neuropathie

Neuropatische pijn, soorten en oorzaken

 

Beschadiging of letsel van de zenuwen in het centrale of perifere zenuwstelsel kan neuropatische pijn  veroorzaken.

Sommige mensen kunnen chronische pijn in het lichaam ervaren als een scherp, brandend gevoel, terwijl anderen gevoelloosheid en tintelingen ervaren.

Door letsel of ziekte kunnen de zenuwvezels beschadigd raken, waardoor de pijnsignalen die de zenuwen naar andere delen van het lichaam zenden en van andere delen van het lichaam ontvangen, worden verstoord.

Zenuwbeschadiging kan bestaande signalen vervormen, nieuwe signalen creëren, of voorkomen dat de gebruikelijke signalen worden doorgegeven. Ook kunnen niet-pijnsignalen soms pijnlijk aanvoelen. Deze problemen kunnen pijnlijke symptomen veroorzaken, die kunnen variëren van mild tot ernstig.

Beschadiging van het zenuwstelsel beïnvloedt de zintuigen, zodat mensen veranderingen kunnen hebben in de manier waarop ze aanraking, temperatuur, beweging en druk ervaren.

In dit artikel worden de oorzaken, soorten en symptomen van neuropatische pijn besproken, evenals enkele behandelingsmogelijkheden.

 

Oorzaken van neuropatische pijn

Iemand met perifere neuropathie kan pijn ervaren in de extremiteiten van het lichaam.
Verschillende aandoeningen kunnen schade aan de zenuwen veroorzaken, waardoor neuropatische pijn ontstaat. Deze omvatten:

 • diabetes
 • kanker en kankerbehandelingen, zoals chemotherapie
 • neurologische aandoeningen, zoals multiple sclerose (MS)
 • neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson
 • beroerte
 • gordelroos
 • HIV
 • ziekte van Hansen (lepra)
 • Guillain-Barre-syndroom
 • bloedvataandoening
 • vasculaire misvormingen
 • auto-immuunziekten

Letsel kan weefsel- en zenuwbeschadiging veroorzaken of een te grote druk op de zenuwen uitoefenen. Dit kan gebeuren tijdens een operatie of als gevolg van een ernstig ongeval, zoals een ongeval dat leidt tot een ruggenmergletsel.

Bepaalde infecties, zoals gordelroos, kunnen soms de zenuwen beschadigen en neuropatische pijn veroorzaken.

Overmatig alcoholgebruik kan ook leiden tot neuropathie. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat de alcohol voedingstekorten veroorzaakt en toxische schade toebrengt aan de zenuwen.

Soms kunnen bepaalde medicijnen ook neuropatische pijn veroorzaken.

In sommige gevallen kan er echter geen duidelijke oorzaak voor neuropatische pijn zijn.

 

Types van neuropathie

Er zijn veel verschillende soorten neuropathie die verschillende zenuwen en delen van het lichaam aantasten.

Schade aan één zenuw wordt mononeuropathie genoemd, terwijl schade aan twee of meer zenuwen in verschillende gebieden meervoudige mononeuropathie wordt genoemd.

In de meeste gevallen is er schade aan vele zenuwen, wat polyneuropathie wordt genoemd.

In de onderstaande paragrafen worden enkele verschillende soorten neuropathie behandeld en wordt uitgelegd welke lichaamsdelen hierdoor worden aangetast.

 

Perifere neuropathie

Perifere neuropathie is een vorm van zenuwbeschadiging die het perifere zenuwstelsel aantast. Het perifere zenuwstelsel stuurt signalen tussen het centrale zenuwstelsel en de rest van het lichaam.

Deze vorm  kan de extremiteiten van het lichaam aantasten, waaronder de:

voeten
benen
armen
handen

 

Autonome neuropathie

Autonome neuropathie tast de zenuwen aan die de inwendige organen controleren en essentiële functies regelen, zoals ademhaling en spijsvertering.

Deze vorm kan een reeks problemen veroorzaken die van invloed kunnen zijn op het hart, de bloeddruk en de spijsvertering.

 

Focale neuropathie

Focale neuropathie is meestal schade aan een enkele zenuw binnen een van de volgende lichamelijke locaties:

 • hoofd
 • hand
 • torso
 • been

De ziekte van Bell is een vorm van focale neuropathie. Deze aandoening veroorzaakt een plotselinge zwakte of verlamming aan één kant van het gezicht.

Focale neuropathie kan ook dubbelzien en plotselinge zwakte of pijn aan de voorkant van het dijbeen en andere delen van het lichaam veroorzaken.

 

Proximale neuropathie

Een zeldzaam type van zenuwbeschadiging is proximale neuropathie. Deze vorm van zenuwbeschadiging komt meestal slechts aan één kant van het lichaam voor en kan de heup, bil of dij treffen.

Proximale neuropathie kan ernstige pijn en bewegingsmoeilijkheden veroorzaken, maar ook gewichts- en spierverlies.

Diabetische neuropathie

Diabetes veroorzaakt een hoge bloedsuikerspiegel in het lichaam. Na verloop van tijd kan dit de bloedvaten beschadigen die vitale zuurstof en voedingsstoffen aan de zenuwen leveren.

De afname van zuurstof en voedingsstoffen maakt het voor de zenuwen moeilijk om normaal te functioneren.

Diabetische neuropathie kan elk van de bovenstaande soorten neuropathie omvatten, maar tot 50% van de mensen met diabetes zal perifere neuropathie hebben.

 

Compressie mono neuropathie

Compressie mono neuropathie verwijst naar schade aan één enkele zenuw door een compressieletsel of bloedvataandoening. Vernauwing van de bloedvaten kan de bloedstroom naar de zenuwen beperken, waardoor de werking ervan wordt beïnvloed.

