fybromyalgie

Omgaan met fibromyalgie: een unieke puzzel

Fibromyalgie is een syndroom waaraan naar schatting zo’n 2% van de Nederlandse populatie leidt. Toch is het een controversieel syndroom: de medische wereld wil het niet volledig erkennen, omdat het niet aangetoond kan worden met tests, maar slechts op basis van het oordeel van een arts. Fibromyalgie is een aandoening die gekenmerkt wordt door pijn op vaste punten in het lichaam en wordt soms ook wel weke delen reuma genoemd.

Herkennen van fibromyalgie

Bij fibromyalgie is er doorgaans geen directe pijn in botten of gewrichten, maar juist in de weke delen: met name spieren. Wel kan pijn soms doorstralen naar de gewrichten. De pijn bij fibromyalgie concentreert zich in de zogenaamde tenderpoints. Deze bevinden zich over het hele lichaam en kunnen altijd pijn doen, maar ook alleen bij belasting of aanraking. Tenderpoints bevinden zich onder meer in de schouders, nek, knieën, bovenbenen en onderrug.

Het lastige van deze aandoening is het vage verloop van de pijn. De tenderpoints die horen bij fibromyalgie zijn klassieke pijnpunten: iedereen heeft er wel eens last van. Het verschil zit hem in het chronische karakter van fibromyalgie: de pijn ontstaat niet door op de tocht te zitten of overbelasting, maar is vrijwel continu in meer of mindere mate aanwezig. Een andere belangrijke factor is dat tenminste negen tenderpoints pijn moeten doen bij fibromyalgie.


Behandeling

Fibromyalgie is vooralsnog met geen enkele test aantoonbaar, in tegenstelling tot vrijwel iedere andere niet-mentale aandoening. Dit maakt de status van fibromyalgie lastig en controversieel. Door de onzichtbaarheid van de aandoening is er weinig bekend over een oorzaak. Nog altijd wordt de optie opengehouden dat iedere fibromyalgiepatiënt last heeft van de symptomen door andere oorzaken. Toch is het opvallend dat alle patiënten in vaste punten op het lichaam pijn voelen op een vergelijkbare wijze.

Door de status en het gebrek aan kennis over de aandoening, kan het nauwelijks behandeld worden. Behandeling bestaat met name uit het bestrijden van de pijn met paracetamol of ibuprofen. In enkele gevallen kan zwaardere medicatie vereist zijn. Andere behandelmethoden zijn vooral experimenteel en niet of nauwelijks wetenschappelijk onderbouwd. Eén van de meest-gebruikte behandelmethoden is de inname van vitamine B12-supplementen, omdat er aanwijzingen zijn dat een vitamine B12-tekort invloed kan hebben op het ontstaan van fibromyalgie. Ook de status van een vitamine B12-tekort als veroorzaken van lichamelijke klachten is echter hoogst controversieel.

(68)