kinderen en obesitas, medischemallemolen.nl

Obesitas bij kinderen vertienvoudigd sinds 1970

 

In een nieuw rapport is gekeken naar de wereldwijde trends in obesitaspercentages in de afgelopen vier decennia. Daaruit is gebleken dat obesitas bij kinderen en tieners nu tien keer zo hoog is als in 1975. Over 5 jaar zullen er meer kinderen met obesitas dan met ondergewicht zijn.

In 2016 bleken ongeveer 124 miljoen kinderen en adolescenten zwaarlijvig te zijn.
Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van het Imperial College London (ICL in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Prof. Majid Ezzati, van de School of Public Health aan het ICL, is de hoofdauteur van de studie. De bevindingen werden gepubliceerd in The Lancet.

Meer dan 1.000 onderzoekers onderzochten de body mass index (BMI) van bijna 130 miljoen mensen in 200 landen. Dit is het grootste aantal mensen dat ooit aan een epidemiologische studie heeft deelgenomen.

Van deze deelnemers waren er 31,5 miljoen tussen 5 en 19 jaar oud. 97,4 miljoen waren minstens 20 jaar oud.

De BMI-gegevens van deze mensen werden verzameld door 2.416 bevolkingsonderzoeken te onderzoeken. Prof. Ezzati en zijn team onderzochten vervolgens de trends in BMI tussen 1975 en 2016. Hun doel was om het percentage obesitas bij kinderen en volwassenen te bepalen.

BMI-metingen, evenals wat telt als ondergewicht en obesitas, werden overwogen en gedefinieerd volgens de standaard WHO-richtlijnen.


Obesitas bij kinderen 10 keer hoger

 

Uit de studie bleek dat wereldwijd het totale aantal zwaarlijvige kinderen de afgelopen vier decennia meer dan vertienvoudigd is.

Meer specifiek, in 1975 waren er 5 miljoen meisjes met obesitas, in 2016 was dit aantal gestegen tot 50 miljoen. Het rapport telde 6 miljoen jongens met obesitas in 1975, maar dit aantal piekte tot 74 miljoen in 2016.

Vorig jaar bleken nog eens 213 miljoen kinderen en tieners overgewicht te hebben.

De VS hadden de hoogste cijfers voor obesitas bij kinderen onder de hoge-inkomenslanden, en het Midden-Oosten en Noord-Afrika zagen ook enkele van de hoogste stijgingen van obesitas bij kinderen gedurende de afgelopen vier decennia.

 

Ondanks obesitascijfers nog steeds toename van ondergewicht

 

En verrassend genoeg, hoewel de obesitascijfers stijgen, heeft een toenemend aantal kinderen nog steeds ondergewicht. In 2016 hadden 75 miljoen jonge meisjes en 117 miljoen jongens “matig of ernstig ondergewicht”.

De onderzoekers merken echter wel op dat als deze trends zich voortzetten we snel groeien naar een ander beeld.
Tegen het einde van 2022 zullen er meer zwaarlijvige kinderen in de wereld zullen zijn dan kinderen met ondergewicht.

Het is vermeldenswaard dat het aantal volwassenen met obesitas ook is toegenomen. In 1975 waren er 100 miljoen volwassenen om te groeien naar 671 miljoen in 2016.

 

Impact voedselbeleid

Prof. Ezzati zegt over het belang van de bevindingen: “Deze verontrustende trends tonen de impact van het voedselbeleid over de hele wereld. Voedzame voedingsmiddelen zijn te duur voor arme gezinnen en gemeenschappen.”

“De trend voorspelt een generatie kinderen en adolescenten die zwaarlijvig en ook ondervoed opgroeien. We hebben manieren nodig om gezond, voedzaam voedsel meer beschikbaar te maken thuis en op school, vooral in arme gezinnen en gemeenschappen, en regelgeving en belastingen om kinderen te beschermen tegen ongezond voedsel.”

“Hoewel er enkele initiatieven zijn geweest onder leiding van regeringen […] zijn de meeste hoge-inkomenslanden terughoudend geweest om belastingen en industriële regelgeving te gebruiken om eet- en drinkgedrag te veranderen om obesitas bij kinderen aan te pakken,” voegt hij eraan toe.

“Het belangrijkste is”, vervolgt prof. Ezzati, “dat heel weinig beleidsmaatregelen en programma’s proberen om gezonde voeding zoals volle granen en verse groenten en fruit betaalbaar te maken voor arme gezinnen.”

“Onbetaalbaarheid van gezonde voedingsopties voor de armen kan leiden tot sociale ongelijkheden in obesitas, en beperken hoeveel we de last ervan kunnen verminderen,” waarschuwt hij.

 

Snelle overgang van onder- naar overgewicht

“[Onze] gegevens laten ook zien,” zegt Prof. Ezzati, “dat de overgang van ondergewicht naar overgewicht en obesitas snel kan plaatsvinden in een ongezonde voedingsovergang, met een toename van voedingsarme, energiedichte voedingsmiddelen.”

Dr. Fiona Bull, manager van het programma preventie van niet-overdraagbare ziekten bij de WHO, sluit zich aan bij Dr. Ezzati’s gedachten. “De WHO [moedigt] landen aan inspanningen te leveren om de omgevingen aan te pakken die vandaag de dag de kans op obesitas bij onze kinderen vergroten,” zegt ze.

Zij voegt daaraan toe: “Landen moeten zich vooral richten op het terugdringen van de consumptie van goedkoop, ultra verwerkt, calorierijk en nutriëntenarm voedsel.

Zij moeten ook de tijd verminderen die kinderen besteden aan vrijetijdsbesteding via het beeldscherm en aan sedentaire activiteiten. Het bevorderen van een grotere deelname aan lichaamsbeweging via actieve recreatie en sport te is hier een belangrijk aspect.

Lees ook ons blog : hoe vaak moet je trainen voor gewichtsverlies en spiergroei

(36)