Letsel of herhaalde belasting kan compressie van zenuwen veroorzaken wanneer zij over een gewricht of door een nauwe doorgang in het lichaam lopen.

Het carpale tunnelsyndroom, waarbij de nervus medianus bij de pols wordt bekneld, is het meest voorkomende voorbeeld.

Mensen kunnen tintelingen, gevoelloosheid of zwelling in de vingers ervaren, vooral wanneer ze de handen gebruiken of ’s nachts slapen.

 

Fantoom ledemaat syndroom

Het fantoomledemaatsyndroom is een vorm van neuropatische pijn. Mensen kunnen een gevoel of pijn ervaren in een ontbrekend lidmaat. De pijn kan branderig, prikkelend of schietend zijn.

Bijna 80% van de mensen die een amputatie hebben ondergaan, krijgt te maken met het fantoomsyndroom van een ledemaat. Gemengde signalen van de hersenen en het ruggenmerg kunnen de oorzaak zijn van het fantoomsyndroom.

De symptomen nemen vaak af in de 6 maanden na de operatie, maar ze kunnen nog jaren aanhouden.

 

Trigeminus neuralgie

Beknelling of beschadiging van de nervus trigeminus in het hoofd kan trigeminusneuralgie veroorzaken. Een beroerte, MS en operaties aan het gezicht kunnen allemaal schade veroorzaken aan de nervus trigeminus.

Deze vorm van neuropathie kan intense pijn in het gezicht veroorzaken. Alledaagse activiteiten zoals tandenpoetsen en het wassen van het gezicht kunnen pijn veroorzaken.

Post herpetische neuralgie

Post anwezig was.

Ongeveer 10-18% van de mensen met gordelroos ontwikkelt PHN, en oudere volwassenen met gordelroos hebben er meer kans op.

 

Thoracale of lumbale radiculopathie

Thoracale of lumbale radiculopathie is een vorm van mono neuropathie die één of beide zijden van de borst- of buikwand aantast.

Mensen met diabetes type 2 hebben meer kans op dit type neuropathie. Vaak herstellen ze na verloop van tijd.

 

Symptomen van neuropatische pijn

Enkele symptomen van neuropatische pijn kunnen zijn:

 • hevige pijn, die kan aanvoelen als schietend, kloppend, of brandend
 • elektrisch gevoel
 • gevoelloosheid
 • een tintelend gevoel, of “pinnen en naalden”
 • verminderd gebruik van de zintuigen, zoals moeite met het voelen van temperaturen
 • een huid die er gevlekt of rood uitziet
 • jeuk
 • veranderingen in pijn die verband houden met het weer

Neuropatische pijn kan er ook toe leiden dat mensen overgevoelig zijn voor aanraking. Mensen kunnen bijvoorbeeld merken dat de geringste druk of wrijving van kleding of een zachte aanraking de zenuwen kan verergeren en pijn kan veroorzaken.

Chronische pijn kan het dagelijks leven beïnvloeden en de kwaliteit van iemands leven aantasten. Sommige bijwerkingen van neuropatische pijn kunnen zijn

slaapproblemen, als gevolg van de pijn
depressie
angst

 

Behandeling van neuropatische pijn

Sommige symptomen van neuropathie zullen na verloop van tijd minder worden. Het behandelen of beheersen van de onderliggende oorzaak kan helpen om de symptomen van neuropatische pijn te verlichten.

Mensen met chronische neuropatische pijn hebben mogelijk behandeling nodig om de pijnlijke of slopende symptomen te verlichten.

Het innemen van niet-steroïde ontstekingsremmers is meestal niet effectief bij neuropatische pijn.

Andere medicijnen die kunnen helpen om zenuwpijn te verlichten zijn

 • anti-epileptica
 • antidepressiva
 • opioïden
 • capsaïcinecrème
 • lidocaïne pleister
 • injecties of zenuwblokkades, die een combinatie kunnen zijn van steroïden, opioïden en anesthetica

Een arts kan ook een behandeling met een transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) machine voorstellen. Een TENS-apparaat geeft een kleine elektrische impuls aan het pijngebied via een elektrode die op de huid is bevestigd.


draadloos tens apparaat


De impuls kan specifieke zenuwen stimuleren en pijnsignalen blokkeren. Dit kan de spieren helpen ontspannen en de pijnklachten verlichten.

Als een TENS-apparaat niet effectief is, kan iemand percutane elektrische zenuwstimulatie (PENS) proberen. PENS werkt op een vergelijkbare manier als TENS, maar een arts zal in plaats daarvan een naald gebruiken om de elektrode onder de huid te plaatsen in plaats van er bovenop.

Sommige mensen vinden dat accupunctuur sommige neuropatische pijn verlicht. Dit kan helpen het zenuwstelsel te stimuleren en een genezingsreactie uit te lokken om de pijn te verlichten.

Chirurgie kan ook verlichting brengen bij ernstige gevallen van sommige soorten zenuwbeschadiging, zoals compressie mononeuropathie.

 

Samenvatting

Beschadiging of letsel van de zenuwen kan neuropatische pijn veroorzaken. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig.

Mensen kunnen brandende of stekende pijn, tintelingen, gevoelloosheid of een verlies van enig gevoel ervaren.

De behandeling kan bestaan uit medicijnen tegen de pijn, elektrische stimulatie of, in sommige gevallen, een operatie.

Sommige vormen van neuropatische pijn kunnen na verloop van tijd afnemen of verdwijnen, terwijl voor andere vormen langdurige pijnbestrijding nodig is.

 

(21)