notenallergie, medischemallemolen.nl

Notenallergie, wat u moet weten!

 

Notenallergie behoort tot de meest voorkomende voedselallergieën en omvatten reacties op amandelen, walnoten en pecannoten. Een allergie voor pinda’s is technisch gezien echter geen notenallergie.

Veel van de die allergisch zijn voor pinda’s denken misschien ten onrechte dat ze een notenallergie hebben, maar pinda’s zijn eigenlijk geen noten – het zijn peulvruchten, vergelijkbaar met zwarte bonen en linzen.
25-40% van de mensen met een pinda-allergie is echter ook allergisch voor ten minste één boompit.

 

In dit artikel kijken we naar de symptomen, oorzaken en behandeling van notenallergie.

Wat is een notenallergie?

 

Als iemand een notenallergie heeft, kan het het beste zijn om alle soorten noten te vermijden.
Als iemand een notenallergie heeft, zal zijn lichaam slecht reageren op het eten van noten. Een persoon kan allergisch zijn voor één soort noot of voor meerdere soorten, hoewel artsen meestal aanraden dat mensen met een notenallergie ook andere noten vermijden. Boomnoten zijn onder andere:

amandelen
walnoten
pecan noten
pistachenoten
macadamia noten
cashewnoten
hazelnoten
paranoten
pijnboompitten
lycheenoten

Notenallergieën zijn wijdverspreid en komen misschien steeds vaker voor, vooral bij kinderen. Het aantal ziekenhuisopnames voor een notenallergie bij kinderen verdrievoudigde tussen het einde van de jaren 1990 en het midden van de jaren 2000.

 

 

Wat zijn de symptomen van notenallergie ?

De symptomen van notenallergie treden meestal snel op nadat iemand noten heeft gegeten of eraan is blootgesteld.
De symptomen kunnen variëren van een lichte loopneus tot de levensbedreigende symptomen van anafylaxie, waaronder zwelling van de keel, kortademigheid en shock.
Dezelfde persoon kan op verschillende momenten verschillende notenallergie-symptomen hebben.

Mensen met een notenallergie kunnen de volgende symptomen ervaren na blootstelling aan sommige of alle soorten noten:

hoesten
maagpijn
misselijkheid
niezen
diarree
jeuk, vooral rond het gezicht en de mond
gezwollen of tranende ogen
opzwellende lippen
een schorre keel
overgeven
ademhalingsmoeilijkheden
netelroos
moeite met slikken
flauw gevoel

Anafylaxie kan fataal zijn als het niet onmiddellijk wordt behandeld. Mensen met ernstige symptomen van notenallergie moeten met hun arts overleggen of ze een recept voor een EpiPen kunnen krijgen – een auto-injector met epinefrine. Met dit apparaatje hebben ze direct toegang tot de behandeling die ze nodig hebben.


Soorten notenallergie

Alle symptomen van notenallergie zijn het gevolg van de reactie van het immuunsysteem op noteneiwitten, maar er kunnen verschillen zijn in de antilichamen die het immuunsysteem aanmaakt als onderdeel van deze reactie.

De meest voorkomende soort notenallergie, die het vaakst leidt tot gevaarlijke reacties zoals anafylaxie, ontstaat als gevolg van de activering van immunoglobuline E (IgE) in het lichaam. Verschillende onderdelen van het immuunsysteem zijn verantwoordelijk voor de meeste andere reacties, die zich meestal langzamer ontwikkelen.

De derde soort allergische reactie heeft te maken met een combinatie van IgE en andere elementen van het immuunsysteem.

Sommige mensen met voedselallergieën, bijvoorbeeld mensen die allergisch zijn voor melk, ontgroeien die allergie na verloop van tijd. Pinda-allergieën komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen.

uitleg voor kinderen met een notenallergie
Meer info
bol.com

 

Wat te vermijden

Mensen die allergisch zijn voor noten moeten het eten van alle noten vermijden, zelfs als een arts heeft vastgesteld dat ze slechts voor één soort allergisch zijn. Deskundigen adviseren mensen met een notenallergie om ook pinda’s te vermijden.

