knieoperatie

Knieoperatie en de revalidatie, wat te verwachten?

 

Een knieoperatie kan de pijn als gevolg van een letsel, zoals gescheurd kraakbeen of een gescheurde gewrichtsband, verlichten. Een operatie kan ook andere aandoeningen in het gewricht behandelen, zoals osteoartritis.

Hieronder beschrijven we verschillende soorten knieoperaties en wanneer ze nodig kunnen zijn:

Volledige knieprothese

Dit is het meest voorkomende type knieoperatie voor artritis, waarbij het volledige gewricht vervangen wordt. Artsen raden een knieprothese-operatie aan als laatste redmiddel, vaak wanneer:

De schade door artritis het dagelijks leven belemmert.
Hersteltechnieken niet hebben gewerkt.
Andere behandelingen de bijbehorende pijn niet verlichten.

Tijdens de ingreep verwijdert een chirurg het kniegewricht en vervangt het door een gewricht van metaal, keramiek of kunststof.

Arthroscopie

Arthroscopie is een minimaal invasieve operatie. Het houdt in dat er een kleine snede wordt gemaakt in de huid boven de knie, dat er een lampje wordt ingebracht en dat er kleine instrumenten worden gebruikt om, bijvoorbeeld:

gescheurde menisci, een deel van het kraakbeen in het kniegewricht, te verwijderen of te herstellen
een gescheurde kruisband in de knie te herstellen
gescheurde stukjes kraakbeen van het gewricht te knippen
losse lichaampjes, kleine stukjes kraakbeen of bot die in de knie zweven, te verwijderen
ontstoken gewrichtsslijmvlies verwijderen

Osteotomie

Hierbij worden botten weggesneden, hervormd en verplaatst om het gewicht van een beschadigd deel van de knie te verminderen. Een chirurg kan dit bijvoorbeeld uitvoeren om een gebroken bot dat niet goed genezen is te corrigeren.

Tijdschema’s en wat u kunt verwachten

Herstelfases en -tijden voor verschillende soorten knieoperaties variëren.


Hoe de genezing van een knieoperatie bevorderen


Voor iedereen die een knieoperatie heeft ondergaan, is het essentieel om de wond zo droog mogelijk te houden totdat deze volledig genezen is. Het afdekken van de wond met een verband helpt ook irritatie door steunkousen en andere kleding te voorkomen.

Een gezonde, evenwichtige voeding bevordert de genezing, hoewel iemand de eerste dagen na de operatie een gebrek aan eetlust kan hebben.

Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen aanraden die de beweging herstellen en kracht in de knie opbouwen, en een persoon moet deze oefeningen mogelijk meerdere keren per dag doen.
Voor het overige hangt de beste aanpak van de nazorg grotendeels af van het type operatie dat iemand heeft ondergaan.

Iedereen die een arthroscopie heeft ondergaan, moet regelmatig bewegen. Een arts of fysiotherapeut beveelt gewoonlijk aan om twee of drie keer per dag 20-30 minuten te bewegen en tijdens het begin van het herstel twee of drie keer per dag 30 minuten te wandelen.

Een fysiotherapeut kan een persoonlijk activiteitenprogramma opstellen. Dit kan inhouden dat de hoeveelheid wandelen geleidelijk wordt verhoogd en dat een tijdschema wordt opgesteld voor het hervatten van dagelijkse activiteiten, zoals traplopen. Hij of zij zal ook revalidatieoefeningen aanbevelen.

De vervolgafspraak bij een knieoperatie

Enkele weken na een volledige knieprothese-operatie verwijdert de arts eventuele hechtingen of nietjes. Hij beoordeelt ook hoe goed de wond is genezen. Een fysiotherapeut geeft de persoon een op maat gemaakt oefenings- en activiteitenplan.

Een persoon die herstelt van een artroscopie ziet de arts een paar dagen na de procedure. De arts beoordeelt de bevindingen van de operatie en een fysiotherapeut stelt een postoperatief behandelprogramma op.

Bij iemand die herstelt van een osteotomie, kan de arts röntgenfoto’s maken om het genezingsproces te controleren. Hij beschrijft ook wanneer het veilig zal zijn om weer gewicht op het been te zetten en wanneer het revalidatieproces kan beginnen.


Heb je een kniebrace nodig? Kijk hier!

 


Vooruitzichten

Een volledige knieprothese verbetert vaak de functie van het gewricht, hoewel veel mensen niet hun volledige bewegingsbereik terugkrijgen, meer dan 90% van de volledige knieprothesen functioneren nog steeds optimaal 15 jaar nadat ze werden geplaatst.

Sommige mensen moeten na de operatie overschakelen van oefeningen met veel impact naar oefeningen met weinig impact of andere aanpassingen doen aan hun routines.

Osteotomie heeft de neiging om de pijn te verlichten en de progressie van artritis in de knie te vertragen. Het kan zijn dat iemand later een volledige knieprothese nodig heeft, maar osteotomie kan jongere mensen met artritis helpen om voor die tijd nog vele jaren actief te blijven.

Over het algemeen hangt het herstel af van factoren en verwachtingen die specifiek zijn voor elke persoon. Een operatie kan de pijnniveaus verbeteren, maar het is onwaarschijnlijk dat kniepijn veroorzaakt door artritis volledig verdwijnt na een operatie.

Samenvatting

Het tijdstip van herstel na een knieoperatie hangt af van het type operatie. Ook van factoren zoals de leeftijd van de persoon, zijn algemene gezondheid en omstandigheden zoals beroep. Een persoon kan binnen een paar weken weer aan het werk, maar het kan langer duren voordat ze iets zwaars kunnen tillen.

Na een knieoperatie is het essentieel om het advies van de arts en fysiotherapeut op te volgen. Dit geeft een persoon de beste kans op een volledig herstel.

(54)