hartaandoeningen

Lichaamsbeweging voor ouderen met hartaandoeningen

 

Het is bekend dat lichaamsbeweging goed is voor de gezondheid van het hart, maar oudere volwassenen hebben het vaak moeilijk als het gaat om lichaamsbewegingsprogramma’s bi het vaststellen van hartaandoeningen. Nochtans heeft net deze groep er het meeste bij te winnen.

Nieuw onderzoek toont de effecten van lichaamsbeweging op oudere volwassenen. Hartaandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak voor zowel mannen als vrouwen. en in Nederland zijn er zo’n 1,5 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte.

Volwassenen boven de 65 jaar hebben meer kans op een hartaandoening dan jongere mensen, omdat het hart verandert naarmate men ouder wordt. Hartaandoeningen zijn een belangrijke oorzaak van invaliditeit, het tast het vermogen van ouderen aan om actief te zijn en een goede kwaliteit van leven te hebben.

De voordelen van lichaamsbeweging voor zowel het fysieke vermogen als de geestelijke gezondheid bevestigd zijn groot, ongeacht de leeftijd van een persoon.
Oudere mensen kunnen er zelfs het meeste baat bij hebben.

De reden hiervoor kan zijn dat artsen minder geneigd zijn ouderen aan te moedigen lichamelijk actief te zijn.

Waarom beweging goed is voor oudere volwassenen met hartaandoeningen

Regelmatige lichaamsbeweging kan het hart vertragen, de bloeddruk verlagen, stress verlichten, het moreel verbeteren en de zuurstofefficiëntie verbeteren, en iemand helpen overtollig lichaamsgewicht te verliezen, wat het hart kan belasten. Het kan een sneller herstel bevorderen en soms zelfs de behoefte aan medicatie verminderen.

Hoe ouder de persoon, hoe groter het risico op complicaties en hoe sneller hij zijn lichamelijke conditie zal verliezen na een cardiale gebeurtenis zoals een hartaanval. Als gevolg daarvan hebben zij veel meer te winnen bij lichamelijke activiteit.

“Veroudering wordt geassocieerd met verschillende factoren, zoals verhoogde ontsteking of oxidatieve stress, [die] mensen predisponeren voor hart- en vaatziekten. Als gevolg hiervan zijn oudere patiënten meestal minder fit dan hun jongere tegenhangers en deconditionering wordt versneld zodra hart- en vaatziekten zijn vastgesteld.”

 


 

De FitBike Ride 1  is de perfecte staande fiets voor thuisgebruik en is geschikt voor de (beginnende) thuissporter die comfortabel wil trainen.
De Fitbike Ride 3 heeft alles wat je zoekt in een stationaire fiets. De Fitbike Ride 3 heeft een zwaar vliegwiel, is gemaakt van de beste materialen en heeft een lage instap.

 

 

Sommige mensen hebben er meer baat bij

Een onderzoek had tot doel de reacties van jonge en oudere mensen op een hartrevalidatieprogramma te vergelijken. Wat dit onderzoek onderscheidt van andere studies is de focus op zowel de fysieke als de psychologische voordelen van lichaamsbeweging voor mensen boven de 65 jaar.

Onderzoekers van de Faculteit Sportwetenschappen van de Universiteit van Bourgondië Franche-Comté in Dijon, Frankrijk, onderzochten 733 mensen die waren doorverwezen voor een hartrevalidatieprogramma van 25 sessies in de Clinique Le Rosiers in Dijon over een periode van bijna 3 jaar.

Het team verdeelde de deelnemers in drie groepen volgens hun leeftijd: jonger dan 65 jaar, 65 tot 79 jaar, en 80 jaar of ouder. Zij evalueerden alle deelnemers, zowel lichamelijk als psychologisch, op zaken als angst en depressie.

De wetenschappers stelden vast dat, hoewel alle deelnemers er binnen enkele weken op vooruit gingen – niet alleen wat hun fysieke, maar ook hun psychologische vaardigheden betreft – degenen die aanvankelijk de grootste fysieke beperkingen hadden, er het meeste baat bij hadden.

Oefeningen bleken ook bijzonder heilzaam voor 65-plussers die symptomen van depressie vertoonden.

“Deze verbeteringen zullen zeker een grote positieve impact hebben op de onafhankelijkheid en levenskwaliteit van patiënten die lijden aan deze ouderdomsziekte en kunnen zowel clinici als patiënten helpen inzien hoe heilzaam meer lichaamsbeweging kan zijn.”

 

(58)

De FitBike Ride 1  is de perfecte staande fiets voor thuisgebruik en is geschikt voor de (beginnende) thuissporter die comfortabel wil trainen.