medicatie afhankelijke hoofdpijn, medischemallemolen.nl

Medicatie afhankelijke hoofdpijn

De vicieuze cirkel van overmatig medicijngebruik bij hoofdpijn en terugkerende migraine

 

Wanneer hoofdpijn toeslaat, grijpen we in eerste instantie naar medicatie. Vrij verkrijgbare pijnstillers kunnen effectief zijn tegen hoofdpijn en hebben over het algemeen minder bijwerkingen dan hun voorgeschreven tegenhangers.

Maar vrij verkrijgbare -pijnstillers en medicijnen tegen hoofdpijn zijn niet zonder bijwerkingen. Rebound hoofdpijn is een van de grootste zorgen voor mensen die regelmatig hoofdpijn hebben. Rebound hoofdpijn, ook wel hoofdpijn door overmatig medicijngebruik genoemd, ontstaat als pijnstillers (of migrainemedicijnen) te vaak worden gebruikt of verkeerd worden gebruikt.

Deskundigen weten niet zeker waarom rebound hoofdpijn optreedt. De algemene consensus is echter dat wanneer de medicijnen uitgewerkt raken, het lichaam een ontwenningsreactie doormaakt – meestal een nieuwe hoofdpijn – waardoor de persoon naar een andere pijnstiller grijpt. Uiteindelijk kan deze cyclus receptoren in de hersenen verschuiven en de manier waarop pijn door het lichaam wordt waargenomen, veranderen.

Wetenschappers hebben vastgesteld dat rebound hoofdpijn meestal optreedt als gevolg van misbruik of overmatig gebruik van medicatie. Dat betekent dat mensen die medicijnen langer gebruiken dan hun arts of apotheker heeft geadviseerd of te veel pillen tegelijk slikken, een groter risico lopen om deze hoofdpijn te krijgen.

Meestal krijgen mensen die rebound hoofdpijn krijgen dit nadat ze 15 dagen van de maand of langer medicijnen hebben gebruikt. Hoewel geen twee medicijnen hetzelfde zijn, mogen de meeste OTC-pijnstillers niet meer dan twee dagen per week worden ingenomen, tenzij een arts dit voorschrijft.

 

Welke medicijnen veroorzaken deze vicieuze hoofdpijn

 

Zowel vrij verkrijgbare -medicijnen als voorgeschreven medicijnen kunnen rebound hoofdpijn veroorzaken. De meest voorkomende vrij verkrijgbare-medicijnen die deze hoofdpijn veroorzaken zijn NSAID’s (naproxen, ibuprofen, enz.) en acetaminofen. Pijnstillers op recept, zoals Vicodin en Percocet, en slaapmiddelen blijken ook rebound hoofdpijn te veroorzaken.

 

Hoe wordt medicatie afhankelijke hoofdpijn behandeld?

 

Deze onaangename hoofdpijn wordt veroorzaakt door medicijnen. Het stoppen met het gebruik ervan is dan ook een voor de hand liggende keuze. Dat is echter niet altijd veilig, als een arts u verdovende middelen, pijnstillers of migrainemedicijnen heeft voorgeschreven. Abrupt stoppen met de behandeling kan de hoofdpijn verergeren.
Daarom is het belangrijk om met uw arts te praten en een actieplan op te stellen.

Als OTC-pijnstillers uw rebound-hoofdpijn veroorzaken, kan het veilig zijn om te proberen ze op eigen houtje te elimineren. Om de medicatie-hoofdpijncyclus te doorbreken, kunt u proberen er helemaal mee te stoppen of ze geleidelijk af te bouwen.

Sommige mensen merken dat de rebound hoofdpijn nog langer aanhoudt of verergert nadat ze zijn gestopt met de medicatie. Dat komt doordat het lichaam langer nodig heeft om de medicijnen te metaboliseren en uit de bloedbaan te verwijderen.

Afhankelijk van het soort medicatie en de ernst van de rebound hoofdpijn, kunnen artsen ervoor kiezen om andere medicijnen voor te schrijven om de ontwenningsverschijnselen te verlichten. In sommige gevallen kan de patiënt worden gevraagd een paar dagen in het ziekenhuis te blijven om de symptomen te controleren en na te gaan of hij goed op de nieuwe behandeling reageert.


