat je je inlaat met een verscheidenheid aan ongezond gedrag, van te veel eten tot alcohol- en drugsgebruik.

 

Hoe beïnvloedt financiële stress mijn gezondheid en hoe omgaan met financiële stress?

 

Leren omgaan met financiële stress en uw financiële situatie effectief beheren, kan je helpen meer controle over je leven te krijgen, je stress te verminderen en een veiligere toekomst op te bouwen. Probeer een aantal van de volgende tips om te beginnen:

 • Creëer extra bronnen van inkomsten. Als je gestrest bent over
  het omgaan met financiële stress, heb je waarschijnlijk al het gevoel dat je meer geld nodig hebt. Maar het kan ook lastig zijn om te weten hoe je je financiële middelen kunt vergroten zonder jezelf nog meer stress op te leggen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je inkomen te verhogen en je stress te verlichten.
 • Ruim je budget op. Omdat het leven zelden constant is, is een regelmatige controle van je budget essentieel om je financiële gezondheid te verbeteren. Neem de controle over je financiën door tijd vrij te maken om al het geld dat je bankrekening in- en uitgaat te plannen, organiseren en opruimen. Hoe meer controle je hebt, hoe minder stress je zult voelen.
 • Vergeet ook de algemene stressbeheersing niet. Terwijl je werkt aan het verbeteren van je financiële situatie, kan je stress verminderen door het beoefenen van stress verlichtende technieken en het aanbrengen van andere veranderingen om een stressarme levensstijl te creëren. Het eten van een voedzaam dieet, voldoende slaap  en het doen van een vorm van lichaamsbeweging zijn gekoppeld aan het verminderen van stress niveaus.
  Je kan ook proberen mindfulness-technieken zoals diep ademhalen en yoga te beoefenen om eventuele angst te verlichten.
 • Begrijp de schuldencyclus. Inzicht in schulden is de eerste stap om er zelf uit te komen. Uit een onderzoek is gebleken dat je je schulden mogelijk sneller kunt afbetalen door één rekening tegelijk af te betalen en eerst met de laagste schulden te beginnen. Doe onderzoek en let op de rentepercentages. Het is raadzaam om eerst de schuld met de hoogste rente af te betalen om te voorkomen dat je na verloop van tijd hogere kosten moet betalen.

Cursussen Gezonder Leven

Deze cursussen zijn zeer geschikt voor iedereen die aan een gezondere leefstijl wil beginnen of even vast zit en graag weer door wil gaan.

BEKIJK HIER HET AANBOD

 

 

Omgaan met financiële stress en het overwinnen

 

Het is misschien onmogelijk om je financiële problemen van de ene dag op de andere op te lossen, maar je kan wel meteen beginnen met plannen voor succes. Vergeet niet dat de stress die je ervaart niet alleen het gevolg is van je financiële situatie – je kan wat van je angst wegnemen door voor jezelf te zorgen.

 • Maak de balans op van je financiën
 • Maak een lijst van de financiële problemen die je het meest bezighouden. Neem babystapjes om elk probleem een voor een aan te pakken, zodat je je angstgevoelens meer onder controle krijgt.
 • Schrijf op wat je vandaag of deze week kunt gaan doen om financiële stabiliteit te bereiken. Probeer een budgetplan te maken, waarbij je een week of een maand lang alleen de noodzakelijke uitgaven doet.
 • Je kan ook proberen je uitgaven bij te houden. Houd dagelijks of wekelijks een lijst bij van waar je geld aan uitgeeft, en kijk waar je minder kunt uitgeven.
 • Je kan (professionele) hulp zoeken om je te helpen met je financiën. Je kan bijvoorbeeld onderzoek doen naar inkomensafhankelijke aflossingsprogramma’s die kunnen zorgen voor beter beheersbare betalingen voor uw schuld.
 • Als je je rekeningen niet kunt betalen, probeer dan je bank, nutsbedrijf of creditcardmaatschappij te bellen om je situatie uit te leggen – vaak kunnen zij een betalingsplan opstellen dat voor je werkt.

 

Cursussen Gezonder Leven

Deze cursussen zijn zeer geschikt voor iedereen die aan een gezondere leefstijl wil beginnen of even vast zit en graag weer door wil gaan.

BEKIJK HIER HET AANBOD

 

 

Steun zoeken bij het omgaan met financiële stress

 

Probeer steun te zoeken bij familie en vrienden om de stress te verminderen. Je kan ook proberen deel te nemen aan een steungroep voor mensen die worstelen met financiële stress. Onthoud dat je niet alleen bent. Je kan een systeem van vertrouwde vrienden en familie ontwikkelen om je te helpen optimistisch te blijven over je financiën.

 

Doe aan zelfzorg

 

Het handhaven van een gezonde leefstijl is belangrijk om je te helpen stress te beheersen. Probeer 30 minuten per dag te bewegen – beweeg je lichaam op een manier die voor jou goed voelt. Dit verbetert je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Wandelen is een geweldige manier om te trainen en tegelijkertijd stress te verminderen.

Maak tijd om te ontspannen. Hoewel je financiële stress je kan overweldigen, vergeet niet dat er middelen zijn om je te helpen je stress en je financiën te beheersen. Neem de tijd om te ontspannen, te mediteren, te genieten van een leuke activiteit, en contact te leggen met anderen.

Samenvatting

 

Als je het gevoel hebt dat de stress van je financiële situatie je te veel wordt, is het belangrijk om je zorgen te delen en ze niet alleen voor jezelf te houden. Praat over uw geldzorgen met vertrouwde vrienden en familie.

Je hoeft niet in detail te treden, maar hoe meer je over je zorgen praat met je omgeving, hoe minder geïsoleerd en gestrest je je zult voelen. Je dierbaren kunnen je misschien zelfs een nieuwe kijk geven op wat je anders zou kunnen doen om je financiële probleem onder controle te krijgen.

 

Gids met alles over beginnen met mediteren

 

Bron :

NU.nl. (2022, 22 mei). Financiële zorgen nemen toe: “Als je net rondkwam, kom je nu in de problemen”. Geraadpleegd op 5 oktober 2022, van https://www.nu.nl/geldzaken/6201955/financiele-zorgen-nemen-toe-als-je-net-rondkwam-kom-je-nu-in-de-problemen.html

 

 

(40)