Nootmuskaat lijkt op een noot, maar is het niet. Mensen met notenallergieën zouden het dus veilig moeten kunnen eten.

De Food and Drug Administration (FDA) beschouwt kokosnoot als een boomnoot, maar het is officieel een vrucht. Mensen die allergisch zijn voor noten moeten een arts raadplegen voordat ze kokos aan hun dieet toevoegen of producten gebruiken die kokos bevatten.

Noten hebben veel verschillende toepassingen, en ze kunnen opduiken in een grote verscheidenheid van voedsel, dranken, en niet-eetbare producten. Om symptomen van notenallergie te voorkomen, moeten mensen met een allergie voorzichtig zijn met het consumeren of gebruiken van:

gebakken producten
desserts
sauzen
Aziatische, Afrikaanse en Indische gerechten
salades
bereide soepen en chili
verpakte mixen
zepen
huidlotions
haarverzorgingsproducten
sommige alcoholische dranken

 

Cursussen Gezonder Leven

Deze cursussen zijn zeer geschikt voor iedereen die aan een gezondere leefstijl wil beginnen of even vast zit en graag weer door wil gaan.

BEKIJK HIER HET AANBOD

 

 

Oorzaken

Net als bij andere allergische reacties treden symptomen van notenallergie op als gevolg van het feit dat het immuunsysteem op de eiwitten in noten reageert alsof het schadelijke stoffen zijn.

Wetenschappers weten niet precies waarom het lichaam van sommige mensen zo reageert op noteneiwitten, maar aangezien voedselallergieën vaak in families voorkomen, lijkt genetica een factor te zijn. Mensen met andere allergieën, zoals hooikoorts, hebben ook meer kans om een notenallergie te ontwikkelen.

Behandelingen

 

Het basisbehandelingsplan voor mensen met een notenallergie bestaat uit:

  • het vermijden van alle noten en pinda’s, alsmede producten die noten en pinda’s bevatten en producten die in dezelfde installaties als deze voedingsmiddelen zijn verwerkt
  • het herkennen van notenallergiesymptomen en onmiddellijk actie ondernemen als deze zich ontwikkelen
  • antihistaminica nemen om milde symptomen, zoals jeuk of zwelling, aan te pakken als ze zich voordoen
  • mensen met een ernstige allergie een auto-injector, zoals een EpiPen, bij zich moeten hebben, zodat ze anafylaxie onmiddellijk kunnen behandelen als het zich voordoet
  • als een kind een notenallergie heeft, moeten ouders of verzorgers ervoor zorgen dat leraren, zorgverleners, coaches en ouders van de vriendjes van het kind de ernst van de aandoening van het kind begrijpen

Mensen met notenallergieën moeten waakzaam zijn bij het lezen van etiketten om er zeker van te zijn dat niets dat zij eten noten bevat of tijdens het productieproces met noten besmet kan zijn geraakt.

Een huishouden “notenveilig” maken kan het risico op toevallige blootstelling en het optreden van notenallergie symptomen verminderen. Oppervlakken reinigen met reinigingssprays of ontsmettingsdoekjes kan pindaresten verwijderen. Ook het wassen van de handen met stromend water en zeep na het aanraken van noten kan het risico op besmetting verkleinen.

Onderzoekers onderzoeken momenteel verschillende technieken om mensen met een pinda-allergie te helpen hun tolerantie voor de blootstelling aan pinda’s op te bouwen.

 

Uw gids voor gezond eten


Samenvatting

 

Notenallergieën zijn een van de meest voorkomende voedselallergieën en de symptomen van notenallergieën kunnen variëren van vervelend tot levensbedreigend.

Het vermijden van voedingsmiddelen en producten die noten bevatten is de beste manier om reacties te voorkomen. Maar omdat noten en pinda’s in zoveel voedingsmiddelen en producten voorkomen en er kruisbesmetting kan ontstaan in fabrieken waar noten worden verwerkt, moeten mensen waakzaam zijn om onbedoelde blootstelling te voorkomen.

 

(162)