 

product zoeken


Tekenen van rebound hoofdpijn (hoofdpijn door overmatig gebruik van medicijnen/terugkerende migraine)

 

Als een van de volgende tekenen op u van toepassing is, hebt u waarschijnlijk last van Rebound Hoofdpijn/Medicatie Overmatig Gebruik Hoofdpijn en hebt u zich waarschijnlijk inmiddels gerealiseerd dat de rest van uw leven pijnmedicatie slikken NIET de oplossing is.

  • U heeft dagelijks of om de dag last van hoofdpijn.
  • Uw pijn intensiveert ongeveer drie uur na uw laatste dosis medicatie.
  • Uw pijnstillers werken niet meer zo goed als vroeger.
  • Meer medicijnen, maar uw hoofdpijn wordt erger.
  • Vertrouwt op meer pillen, en u neemt ze vaker in.
  • Tekenen van rebound hoofdpijn (hoofdpijn door overmatig gebruik van medicijnen/terugkerende migraine)

Hoe voorkom je medicatie afhankelijke hoofdpijn?

 

Omdat het behandelen van rebound hoofdpijn niet altijd gemakkelijk is, is preventie altijd de veiligste aanpak. Dit zijn de drie gouden regels om medicijnoverdreven hoofdpijn te voorkomen:

Volg het advies van uw arts of apotheker op: het feit dat voor vrij verkrijgbare pijnstillers geen recept nodig is, betekent niet dat u er lichtzinnig mee moet omgaan. Naast rebound hoofdpijn kan langdurig gebruik van NSAID’s maagproblemen zoals gastritis veroorzaken. Om rebound hoofdpijn te voorkomen, moet u medicijnen niet langer gebruiken dan uw arts, apotheker of de fabrikant heeft geadviseerd.

Gebruik pijnstillers alleen wanneer u ze nodig hebt: pijnstillers zijn niet bedoeld om hoofdpijn of pijn te ‘voorkomen’. Vermijd rebound hoofdpijn en andere gerelateerde problemen zoals afhankelijkheid en ontwenning door alleen medicijnen te gebruiken wanneer u ze nodig hebt.

Vermijd cafeïne bij het gebruik van pijnstillers: rebound hoofdpijn is vaker het gevolg van medicijnen die cafeïne bevatten – wat veel hoofdpijn- en migrainebestrijdingsmiddelen doen, omdat cafeïne de neiging heeft om uitdroging te veroorzaken. Het gebruik van extra cafeïne (zoals koffie) kan de kans op rebound hoofdpijn of migraine nog vergroten.


Guru Gian yoga

Bekijk hier de relax mogelijkheden van het online platform

 


Voedingsopties voor mensen met migraine of hoofdpijn

 

Als u lijdt aan dagelijkse hoofdpijn of chronische migraine, praat dan met uw huisarts of neuroloog om een goede diagnose te krijgen. Overweeg ook voedingssupplementen en natuurlijke alternatieve therapieën. Ondersteuning van de voeding, verandering van levensstijl en het opsporen van migrainetriggers kunnen nuttig zijn voor mensen die in de mallemolen van steeds terugkerende migraine zitten en migraine voorkomen is nog altijd de beste oplossing.

Voedingssupplementen die magnesium, vitamine B (riboflavine) en moederkruid bevatten, kunnen u helpen een gezonde cerebrovasculaire tonus en functie te behouden, evenals gezonde mitochondriale reserves in uw hersencellen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat sommige migrainepatiënten een laag melatonineniveau hebben. Melatonine is een hormoon dat wordt afgescheiden door de pijnappelklier in de hersenen. Aanvulling van melatonine blijkt ook gunstig te zijn voor migrainepatiënten. Het helpt ook bij de slaap wanneer het ’s avonds wordt ingenomen. Het is belangrijk op te merken dat er ook een verband bestaat tussen slaap en migraine. Het is cruciaal voor migrainepatiënten om goed te slapen. Overweeg gezonde slaapgewoonten om migraine op afstand te houden. Het vermijden van voedsel dat migraine uitlokt, het beoefenen van yoga en meditatie, en alternatieve therapieën zoals chiropractie of acupunctuurbehandelingen kunnen ook helpen tegen dagelijkse hoofdpijn.

Lees ook ons blog : Wat veroorzaakt migraine bij kinderen?

(33)